Cu siguranță poze cu cea mai înaltă clădire din lume ați văzut destule, dar interioarele ei sunt la fel de spectaculoase ca exteriorul.

(Sursa galerie foto: BurjKhalifa.ae)

Clădirea cu 163 de etaje deține mai multe recorduri.

  • Este cea mai înaltă clădire a lumii
  • Cea mai înaltă structură ne ancorată a lumii
  • Clădirea cu cele mai multe etaje
  • Etajul ocupat aflat la cea mai mare înălțime din lume
  • Cea mai înatlă pltformă de observație din lume
  • Cea mai lungă distanță străbătută de un lift
  • Și cel mai înalt lift de serviciu din lume

Suprafața totală desfășurată a clădirii este de 309.473 mp și are 57 de lifturi. Arhitectul care s-a ocupat de proiectare este Adrian Smith, iar, dacă nu știați, de construcție s-a ocupat Samsung C&T.

Acum este doar o divizie a grupului Samsung, dar gigantul sud-coreean a lua naștere ca o companie de construcții și inginerie.

Burj Khalifa nu impresionează doar prin faptul că este cea mai înaltă clădire din lume la ora actuală, o bijuterie arhitecturală a lumii arabe, ci este și una dintre cele mai avansate tehnologic clădiri din lume.

Are o înălțime de 828 de metri, dar va fi depășit în următorii ani, după ce va fi finalizat Jeddah Tower, care va fi ridicat în orașul Jeddah din Arabia Saudită și care va avea cel puțin 1.000 de metri înălțime, conform planurilor constructorilor.

De menționat că în jurul clădirii urmează să apară un cartier suspendat, un proiect gigant, care va semna multe premiere pentru lumea arhitecturii și construcțiilor.

Una dintre cele mai impresionante dotări tehnice este rețeaua de țevi de apă, care măsoară 100 de kilometri, prin care trec aproape 1 milion de litri de apă în fiecare zi.

Burj Khalifa este dotat cu 57 de lifturi, care au o viteză de 10 m/s, fiind unele dintre cele mai rapide lifturi din lume.

Este dotată cu un sistem inteligent de climatizare, care colectează aerul de la etajele superioare, care este mai rece și mai curat și-l distribuie și către etajele inferioare.

Totodată, Burj Khalifa dispune de un sistem de colectare a apei care se produce prin condens, apă care este folosită apoi pentru sistemul de irigație a parcului ce înconjoară clădirea.

Nu în ultimul rând, o altă caracteristică interesantă este sistemul automatizat de curățare a geamurilor la exterior, pe ultimele 27 de nivele din vârful clădirii, care a fost dezvoltat de o firmă australiană și care a costat 8 milioane de dolari.

Dubai este un oraș plin de hoteluri spectaculoase, unele deja finalizate, dar cu siguranță hotelul Armani din Burj Khalifa se află pe lista celor care vor să viziteze celebru emirat.

Surprinzător sau nu, Burj Khalifa nu se află în topul celor mai scumpe clădiri din lume, în pofida faptului că este cea mai înaltă clădire din lume, că este atât de avansată din punct de vedere tehnologic. Ținând cont că investiția inițială a fost de doar 1,5 miliarde de dolari, putem spune că bogații arabi nu sunt dispuși să plătească oricât pentru a-și îndeplini obiectivele megalomane.

Puteți găsi și mai multe imagini cu interiorul, dar și exteriorul impresionantei clădiri AICI.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri