Președinte României, Klaus Iohannis făcut câteva declarații de presă cu privire la proiectul „România educată”.

Iată principalele declarații ale Președintelui:

„Guvernul Romniei își va asuma proiectul românia educată. Am apreciat deschiderea membrilor parlamentului, inclusiv a celor din opoziție pentru a colabora în privința poriectului. Vorbim despre un proiect care se bazează pe cea mai amplă consultare din perioada postdecembristă. Coaliția și-a exprimat susținerea pentru proiect și Guvernul își va asuma prin memorandum țintele „României Educate”.

Educația trebuie să nu mai aibă culoare politică. Românii se așteaptă să fie un consens.

Au fost lupte sterile care au afectat educația. Nu mai putem continua așa, dacă vrem că România să se dezvolte. În cel mai scurt timp se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru a stabili cadrul legal. Există fereastra de oportunitate pentru acest demers.(...)

Parlamentul trebuie să fie un pilon central al sistemului educatie, doar prin această asumare, românii își pot recăptă încrederea în România.

Avem în sfârșit șansa unei discuții constructive, urmată de asumarea transpartinica și de un proces consecvent și stabil de implementare. Am apreciat totodată și larga participarea societății civile la consultările de astăzi, majoritatea contribuind la lungul timpului la raportul România educată încă odată le mulțumesc pentru implicare și consecvența.

Este momentul să trecem la implementarea proiectului România educată și să dăm investițiilor din sistemul de educație întâietate. de aceea am insistat să fie asigurată finanțarea necesară pentru o parte dintre prioritățile și reformele proiectului, inclusiv prin PNRR”.

De aceea, am insistat să fie asigurată finanțarea necesară pentru o parte dintre prioritățile și reformele Proiectului, inclusiv prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Mă refer, de exemplu, la reducerea abandonului școlar prin sprijinirea a peste 2.500 de unități de învățământ preuniversitar, dotarea a 10.000 de laboratoare și cabinete școlare, mobilarea a 75.000 de săli de clasă, construirea a 140 de creșe și servicii complementare de educație timpurie, realizarea a 10 centre de învățământ dual, dezvoltarea unei rețele de școli verzi și formarea a 100.000 de cadre didactice pentru predarea online.

Astfel, Proiectul „România Educată” are un sprijin financiar important, istoric aș spune, în valoare de 3,6 miliarde de euro. Suplimentar, prin alte fonduri europene, vom finanța cu 400 de milioane de euro renovarea unităților de învățământ preuniversitar de stat, pentru garantarea siguranței și a securității copiilor și dascălilor în școli.

Revenind la Proiectul „România Educată”, pe scurt despre structura sistemului de învățământ, care rămâne preponderent aceeași. Dezvoltăm educația timpurie, menținem clasa pregătitoare și gimnaziul de la clasa a V-a la clasa a VIII-a. Creștem autonomia școlilor, mai ales acolo unde există capacitatea administrativă necesară. Pentru restul școlilor, vom susține noi forme de sprijin și alocarea de resurse dedicate creșterii calității actului educațional.

Schimbări față de structura actuală apar la tranzițiile între etapele educaționale. Ne dorim o mai mare flexibilitate și o centrare a educației pe fiecare elev.

Despre Bacalaureat

Am propus o nouă structură a învățământului secundar superior unde vor exista trei tipuri de licee: teoretic, vocațional și profesional care vor da acces la examenul de Bacalaureat.Eliminam birocrația. Dacă un elev e la un liceu profesional și își da seama ca nu poate face trecerea, va putea să se transfere la un liceu dorit, cu alt profil, în urma unei testări.

Îmi doresc un examen care să poată evalua corect capacitatea absolvenților de liceu de a se descurca în societate, să înțeleagă problemele puse de schimbările climatice, importanța vaccinurilor.

În ceea ce privește colegiile terțiare non-universitare care pot funcționa în universități dar nu au rang universitar, nu se substituie învățământului universitar. Bacalaureatul rămâne obligatoriu pentru studiile universitare: licență, master, doctorat”, a spus Președintele Klaus Iohannis.

El a mai arătat că proiectul 'România Educată' include şi o serie de ţinte concrete, printre care scăderea ratei de părăsire timpurie a şcolii, până la un nivel de cel mult 10%, reducerea ratei de analfabetism funcţional, la orizontul 2030, sau creşterea competenţelor digitale de bază, atât în cazul profesorilor, cât şi al elevilor.

„Cred cu tărie că o Românie puternică este o Românie Educată şi este nevoie de implicarea tuturor autorităţilor şi forţelor politice pentru a garanta transpunerea în realitate a acestei viziuni în beneficiul fiecărui cetăţean", a conchis Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, în ultimele trei zile, o serie de consultări cu mediul politic şi cu partenerii sociali pe tema proiectului "România Educată", în contextul finalizării dezbaterii publice, arată Agerpres.

Sursa foto: Presidency.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri