Circa 10 milioane mp de spatii comerciale vor fi livrate in acest an la nivelul intregii Europe, cu 40% mai putin fata de estimarile din luna iulie 2008. Pentru anul 2010, se asteapta finalizarea a 7 milioane mp de mall-uri, aceasta fiind cea mai lenta rata de crestere din 2005 si pana in prezent.

“Scaderea activitatii din piata dezvoltarilor de retail este cauzata in pricipal de greutatea obtinerii finantarilor. Foarte multi retaileri sunt precauti in ceea ce priveste extinderea lor in urmatoarea perioada si nu se grabesc sa semneze contracte cu noi centre comerciale. Este pacat ca proiecte bune sa fie inghetate din aceste motive, insa cele mai bune dintre acestea vor fi cu siguranta dezvoltate de indata ce conditiile economice se imbunatatesc”, a declarat Boris van Haare Heijmeijer, European retail partner in cadrul companiei Cushman & Wakefield.

2009 a fost un an record in ceea ce priveste livrarile de spatii comerciale, peste 9 milioane de mp fiind livrati in 310 de proiecte din Europa. Rusia ocupa primul loc in topul oraselor europene cu cei mai multi mp de mall-uri livrati, cu o suprafata totala de 1,65 mil. mp, ce a reprezentat o crestere de 23% a numarului total de spatii comerciale. Ea a fost urmata de Turcia, Marea Britanie, Spania si Romania.

In ceea ce priveste procentele de crestere a numarului de mp, Bulgaria si Romania conduc clasamentul, cu 76%, respectiv 63%. Anul trecut, in tara noastra, au fost livrate proiecte precum: Baneasa Shopping City, Liberty Center, Vitantis, Era Shopping Park Iasi, Iulius Mall Suceava, City Park Mall Constanta sau Galleria Buzau.

Cushman & Wakefield este cea mai mare companie cu capital privat din lume in domeniul imobiliar. Fondata in 1917, compania detine 227 de birouri in 59 de tari si are peste 15.000 de angajati. Biroul din Romania a fost deschis in ianuarie 2007 prin preluarea biroului asociat Activ Consulting, cu care se colabora de peste 11 ani, devenind astfel Cushman & Wakefield.