Un proiect legislativ semnat de mai mulți parlamentari propune interzicerea acordării de zile libere noi pentru angajații din mediul privat, însă nu și pentru cei de la stat.

Privații vor fi „privați” de zile libere noi

Românii care lucrează în mediul privat ar putea fi „privați” de noi zile libere care ar putea fi acordate. Asta se arată într-un proiect de lege care indică faptul că patronii din mediul privat suferă pierderi important ca urmare a faptului că trebuie să acorde pe lângă cele 20 de zile de concediu și 15 zile de sărbătoare legală. Parlamentarii motivează că „orice prevedere suplimentară privind zile libere suportate de angajator înseamnă cheltuieli pe seama rezultatelor financiare ale unei întreprinderi și că proliferarea lor ar putea împinge firmele cu situație financiară fragilizată de crizele suprapuse pe care le traversează economica înspre pierderi și faliment”.

Inițiativa legislativă propune ca orice nouă reglementare să fie însoțită de măsuri compensatorii: suportarea cheltuielilor salariale respective din bugetul consolidat (ex. Fondul de creanțe salariale, Fondul de Asigurări sociale de șomaj) sau compensarea pierderilor angajatorilor prin reducerea unor contribuții obligatorii pe forța de muncă (de ex. contribuția asiguratorie de muncă) aferente zilelor nelucrate sau alte deduceri sau facilități.

Concret, se interzice creearea de noi zile libere legale la privat (nu și la stat) dacă firmele nu primesc „măsuri compensatorii”. Printre parlamentarii care au semnat proiectul de lege se numără 19 membri UDMR, 6 de la USR, 10 de la PSD și 16 de la PNL.

Sărbători legale 2023. Ce zile libere mai avem în 2023

  • 1 iunie (joi) — Ziua Copilului
  • 4 iunie (duminică) – Rusalii 2023- prima zi
  • 5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
  • 15 august (marți) — Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (vineri)— Ziua Națională a României
  • 25 decembrie (luni)- Prima zi de Crăciun 2023
  • 26 decembrie (marți) — A doua zi de Crăciun 2023

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri