In Bucuresti, chiriile prime in cadrul cladirilor de spatii de birouri din Bucuresti au fost stabile in ultimii 5 ani, la valoarea de 18,5 euro / mp / luna, iar anul urmator nivelul acestora va ramane in continuare pe acelasi trend. Cu toate acestea, in unele zone am putea vedea cresteri din cauza ofertei limitate si interesului ridicat din partea chiriasilor. Mai mult, in celelalte cazuri, pachetul de beneficii va scadea tinand cont de cresterea preturilor terenurilor si ale materialelor de constructii, ambii factori nefiind balansati de o scadere prea mare a randamentelor de investitii, apreciaza Viorel Opait, business development director, JLL Romania.

"Din aceasta cauza este foarte important momentul la care se incep discutiile privind inchirierea unui spatiu de birouri. Cu cat incepi mai devreme cu atat ai sanse mai mari sa obtii chirii bune. Pentru companiile mari, care vor spatii de mari dimensiuni, discutiile ar trebui sa inceapa cu doi ani inainte", spune Viorel Opait (foto).

Pe de alta parte, nivelul chiriilor in cladirile de spatii de birouri din majoritatea oraselor europene au urmat un trend crescator pe parcursul ultimului an cu o medie de cel putin 4%, in pofida faptului ca pietele se afla pe finalul unui ciclu economic, potrivit raportului Global Premium Office Rent Tracker, al companiei de consultanta imobliara JLL Romania.

Aceasta crestere ar putea continua si in 2019, ceea ce va stimula tot mai multe corporatii sa caute piete alternative si mai accesibile din punct de vedere al chiriilor pentru diferite operatiuni globale, inclusiv Bucuresti. De asemenea, in pofida faptului ca oferta de spatii de birouri premium se extinde treptat, in randul pietelor de top rata neocuparii va ramane sub 5% si in perioada urmatoare, mai arata raportul citat.

"Bucurestiul ramane una dintre pietele care ofera niveluri competitive ale chiriei, ceea ce se reflecta inclusiv in cererea sustinuta din ultimii ani. Am vazut in acest an intrarea unor companii noi pe piata din Romania, insa ceea ce este de remarcat este faptul ca jucatorii prezenti deja pe piata locala aduc linii noi de business in Romania, cu o valoare adaugata mare, stabilindu-si aici huburi de afaceri de unde asigura servicii financiare, contabile etc pentru intreaga Europa sau chiar si pentru alte continente. Din discutiile pe care le avem cu clientii nostri, acest fenomen va continua si in perioada urmatoare, in incercarea companiilor de a gasi locatii alternative mai accesibile din punct de vedere al costurilor", mai spune Viorel Opait.

Raportul mentionat adauga ca, in momentul de fata, corporatiile cauta sa-si consolideze si sa-si eficientizeze portofoliul in locatii strategice. Exista astfel o recunoastere din ce in ce mai mare a rolului jucat de calitatea cladirilor de spatii de birouri in atragerea si retentia talentelor, precum si in ceea ce priveste inovatia si colaborarea, precum si importanta conectivitatii la mijloacele de transport, a facilitatilor si a calitatii infrastructurii digitale.

Ca urmare, experienta angajatilor are acum un rol central in proiectarea noilor spatii de birouri. Exista o inclinatie spre nevoia de flexibilitate sporita si optiuni de alegere in ceea ce priveste modul in care lucreaza angajatii, in timp ce tehnologiile noi, cum ar fi realitatea virtuala si cea augmentata, devin parte integranta a mediului de lucru. De asemenea, facilitati precum accesul la spatii de recreere si sali de sport intra tot mai mult in oferta standard a locatiilor premium, deoarece starea de spirit a angajatilor devine nucleul preocuparilor chiriasilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri