Schimbările climatice tot mai evidente au provocat modificări nu doar în viața oamenilor, ci și în clădirile în care lucrează. Conceptul de arhitectură sustenabilă e din ce în ce mai prezent și numeroase companii atente la reputația lor oferă angajaților posibilitatea de a lucra în birouri „verzi” - medii de lucru care au un impact redus asupra mediului, deoarece deșeurile sunt reciclate și reutilizate, iar cele mai multe dintre activități se desfășoară pentru a nu afecta natura. Există chiar și sisteme de evaluare a performanțelor ecologice din clădirile de birouri: LEED (Leadership în proiectarea energiei și a mediului) sau BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method).

Nu doar proiectanții clădirilor de birouri performante ecologic gândesc în termeni de sustenabilitate, ci și cei care lucrează în asemenea clădiri „verzi”. Aceștia au la dispoziție posibilități variate de a proteja ei înșiși planeta, printre care se numără distrugatoarele de documente, controlul energiei utilizate și reciclarea selectivă.

„Living buildings” – un trend necesar pe piața clădirilor de birouri

Astfel, conform publicației arch2o.com, pe locul 1 în topul celor mai „verzi” clădiri de birouri din lume se află The Edge din Amsterdam, care a acumulat cel mai mare punctaj BREEAM. Clădirea are un atrium imens, care reflectă mediul de lucru contemporan, un acoperiș cu panouri solare care acoperă o suprafață de 4 100 m2, care asigură iluminarea naturală a spațiului de lucru, un sistem de iluminat artificial cu LED-uri controlat prin telefoane inteligente, senzori care măsoară temperatura și nivelul dioxidului de carbon, precum și un sistem care colectează apa de ploaie și o reutilizează în toalete și la udatul plantelor.

Locul 2 în topul clădirilor de birouri prietenoase cu mediul e ocupat de Bullitt Center din Seattle, care se bucură de faima de a fi „Living Building” („clădire vie”). Beneficiază de un sistem de colectare și de filtrare a peste 200 000 de litri de apă naturală, iar celulele voltaice de pe acoperiș pot genera 230 000 de kilowați/oră pe an, ceea ce acoperă necesarul întregii clădiri.

Pe locul 3 se clasează RB12 din Rio de Janeiro. Și această clădire își produce singură necesarul de energie electrică. În plus, are o fațadă bioclimatică, ale cărei ferestre controlează necesarul de lumină a zilei din interior, iar grădinile de pe terase contribuie la aerul răcoros.
Pixel din Melbourne, care se află pe locul 4, e o clădire relativ mică, dar care integrează multiple sisteme de performanță ecologică. Fațada multicoloră, compusă din fante, combină funcționalitatea cu joaca. Acoperișul care colectează apa de ploaie furnizează tot necesarul întregului ansamblu. Pixel a obținut punctajul maxim, 100, în sistemul de evaluare Green Star, precum și un certificat de platină LEED.

Pe locul 5 se situează clădirea de birouri Angel Square din Manchester, proiectată să facă față schimbărilor climaterice care ar putea surveni până în 2050. Un complex sistem aerodinamic reciclează aerul din atrium și-l refolosește apoi la încălzire. Are cel mai mare rating BREEAM din Marea Britanie, reducând la jumătate consumul de energie și cu 80% emisiile de carbon.

Clădiri din București cu certificate „verzi”

Și în București se găsesc birouri „verzi”. Astfel, Vastint România a primit certificarea LEED Platinum pentru cea de-a treia clădire a proiectului Timpuri Noi Square. Cu 92 de puncte în procesul de certificare al noului imobil, compania deține primele 5 locuri ale clasamentului românesc. Anul trecut, clădirea A din proiectul Business Garden Bucharest a primit al treilea punctaj LEED la nivel global, categoria Core & Shell.

Totodată, Globalworth, o companie de investiții imobiliare, a obținut certificarea BREEAM Excellent pentru Gara Herăstrău, clădirea de birouri cu o suprafață de 12,100 m.p. dezvoltată în nordul orașului. Genesis Property, o companie de dezvoltare imobiliară, a dezvoltat parcurile de birouri West Gate (zona de vest a Bucureștiului) și Novo Park (în nordul orașului, zona Pipera), certificate BREEAM.

Dezvoltatorul imobiliar de retail NEPI a obținut nivelul de certificare „Excellent”, conform standardului BREEAM In-Use, pentru Promenada și Mega Mall, iar Floreasca Business Park și Lakeview, aflate în portofoliul office al companiei, au obținut același calificativ, „Excellent”. Nu în ultimul rând, CA Immo, companie specializată în administrarea clădirilor de birouri, a obținut certificarea BREEAM Excellent pentru Riverplace, respectiv, LEED GOLD pentru Europe House, Opera Center One, Opera Center Two.

Astfel, birourile „verzi” reprezintă una dintre cele mai bune soluții pe care companiile le pot adopta pentru a proteja mediul și pentru a oferi, în același timp, angajaților șansa de a se implica în acest proces.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri