Australia este una dintre tarile in care piata imobiliara este matura si bine organizata din punct de vedere legislativ. Preturile de aici sint destul de piperate in marile orase, dar scad considerabil in mediul rural.

Piata imobiliara australiana este foarte bine pusa la punct din toate privintele. Cu o suprafata destul de mare, peste 7,5 milioane de kilometri patrati, si o populatie de doar 20 de milioane de locuitori, Australia este tara contrastelor. Majoritatea locuitorilor stau in marile orase precum Sydney, Melbourne sau capitala, Canberra, iar in mediul rural densitatea este mult mai mica. Acest fapt genereaza preturi mai mari in orasele importante, acolo unde exista marile aglomeratii urbane.

Exista insa si solutii de locuinte mai ieftine, care se gasesc in apropierea acestor orase, la distante de peste 50 km. Ele sint uneori preferate de straini datorita intimitatii pe care acestea le ofera si in acelasi timp datorita distantei relativ mici pe care o au de parcurs pina la marile aglomerari urbane. La asta contribuie si reteau de drumuri si de autostrazi, care este foarte bine pusa la punct. Un alt motiv pentru care piata imobiliara australiana este atractiva il constituie si faptul ca guvernul aproba relativ usor permisul de cumparare a unei locuinte pentru straini.

Preturi la orase

Cele mai importante orase din Australia sint Sydney si Melbourne, orase cu dezvoltare economica foarte buna si care atrag cei mai multi straini care doresc sa se stabileasca in aceasta tara. Chiar daca nici unul dintre acestea nu este capitala tarii, ele conduc detasat in topul popularitatii oraselor australiene. Preturile apartamentelor din Sydney sint mai mari decit cele din Melbourne datorita notorietatii acestui oras. In Sydney, o garsoniera de 22 mp, situata intr-o zona destul de buna, costa 90.000 de dolari. Pentru apartamentele de doua camere, preturile sint mai mult decit duble. Un astfel de apartament, de 54 mp, costa 185.000 de dolari. La cele de trei camere, cu o suprafata de 96 mp, pretul este de aproximativ 390.000 dolari, iar la cele de patru camere, cu o suprafata mai mare de 120 mp, pretul este de peste 450.000 de dolari.

In Melbourne, preturile apartamentelor sint mai mici. Chiar daca o garsoniera costa mai mult decit in Sydney, aproximativ 110.000 de dolari o garsoniera de 42 mp, la apartamente, pretul este mai mic. Un apartament de doua camere, cu o suprafata de 72 mp, costa 150.000 de dolari, unul de trei camere, cu o suprafata de 86 mp, costa in jur de 220.000 de dolari, iar un apartament de patru camere, cu o suprafata de peste 100 mp, costa aproximativ 250.000 de dolari.

Solutia mai ieftina

Daca in mediul urban preturile apartamentelor sint destul de mari, in cel rural, preturile locuintelor pot fi considerate mici, asta mai ales daca analizam ca unele locuinte sint situate in zone rurale care se afla la distante de aproximativ 50 km fata de aceste mari orase. Deplasarea din aceste zone catre orase este facilitata de sistemul de drumuri foarte bine pus la punct. O garsoniera de 64 mp, situata la 74 km de Melbourne, intr-o cladire mai veche, costa doar 30.000 de dolari. Si linga Sydney, celalalt mare oras al Australiei, se pot gasi astfel de oferte. O locuinta situata la 54 km de acest oras, cu doua camere, poate costa 55.000 de dolari, cu mult mai putin decit o locuinta asemanatoare din Sydney.

Chirii pe saptamina

In cazul chiriilor, australienii se deosebesc de europeni. Daca in majoritatea tarilor europene se percep chirii pe luna, in Australia, cei care inchiriaza locuinte trebuie sa fie platiti la saptamina. Cele mai multe locuinte scoase spre a fi inchiriate se gasesc tot in mediul urban, in special in Sydney si in Melbourne. In Sydney, preturile percepute la chirii variaza intre 215 dolari/saptamina pentru o garsoniera, 295 de dolari/saptamina pentru un apartament de doua camere, 550 de dolari/saptamina pentru unul de trei camere si peste 750 de dolari/saptamina pentru un apartament de patru camere.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri