Prețurile locuințelor încă se află pe un trend ascendent, dar ritmul de creștere va încetini în condițiile în care cererea începe să scadă, însă o reducere a prețurilor din imobiliare nu se va întâmpla în contextul macro-economic actual.

Dan Puică, CEO-ul platformei imobiliare.ro, a vorbit în cadrul emisiunii constructIMO, despre evoluția prețurilor și la ce ne putem aștepta în acest an, subliniind faptul că dorința și interesul de a cumpăra o proprietate există, doar că acest interes nu se mai materializează la fel de mult ca anul trecut.

În aceste condiții, deși 2022 a început în forță, pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina, a creșterii costurilor de construcție, a majorării inflației, dar și a scumpirii creditării, românii sunt mult mai reținuți în ceea ce privește trecerea la pasul următor, adică luarea deciziei de a achiziția o locuință.

Cred că începutul de an a fost o continuare firească a anului 2021, care a fost un an foarte bun, atât din punct de vedere al tranzacțiilor, în ciuda faptului că prețurile au crescut. Conform indicelui pe care noi îl calculăm, prețurile au crescut cu aproximativ 18% în 2021, față de 2020.

Anul acesta începuse la fel de bine la capitolul tranzacții, cu o creștere accelerată în lunile ianuarie și februarie. La finalul lunii martie, pe fondul începerii conflictului din Ucraina, tranzacțiile au scăzut cu cel puțin 20%. Cifrele nu sunt foarte exact în această industrie, așa că este posibil să fi scăzut chiar și cu 40%, dacă îi ascultăm pe cei mai pesimiști”, a declarat Dan Puică.

Potrivit acestuia, principalele trei motive ale scăderii numărului de tranzacții sunt:

  • prețul în creștere al locuințelor,
  • costul banilor și ratele dobânzilor care au crescut,
  • reticența românilor de a mai investi în imobiliare existând această incertitudine geopolitică.

Cu toate acestea, CEO-ul imobiliare.ro spune că această scădere a numărului tranzacțiilor nu este o tragedie pentru piața imobiliară din România, deoarece anul 2021 a fost un an record, așa că, per total, nu puteam vorbi despre o prăbușire a pieței.

Deși există această scădere, nu suntem la un nivel îngrijorător, pentru că această scădere este raportată la un an record. Piața ajunsese în 2021 la niște valori care nu au mai fost înregistrate niciodată, așa că, dacă este să vorbim de o reducere, vorbim de o reducere de la un punct foarte înalt”, a explicat Dan Puică.

Scade numărul tranzacțiilor, dar valoarea lor s-ar putea să rămână la nivelul lui 2021

Deși previziunile ne arată că vom asista la o contractare a cererii de locuințe, CEO-ul imobiliare.ro anticipează că piața nu va scădea în ceea ce privește valoarea lor totală.

„Dorința și curiozitatea nu au scăzut. Chiar și în perioada de după începerea războiului, interesul a rămas la un nivel similar cu aceeași perioadă din 2021, diferența fiind aceea că, din același număr de oameni, au fost mai puțini cei care au și luat legătura cu vânzătorii. Interesul există, dar oamenii nu mai sunt atât de deciși.

Ne așteptăm la o temperare a tranzacțiilor, dar s-ar putea, ca efect al creșterii prețurile, valoarea totală a tranzacțiilor să fie în 2022 destul de aproape de nivelul din 2021. Așadar, chiar dacă se vor vinde mai puține proprietăți, prețul de tranzacționare va fi mai mare, iar volumul banilor care se vor mișca în industrie să fie aproximativ similar”, este de părere Dan Puică.

În aprilie 2022, prețurilor solicitate erau cu 22,3% mai mari decât în urmă cu un an

Potrivit celui mai recent raport publicat de imobiliare.ro, pe parcursul lunii aprilie 2022, prețurile locuințelor au consemnat o evoluție pozitivă: suma medie solicitată la nivel național pentru un apartament s-a majorat cu 3,2%, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, de la 1.654 la 1.707 de euro pe metru pătrat util. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, când o asemenea unitate locativă avea o valoare de listare de 1.396 de euro pe metru pătrat util, valoarea actuală este cu 22,3% mai mare.

În luna aprilie, topul celor mai scumpe orașe era condus de Cluj-Napoca, unde prețul mediu cerut ajunsese la 2.411 euro/mp, urmat de București cu un preț de 1.692 de euro pe metru pătrat, și Brașov unde prețul mediu urcase la 1.560 euro/mp.

Prețurile au crescut foarte mult în ultimii ani, în special în ultimii doi, contrar așteptărilor inițiale generate la începutul pandemiei de COVID-19. Unul dintre cei mai importanți jucători din piață, Ion Țiriac, a declarat că, deși în România prețurile sunt foarte mici în comparație cu vestul Europei, creșterea prețurilor din ultimii ani „a fost o obscenitate”, dacă ne raportăm la nivelul de acum 3-4 ani.

Cererea va fi cea care va limita creșterea prețurilor

Dan Puică spune că, în momentul de față, nu există premisele unor scăderi de prețuri, dar ritmul de creștere va scădea.

„Ca în orice sector economic, în care cererea și oferta trebuie să se întâlnească, faptul că intenția de cumpărare a scăzut (...) ar trebui să nu permită prețurilor să ajungă mult mai sus. În același timp, nici nu ne putem aștepta la o reducere semnificativă (a ritmului de creștere – n.r.) deoarece costurile de construcție la multe dintre proiectele noi au crescut, iar dezvoltatorii vor încerca să-și recupereze investiția.

Așadar, cred că va mai fi o creștere. Nu la fel ca până acum, pentru că cererea nu mai este la fel de ridicată, dar nici nu cred că vom asista la scăderi de preț în perioada următoare”, ne-a mai spus CEO-ul imobiliare.ro.

Potențialii cumpărători, tot mai atenți la costuri

Potrivit CEO-ului imobiliare.ro, potențialii cumpărători și-au redus destul de mult ținta de achiziție, deoarece nu vor să se expună unui grad ridicat de îndatorare.

În momentul în care prețurile au început să crească, cumpărătorul a început să se intereseze tot mai mult către un segment low-medium în ceea ce privește costul. Dacă cineva se uita la un buget de 80.000 de euro, acum se uită mai degrabă la 60.000 – 65.000, iar asta probabil și din cauza dificultății în a mai găsi finanțare și a gradului ridicat de îndatorare care nu mai poate fi susținut la noile niveluri ale dobânzilor”, ne-a explicat Dan Puică.

În schimb, el a subliniat un alt aspect interesant, și anume, acela că, pe piața locuințelor premium și foarte scumpe, activitatea de tranzacționare a mers foarte bine. Potrivit lui, în cazul celor care caută o a doua sau a treia proprietate activitatea nu a scăzut, iar asta ar fi oarecum normal în condițiile în care oamenii au căutat un vehicul de investiții pentru a-și conserva capitalul, nivelul averii.

Brașovul, următoarea vedetă a pieței imobiliare

Deși Bucureștiul și Clujul țin capetele de afiș în ceea ce privește prețurile și numărul tranzacțiilor, în ultimii ani, Constanța a fost orașul vedetă al pieței imobiliare în ceea ce privește dezvoltările și creșterea ofertei imobiliare. Timișoara a fost și ea o piață foarte dinamică în ultimii ani, dar acum tot mai mulți jucători se uită către Brașov, orașul de la poalele Tâmpei fiind și în viziunea lui Dan Puică cel care va atrage atenția în următorii ani.

Brașovul chiar se vede. Nu cred că mai este un dubiu că va fi următoare zonă de interes. Este deja de mare interes. Lucrurile se mișcă bine și din partea ofertei, dar și din partea cererii, iar prețurile au crescut”, ne-a mai spus CEO-ul imobiliare.ro.

Dacă doriți să aflați mai multe despre viziunea celor de la imobiliare.ro referitoare la evoluția prețurilor, dar și despre planurile lor după ce au achiziționat brokerul de credite DSA Advisor, vă invităm să urmăriți interviul integral cu Dan Puică din cadrul emisiunii constructIMO, în clipul de mai jos.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri