În ultimii doi ani s-a resimțit tot mai evidentă dorința românilor de a se bucura de locuințe mult mai mari, în special în București – cel mai aglomerat oraș al țării – caracterizat de un stoc de locuințe cu suprafețe mici. Din punct de vedere logistic, nu sunt prea multe variante rezidențiale în interiorul orașului, dar în suburbii și în zonele periurbane au început să apară alternative atractive.

Răzvan Pârvulescu, Head of Business Development în cadrul companiei BTDConstruct & Ambient, spune că este firesc să vedem o asemenea tendință, care se resimte și în celelalte orașe mari ale Europei, în special în orașele care sunt din ce în ce mai aglomerate.

Potrivit acestuia, în ultimii doi ani, odată cu pandemia, s-a evidențiat puternic preferința românilor pentru locuințe mai mari, aspect pe care l-a remarcat majoritatea dezvoltatorilor de locuințe de tip vile.

„Acest trend se menține și, având precedentul pandemiei, oamenii au înțeles foarte bine nevoia de spațiu și de a ieși afară fără niciun fel de limitări. Suburbiile se dezvoltă, locuitorii preferă să locuiască în zonele periferice, să meargă în oraș doar pentru activitățile profesionale și apoi să se întoarcă.

Am putea spune că aceasta este o schimbare normală. Nu vom mai putea aglomera nici capitala la infinit. Este firesc ca atât consumatorii, cât și investitorii să se îndrepte către aceste zone. Proiectul Liziera de Lac este un exemplu, dar mai sunt și alte zone care încep să se coaguleze în jurul Bucureștiului. Mă aștept ca în decurs de 10 ani să vedem o evoluție importantă în această direcție”, ne-a explicat Răzvan Pârvulescu, în cadrul emisiunii constructIMO.

BTDConstruct & Ambient este compania de construcții cu care dezvoltatorul imobiliar belgian Liebrecht & wooD colaborează pentru complexul rezidențial Liziera de Lac, care se află la est de București, și care a fost proiectat să răspundă acestei nevoi crescânde de a “decolmata” o capitală suprapopulată.

Un început de an cu provocări pe piața construcțiilor

Răzvan Pârvulescu a vorbit în cadrul emisiunii constructIMO și despre începutul agitat de an din piața construcțiilor, un an plin de provocări care au debutat încă de acum doi ani, cum ar fi livrările îngreunate de materiale de construcții și scumpirea acestora.

În 2022 ne-am întâlnit cu noi variabile, foarte greu de anticipat și care au amplificat problemele care erau deja prezente. Pe de altă parte, dacă ne uităm la dinamica pieței, anul 2021 a fost un an foarte bun pentru majoritatea direcțiilor acestei industrii, iar 2022 a început în aceeași manieră. M-am uitat recent pe cifre, iar tranzacțiile din primele 6 luni chiar au crescut față de același interval al anului trecut.

Toate aceste probleme care au urmat au fost resimțite negativ de toți actorii din industrie, cea mai mare provocare fiind creșterea costurilor la materialele de construcții. A trebuit să găsim noi soluții, să ne optimizăm operațiunile, să planificăm mult mai bine”, ne-a mai spus reprezentantul companiei de construcții.

Declanșarea conflictului din țara vecină a fost, de asemenea, un aspect care a influențat piața construcțiilor, dar momentul a fost gestionat bine, iar lucrările s-au continuat sub auspiciile prezente.

„Într-o perioadă ca cea pe care o traversăm este normal ca beneficiarii să facă un pas înapoi, aspect pe care l-am observat de la începutul pandemiei. Din fericire, din perspectiva noastră de contractor general, am reușit să ne continuăm activitatea într-un tempo firesc, ba chiar să contractăm proiecte noi”, ne-a mai spus Răzvan Pârvulescu.

Cum s-a protejat BTDConstruct & Ambient de problemele de aprovizionare

Menținerea ritmului de lucru pentru BTDConstruct & Ambient s-a datorat și proiectelor începute în anii anteriori pandemiei, dar, ne spune Răzvan Pârvulescu, au contat și măsurile luate de companie pentru a asigura un climat de lucru neschimbat.

Aspectul pe care ne-am concentrat a fost aprovizionarea cu materiale de construcții. Ne-am reorientat strategia în așa fel încât să micșorăm acest lanț influențat de multe variabile care puteau cauza întârzieri de livrări în șantiere. Desigur, au mai fost și alte măsuri pe care le-am luat din punct de vedere operațional, dar aceasta a fost cea mai importantă”, ne-a explicat Răzvan Pârvulescu.

Întrebat ce le-ar recomanda dezvoltatorilor în materie de construcții, Răzvan Pârvulescu ne-a spus că BTDConstruct & Ambient are expertiză în zona de project management și consiliere asupra pieței, însă a subliniat importanța crescândă a componentei de sustenabilitate.

„După 10 ani de experiență în domeniu, BTDConstruct & Ambient s-a poziționat în industrie ca un antreprenor general și constructor orientat către calitate și detalii. Compania este în punctul în care le poate oferi dezvoltatorilor un input valoros vizavi de standardele de calitate și de cum pot exploata optim fiecare fază a unui proiect.

Suntem susținători ai conceptului sustenabilității în construcții, trend pe care îl simțim cu toții în piață. Credem că, în viitor, alinierea la aceste standarde va deveni un criteriu de diferențiere între proiecte. Noi am început să punem accentul pe sustenabilitate din necesitate, înainte de a deveni un trend, dar ne bucurăm că dinamica imobiliarelor merge în această direcție”, ne-a mai spus Răzvan Pârvulescu.

Citeste si:

    Infrastructura, construcțiile industriale și rezidențiale sunt cele mai dinamice sectoare din industrie

    În privința celor mai energice sectoare de construcții, Răzvan Pârvulescu remarcă activitatea tot mai intensă pe zona de infrastructură, pe cea a spațiilor industriale și rezidențiale, în timp ce, segmentul clădirilor de birouri se află încă într-o revenire post-pandemică.

    „Infrastructura rămâne cel mai activ domeniu, ca volum. Țara noastră are nevoie de investiții. Economia noastră are nevoie de aceste investiții. De asemenea, sfera industrială a avut o creștere încă de acum șapte ani și este încă evidențiată de o cerere foarte mare pentru spații de acest tip. Zona de office se află în recuperare după anii de criză sanitară”, ne-a mai spus reprezentantul companiei de construcții.

    Citeste si:

      Răzvan Pârvulescu observă că segmentul rezidențial a continuat să fie unul solid, BTDConstruct & Ambient demarând lucrările pe câteva șantiere importante.

      „În ceea ce privește proiectele noastre din zona rezidențială, pot spune că nu ducem lipsă de activitate. Anul acesta am început fundația la patru turnuri rezidențiale de 11 etaje în zona de vest a Bucureștiului. Acesta nu poate fi decât un semnal de încredere al investitorului în piață, precum și în cerere. Cerere care încă există în termeni reali”, ne-a mai spus oficialul companiei de construcții.

      Răzvan Pârvulescu ne-a declarat că portofoliul actual al companiei este alcătuit din principalii investitori străini din piața imobiliară din România, precum Speedwell, Atenor, Hagag Development Europe, Liebrecht & wooD, NEPI Rockcastle, Y. H. Dimri. Dintre proiectele cele mai importante enumerăm UP-site by Atenor, Stejarii II Clubul Rezidențial, Vulcan Residence, Dimri Commercial Center, The Ivy sau Liziera de Lac.

      În condițiile în care compania se bucură de o activitate consistentă, reprezentantul BTDConstruct & Ambient spune că previziunile actuale indică o creștere a cifrei de afaceri cu 10-12% față de 2021, cu mențiunea că trendul crescător a fost o constantă în istoricul companiei.

      Află ce a mai spus Răzvan Pârvulescu despre piața construcțiilor și nu numai, în cadrul emisiunii constructIMO, în clipul de mai jos.

      Sursa foto: Wall-Street.ro / constructIMO

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Adrian Ungureanu
      Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


      Setari Cookie-uri