Romania este tara est-europeana cu cel mai rapid ritm de scumpire a locuintelor dupa Ucraina, cu o crestere medie anuala a preturilor de 40% intre 2004 si 2006, dar avansul s-ar putea tempera pe fondul inaspririi conditiilor de creditare, arata raportul pe 2007 al BERD referitor la tranzitie.
Ritmul de crestere medie anuala in Ucraina a fost, intre 2004 si 2006, cu doar 1% peste cel al Romaniei, mai anunta studiul realizat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), publicat joi. Potrivit BERD, rata medie anuala de crestere a preturilor a fost de peste 20% in regiune, depasind cu mult cresterea reala a produsului intern brut (PIB), iar scumpirile sunt concentrate mai ales in marile orase si pe litoral.

"Factorul determinant al cresterii preturilor pe piata imobiliara este avansul veniturilor gospodariilor. Veniturile din ce in ce mai mari genereaza o cerere mai mare pentru spatiul de viata si recreere. Acesti factori, combinati cu o oferta limitata pe termen scurt au determinat urcarea preturilor constructiilor, terenurilor si locuintelor", arata studiul citat de NewsIn.

BERD anunta in raportul sau anual despre tranzitie ca o imbunatatire a ofertei de pe piata imobiliara ar putea contribui si ea la temperarea cresterii preturilor si a avertizat ca orice probleme majore ar putea avea un impact economic semnificativ.

"Pe baza nivelului veniturilor din 2006, preturile caselor sunt foarte ridicate doar in cateva capitale. Totusi, ritmul alert de scumpire din ultimii ani pare nesustenabil in multe tari, iar continuarea cresterii preturilor ar putea duce in curand la supraevaluare", avertizeaza raportul Bancii Europene pentru reconstructie si Dezvoltare.

"Este posibil insa ca preturile locuintelor sa se tempereze, in contextul in care se imbunatateste oferta, iar conditiile de creditare se inaspresc in urmatorii ani", mai scriu analistii BERD, in raportul preluat de Reuters. Pietele imobiliare, care au stagnat in timpul zecilor de ani de comunism, au avut o explozie in regiune in ultimii ani, in contextul in care majorarea salariilor si accesul mai usor la creditare i-au convins pe oameni sa investeasca, mai ales in orasele mari si in regiunile de coasta.

O casa in centrul Bucurestiului costa mai mult decat una in Bruxelles sau Atena

Pretul unei locuinte din Bucuresti depasea 2.000 de euro/metru patrat in 2006, fiind mai mare decat in Bruxelles, Atena sau Budapesta, cu toate ca gradul de dezvoltare al capitalei Romaniei, calculat dupa PIB/locuitor, este de peste trei ori mai mic decat in Bruxelles.

Pretul unei locuinte in Bucuresti este usor mai mare decat al caselor din Atena sau Bruxelles, toate depasind 2.000 euro pe metrul patrat, desi produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, calculat la paritatea puterii de cumparare (adica tinand cont de diferentele de preturi dintre tari), este de 10.000 de dolari pentru bucuresteni, aproximativ 20.000 dolari pentru locuitorii din Budapesta, 25.000 pentru cei din Atena si 35.000 pentru locuitorii capitalei Belgiei, mentioneaza raportul pe 2007 privind tarile in tranzitie realizat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Autorii raportului subliniaza faptul ca preturile pentru locuinte iau in calcul costul unui metru patrat intr-un apartament de aproximativ 120 metri patrati, situat in centrul oraselor incluse in studiu.

"Putem spune ca raportul intre pretul locuintelor si nivelul veniturilor in Bucuresti, Kiev, Riga, Vilnius sau Varsovia este relativ ridicat comparativ cu alte capitale din regiunile in tranzitie sau occidentale. Cu toate acestea, o comparatie a preturilor este dificila, deoarece calitatea si oferta de locuinte variaza intre aceste tari, mai ales in cazul statelor in tranzitie", se spune in raport.

"Mai mult, avansul rapid al veniturilor si al preturilor locuintelor tinde sa se concentreze mai ales in capitalele statelor in tranzitie decat in statele mai dezvoltate", mai arata autorii studiului BERD.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri