Quercetina este o substanță pe care specialiștii o încadrează în categoria flavonoidelor cu proprietăți antioxidante puternice. Ea se găsește, în mod natural, în fructe și legume, dar poate fi administrată și sub forma unui supliment alimentar zilnic. Iată care sunt principalele sale beneficii pentru organism și de ce ar trebui să îi acorzi atenție.

1. Are puternic rol antiinflamator

Quercetina, administrată în mod regulat, are capacitatea de a scădea nivelul de inflamație din organism și de a ameliora simptomele specifice acesteia. Această proprietate se datorează funcției sale antioxidante, care neutralizează radicalii liberi responsabili pentru îmbătrânirea accelerată.

2. Este eficientă în combaterea alergiilor

Capacitatea de a reduce procesul inflamator de la nivelul organismului determină ameliorarea simptomelor asociate alergiilor. Mai mult decât atât, studiile efectuate de oamenii de știință indică faptul că această substanță, quercetina, inhibă secreția de histamină.

Un alt studiu a arătat că prin administrarea de quercetină unor șoareci de laborator alergici la arahide, reacția anafilactică a fost blocată inclusiv în prezența alergenului. Este o direcție de studiu care merită, cu siguranță, atenție.

3. Are proprietăți anticancerigene

Nu mai este un secret faptul că nivelul de inflamație din organism și mediul acid asociat acestuia reprezintă factori favorizanți pentru dezvoltarea celulelor canceroase. Quercetina, eficientă în combaterea radicalilor liberi, este unul dintre suplimentele alimentare care pot diminua riscul de apariție a cancerului.

4. Previne bolile neurodegenerative

Bolile neurodegenerative reprezintă una dintre marile probleme ale societății moderne. Chiar dacă administrarea unui supliment de quercetină nu îți garantează o bătrânețe cu o memorie impecabilă, există studii care demonstrează efectele sale benefice în ceea ce privește rezultatele testelor cognitive la persoanele care suferă de boala Alzheimer. Studiile sunt încă în desfășurare, astfel încât cercetătorii să poată cuantifica, precis, atât dozele cu efect protector, cât și mecanismul de acțiune și întreaga listă de beneficii.

5. Reglează tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este unul dintre cele mai frecvente diagnostice cronice în rândul adulților. Quercetina pare să fie un flavonoid cu efecte benefice în ceea ce privește scăderea tensiunii arteriale, cu până la 5.8 mmHg a presiunii sistolice și cu 2.6 mmHg a presiunii diastolice.

Deocamdată, rezultatele studiilor nu au reușit să ofere și o standardizare a dozelor în care ar trebui administrat flavonoidul, pentru a avea efectele dorite, dar există studii în desfășurare și în această direcție.

6. Previne ateroscleroza

Quercetina este considerată un factor protector pentru sănătatea vasculară, administrarea suplimentelor părând să aibă efecte benefice în ceea ce privește concentrația de colesterol din sânge și riscul ca acesta să formeze plăcile ateromatoase responsabile pentru afecțiunile cardiovasculare.

Ca și în cazul altor beneficii ale quercetinei, nu există încă o standardizare în ceea ce privește dozele administrate și corelarea acestora cu rezultatele analizelor legate de profilul lipidic individual, dar există recomandări generale privind doza sigură de quercetină care poate fi administrată ca supliment alimentar.

7. Ajută la menținerea sănătății tractului urinar

Cistita interstițială reprezintă o inflamație a vezicii urinare care nu are legătură cu o infecție bacteriană. Simptomele sunt asemănătoare unei cistite bacteriene, dar cauzele rămân deocamdată necunoscute.

Administrarea suplimentelor de quercetină reduce atât frecvența episoadelor de cistită interstițială, cât și intensitatea simptomelor. Prin urmare, aceasta poate fi considerată o metodă eficientă de a îmbunătăți calitatea vieții pentru acești pacienți.

8. Ameliorează simptomele de artrită reumatoidă

Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună care determină durere articulară și, în timp, limitarea mobilității articulare. Tranziția de la o alimentație modernă la una bazată pe fructe, fructe de pădure, legume crude, semințe și germeni (cu alte cuvinte, la o alimentație bogată în flavonoide, în special în quercetină), ajută la ameliorarea simptomelor.

Există studii care urmăresc să cuantifice efectele quercetinei asupra artritei reumatoide și să stabilească și care sunt dozele care ar ajuta la controlarea simptomelor și încetinirea evoluției bolii.

9. Contribuie la menținerea stării generale de sănătate

Se știe despre flavonoide că au beneficii extinse în ceea ce privește starea de sănătate, iar quercetina nu face excepție. Un aport alimentar adecvat și suplimentarea în dozele prescrise de către medic ajută și la:

  • reglarea glicemiei și prevenirea rezistenței la insulină;
  • îmbunătățirea proceselor de regenerare celulară;
  • ameliorarea proceselor patologice cu substrat alergic sau imun, de tipul astmului;
  • intensificarea răspunsului imun în cazul infecțiilor bacteriene sau virale;
  • îmbunătățirea performanțelor sportive.

Quercetina rămâne un supliment alimentar ale cărui beneficii sunt recunoscute și încă studiate, datorită potențialului lor de a ameliora o serie variată de afecțiuni. Suplimentele de quercetină administrate la recomandarea medicului pot completa un stil de viață pe care încercăm, cu toții, să îl facem cât mai sănătos.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri