Ana Dumitrache, co-country head al dezvoltatorului si proprietarului de spatii logistice si industriale CTP Romania, vorbeste, intr-un interviu acordat wall-street.ro, despre faptul ca, desi, pe parcursul anului trecut cererea a crescut, este nevoie de predicitibilitate in ceea ce priveste cadrul fiscal si legislativ pentru ca segmentul sa creasca in continuare.

Anul trecut a fost cel mai incarcat de pana acum in ceea ce priveste ritmul de crestere al CTP Romania pe piata romaneasca. In 2017, CTP Romania a construit si a livrat catre companiile chiriase o suprafata totala de 180.000 de metri patrati de spatii industriale si logistice, iar la finalul anului avea in constructie inca 300.000 de metri patrati.

”Se contureaza cel mai mare parc industrial din Europa de Est: CTPark Bucharest West. Am investit semnificativ in cresterea si modernizarea acestei proprietati pe care am achizitionat-o in 2015 si unde doar in 2017 am construit si livrat 100.000 de metri patrati situati in trei depozite de clasa A de care beneficiaza clienti precum Tibbett Logistics, Quehenberger Logistics, KLG Europe Logistics Romania, Geodis, NOD. Am ajuns la o rata de neocupare de sub 3% la nivel national, iar portofoliul de spatii pe care CTP il detine in Romania a crescut cu 302.000 de metri patrati (73%) fata de 2016, ajungand la peste 700.000 de metri patrati. Am investit major in modernizarea unor parcuri din portofoliul nostru, in construirea de noi cladiri, in extinderea unor parcuri existente, precum si in achizitionarea de noi parcuri”, declara Ana Dumitrache.

In 2017, compania s-a concentrat pe cele doua zone care sunt deja traditionale pentru CTP Romania: zona limitrofa capitalei si zona de vest a Romaniei. Potrivit Anei Dumitrache, acestea sunt regiunile unde exista cea mai mare cerere pentru inchirierea de spatii logistice si industriale datorata dezvoltarii economice.

Ana Dumitrache, CTP Romania, CTP, spatii logistice

”Anul acesta am cumparat doua parcuri in zone cheie de langa Bucuresti, Chitila si Chiajna, si doua propietati in apropierea localitatilor Salonta si Ineu. Astfel, la nivel de achizitii, discutam de patru parcuri cu o suprafata inchiriabila cumulata de peste 100.000 de metri patrati, cumparate in urma unor tranzactii care insumeaza circa 42 milioane de euro. De asemenea, tot in 2017 am demarat lucrarile de extindere pentru parcurile pe care le avem in doua dintre cele mai importante orase din vestul Romaniei: Timisoara si Cluj-Napoca. In Timisoara, ultima faza a lucrarilor se va incheia in Q1 2018, iar in Cluj estimam ca vom finaliza dezvoltarea in a doua jumatate din 2018. Ne asteptam ca 2018 sa fie cel putin la fel de aglomerat si incarcat de rezultate bune ca 2017. Climatul economic local ne-a fost de asemenea favorabil, Romania fiind o piata in plina dezvoltare pe acest segment, care evolueaza pozitiv de la un an la altul”, explica Ana Dumitrache.

Conform oficialului CTP Romania, cererea pentru inchiriere de spatii industriale a crescut ca o urmare fireasca a dezvoltarii economice a tarii, a investitiilor facute in infrastructura – ”chiar daca aici mai sunt necesare multe imbunatatiri”, spune Ana Dumitrache – , precum si a schimbarilor survenite la nivel geopolitic.

”Romania are, in opinia mea, o serie de avantaje fata de alte tari din regiune: este o tara destul de mare si cu putine bariere de intrare pentru potentialii investitori straini, mediul de afaceri e mai sanatos, iar capitalul uman este un mare atu, fiind format din oameni educati si creativi, carora trebuie sa le aratam ca au motive sa ramana si sa munceasca in tara. Asadar, daca esti dispus sa oferi salarii motivante si un mediu de lucru orientat spre protejarea si evolutia profesionala a angajatului, iti poti forma o echipa valoroasa, ceea ce noi am reusit sa facem. Capitalul uman este un factor primordial in succesul unei companii. Printre principalele provocari as mentiona problemele ce tin de piata locurilor de munca, si anume lipsa fortei de munca bine calificate sau a fortei de munca tinere si dornice sa se dezvolte lucrand intr-un parc logistic. Aceste lucruri ii afecteaza pe clientii nostri si implicit si pe noi. Romania are profesionisti de valoare si tineri aflati la inceput de drum care isi doresc sa isi construiasca o cariera. Singura problema este sa stii sa ii atragi si sa ii retii, sa le arati ca existe alternative bune aici, in Romania”, precizeaza Ana Dumitrache.

CTP Romania: Planuri pentru 2018

Pentru 2018, planul CTP Romania este de a aduce portofoliul national al companiei la peste un milion de metri patrati. Ana Dumitrache, co-country head al CTP Romania crede ca aceasta este o tinta realista, tinand cont de evolutia ascendenta a pietei si de lucrarile de constructie pe care companie le desfasoara in momentul de fata.

”Vom continua sa investim si in CTPark Bucharest West, proiectat sa devina cel mai mare parc logistic din Europa de Est si cu cel mai accelerat ritm de crestere din Romania. La ora actuala, aici avem 244.000 de metri patrati si planificam ca pana in 2020 sa ajungem la o suprafata construita de peste 700.000 de metri patrati. Industria se dezvolta constant, iar companiile din diverse sectoare de activitate isi extind afacerile si au nevoie de spatii de depozitare si productie. Comertul electronic, sectorul FMCG, domeniul electro-IT si companiile de logistica sunt factori importanti ce determina cresterea cererii de inchiriere de spatii logistice. Aceasta situatie cred ca se va pastra si in 2018”, declara Ana Dumitrache.

Planurile suna bine, insa provocarile sunt pe masura, una dintre acestea fiind, in opinia oficialului CTP Romania, infrastructura, sector in care desi s-au facut progrese, este nevoie de mai multe eforturi pentru a se ajunge la un nivel care sa stimuleze investitiile in spatiile logistice si industriale. Infrastructura nu este insa singurul factor care ar putea frana evolutia ascendenta a segmentului.

”E nevoie de predicitibilitate in ceea ce priveste cadrul fiscal si legislativ. Schimbarile dese nu fac altceva decat sa ingreuneze activitatea tuturor companiilor si, in ultima instanta, bunul mers al economiei. Credem ca ar trebui sa se ia masuri si pentru stimularea construirii de cladiri verzi in Romania. Dezvoltatorii ar trebui incurajati in aceasta directie, in asa fel incat acest gen de cladiri sa ajunga o norma pe piata. De exemplu, ar putea fi implementate anumite facilitati fiscale”, spune Ana Dumitrache.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri