Piata spatiilor industriale si logistice s-a dezvoltat rapid anul trecut ca urmare a accelerarii activitatii de constructie atat in Bucuresti cat si in alte orase mari ale tarii, au anuntat analistii imobiliari ai companiei de consultanta Jones Lang LaSalle (JLL) intr-un studiu de piata.
Potrivit consultantilor imobiliari ai JLL, stocul modern de spatii industriale/logistice a ajuns in prezent la aproximativ 600.000 mp, iar majoritatea spatiilor finalizate anul trecut sunt amplasate de-a lungul autostrazii A1 in cadrul unor proiecte cu mai multe faze de dezvoltare precum si in zona de N-E a soselei de centura, ca de exemplu in Chitila si Buftea. Proiectele reprezentative finalizate in 2007 sunt Cefin Logistics Park, Bucharest West, dezvoltat de Portland Trust, si Prologis.

"Atat pe termen scurt cat si mediu zonele bine deservite de catre autostrazile existente sau in faza de proiect, vor atrage in continuare marea masa a dezvoltarilor logistice. Tendinta de crestere a pretului terenurilor in zonele deja traditionale a impins interesul investitorilor catre alte zone, altele decat cele din vecinatatea Bucurestiului, respectiv de-a lungul A1 in apropiere de Pitesti sau A2 (km 30). In aceste zone au fost inregistrate tranzactii cu terenuri pe care dezvoltatorii urmeaza sa construiasca ansambluri logistice", sustin in studiul de piata analistii imobiliari.

Reprezentantii Jones lang LaSalle mai spun ca Immoeast, Equest, Europolis, GE si Valad (fosta companie Teesland IOG) au fost cei mai activi investitori in 2007, in timp ce dezvoltatori precum Prologis, Cefin Portland Trust, Rynart, Helios-Phoenix si Karl Heinz Dietrich au livrat spatii importante pe piata.

In plus, dezvoltatori internationali precum Goodman si Concerto Development sunt interesati sa intre pe piata cu primele lor proiecte. "Un numar important de dezvoltatori si-au anuntat interesul de a dezvolta retele nationale de spatii logistice. Dintre acestia CTP, WDP si Eyemaxx au achizitionat deja terenuri pentru dezvoltare in viitorul apropiat", mai spun cei de la JLL.

Acestia sustin ca in mare parte cererea de spatii logistice este in principal intretinuta de catre companii internationale, in special in domeniul logistic, care deservesc marile retele comerciale, cu acoperire nationala. In prezent rata de neocupare in proiecte moderne se situeaza in jur de 5%, insa in parcurile logistice din zona de vest si care nu sunt inca localizate in imediata vecinatate a centurii rata de neocupare poate atinge si 10%.

Chiriile pentru spatiile de logistica moderne se incadreaza intre 3,8-4,25 euro/mp/luna, in timp ce in cazul contractelor de preinchiriere pentru suprafate mari se pot obtine si chirii de 3,5-3,75 euro/mp/luna. In cazul proiectelor cu suprafete mici sau a contractelor de inchiriere pentru suprafete reduse, chireia se incadreaza in intervalul 5-6 euro/mp/luna. De asemenea, nivelul chiriilor in orasele principale din tara se incadreaza in intervalul 3-3,5 euro/mp/luna.

Jones Lang LaSalle furnizeaza servicii de consultanta pentru achizitii si vanzari de proprietati, investitii si management imobiliar, fiind prezenta cu peste 150 de reprezentante in peste 450 de orase din 50 de state.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri