Compresia randamentelor pentru cladirile de spatii de birouri, precum si diversificarea capitalului din ultimii ani vor determina, cel mai probabil, o crestere a lichiditatii si a increderii investitorilor care se uita la Romania, dar nu au facut inca pasul pe piata locala, si, implicit, o repozitionare a acesteia, ca destinatie care nu mai poate sa fie ignorata de catre fondurile mari de investitii, apreciaza Codrin Matei, managing partner, head of capital markets at Crosspoint Real Estate.

"Dupa anuntul potrivit caruia FTSE Russell a reclasificat Romania, de la nivelul de piata de frontiera la piata emergenta secundara, din septembrie 2020, si transformarea pietei imobiliare a accelerat mai rapid decat era prevazut initial. Astfel, la momentul actual, a crescut simtitor interesul unor investitori straini care, pana acum, nu au luat in considerare Romania drept destinatie de investitii", apreciaza Codrin Matei (foto).

Ceea ce conteaza, in opinia sa, va fi insa "viteza de raspuns". Asadar, "cei care deja cunosc piata din Romania vor avea un avantaj vizavi de cum vor putea lua deciziile versus cei care nu au avut tranzactii pana acum si, in cazul carora, procesul investitional ar putea fi intarziat". Dar, "intr-adevar, se uita tot mai multi investitori straini la Romania, prezenti deja in Europa Centrala si de Est, si probabil ca vor intra doar prin platforme mari de asset management. Ma indoiesc ca vor intra pe piata in mod direct".

El a oferit ca exemplu, in acest sens, cazul coreenilor de Roebuck Asset Management care au cumparat recent un spatiu logistic inchiriat de catre Amazon in Praga. "Si fonduri din Germania se uita la Romania in ideea de a face niste achizitii. Ceea ce va conta foarte mult insa va fi viteza de raspuns".

Recent, Corporate Finance House Group (CFH), un investitor din Orientul Mijlociu, a cumparat compania care detine cladirea de spatii de birouri Day Tower din Bucuresti, cladire dezvoltata de Dimitris Mourkakos din cadrul Day Group (vanzatorul) si finalizata la sfarsitul anului 2018. Investitorul a fost asistat de Savills, fiind prima sa investitie in Romania; dezvoltatorul a fost reprezentat de Crosspoint Real Estate.

Codrin Matei arata ca "aceasta tranzactie marcheaza intrarea intr-o noua etapa de dezvoltare a pietei de investitii din Romania".

Romania duce insa lipsa de active atractive pe piata imobiliara

In contextul in care cererea pentru spatii de birouri s-a concentrat recent spre centrul Bucurestiului, dinspre zonele periferice ale orasului, din cauza traficului, disponibilitatea redusa a terenurilor ridica si potentialul cladirilor de spatii de birouri mai vechi sau situate in alte zone, oarecum secundare, dar cu acces facil la mijloacele de transport, mai arata Crosspoint.

"Ideea este ca in Central Business District (zona centrala si Victoriei) nu sunt foate multe cladiri care pot fi tranzactionate si din perspectiva faptului ca nici nu sunt terenuri disponibile la vanzare care sa permita o eventuala dezvoltare, automat investitorii sunt impinsi sa mearga catre alte zone, in care pot gasi cel putin produse calitative si chiriasi pe termen lung, adica toate elementele care intrunesc o investitie", spune Codrin Matei.

El adauga ca aceste zone sunt Expozitie, Grozavesti, Cotroceni sau Timpuri Noi, de exemplu. "La momentul actual, dat fiind faptul ca nu sunt suficiente produse la vanzare, investotorii sunt nevoiti sa se uite la un spectru mult mai larg din punct de vedere al zonei, dar unde sunt cladiri de spatii de birouri situate in apropierea statiilor de metrou, mai ales ca traficul din Bucuresti va atinge limite record in urmatorii ani".

Astfel, "avand in vedere rata somajului foarte scazuta (4,2% in 2018), in cursa de a castiga si de a pastra in companie angajatii cei mai bine calificati, angajatorii vor avea doua optiuni. Fie vor inchiria spatii de birouri de clasa A cu acces facil la mijlocele de transport, in zonele mentionate, fie vor alege sa inchirieze spatii flexibile in centrul orasului", a incheiat Codrin Matei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri