Aproximativ trei sferturi (73,3%) din persoanele cu varste cuprinse intre 25-64 ani, care traiesc in Uniunea Europeana, aveau in 2015 starea de sanatatea buna sau foarte buna. In schimb, in acelasi an, mai putin de 7% aveau o stare de sanatate rea sau foarte rea, potrivit unui studiu realizat de Eurostat. Clasificarea a fost prezentata pe cinci niveluri: stare de sanatate foarte buna, buna, satisfacatoarea, rea si foarte rea.

Studiul arata ca nivelul educatiei, un factor socio-economic important, pare sa aiba o influenta asupra sanatatii populatiei. In 2015, 61,1% din populatia UE cu un nivel de educatie scazut avea o stare de sanatate buna sau foarte buna, in timp ce pentru aproape 85%, cu un nivel de educatie tertiara, starea sanatatii a crescut.

Dintre statele membre ale UE, cea mai mare pondere a persoanelor cu o stare de sanatate buna sau foarte buna a fost inregistrata in Cipru - 85 %, Grecia- 84,7 % si Irlanda - 84,2 %. Aceste tari sunt urmate de Suedia cu 83,4%, Malta si Romania cu cate 80,1%, iar Spania - 79,9%.

Pe de alta parte, in Croatia 12,6 % din persoanele cu varste de la 25 pana la 64 de ani au inregistrat o stare de sanatate rea sau foarte rea, iar Ungaria si Portugalia aveau ponderi de 11%.

Studiul arata ca in Romania 26,5% din populatie se bucura de o stare de sanatate foarte buna si 53,6% de una buna. Totodata, 4,7% din populatie a prezentat o stare de sanatate rea sau foarte rea.

Citeste si:
Ce termeni medicali cauta romanii pe Google: "muscatura de capusa"...
Ce termeni medicali cauta...

Studiu Eurostat

Sursa harta: Eurostat

Sursa foto: Rawpixel.com / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Cele mai importante evenimente ale momentului