CNIMPPR a prezentat o serie de propuneri dedicate editiei 2020 a programului Start-up Nation, prin care firmele noi pot obtine fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare. Aceste propuneri au fost inaintate deja catre ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, pentru a fi consultate si isi propun sa incurajeze, printre altele, cresterea gradului de digitalizare in randul proiectelor acceptate si eliminarea situatiilor in care firmele sunt vandute pe OLX.

Derularea editiei cu numarul trei a programului Start-up Nation intarzie si cel mai probabil va incepe in prima parte a anului 2020, fiind inclus in programul de guvernare al noului Executiv. Intarzierea vine si pe fondul faptului ca noul Guvern isi propune sa aduca o serie de modificari. Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, anunta ca propunerile entitatii pe care o reprezinta au ajuns pe masa actualului ministru si spera sa le vada in noua forma a programului.

"Noi ne dorim ca in ianuarie sa se vorbeasca deja de editia Start-up "Tech" Nation 2020, aplicatiile sa fie deschise astfel incat implementarea efectiva a planurilor de afaceri si cheltuirea fondurilor sa nu fie impinsa in anii urmatori", a declarat Jianu.


Jianu: Propunerea fostului ministru, un act politicianist care ar putea intarzia desfasurarea noii editii

Florin Jianu se declara surprins de propunerea legislativa “Start-up Nation - editia a - III-a", facuta de catre Radu Oprea, fostul ministru al Mediului de Afaceri din guvernul PSD.

“Aceasta propunere legislativa pe care am vazut-o depusa de catre Radu Oprea este o propunere care vine prea tarziu. Nu cred ca l-a impiedicat nimeni sa dezvolte programul in 2019. A avut tot anul sa realizeze acest lucru. Faptul ca acum depune acest proiect nu face decat sa fie un act politicianist menit sa impiedice actuala conducere sa isi dezvolte programul.”, declara Florin Jianu.

O reactie privind proiectul depus de catre Radu Oprea a avut si actualul ministru al Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, care a descris aceasta miscare ca fiind un exercitiu de PR ridicol.

"Dupa ce PSD a parjolit totul si a lasat prapad in urma, iar noi ne-am asumat greaua misiune de a pune Romania pe traiectoria normala, azi fostul ministru Radu Stefan Oprea, intr-un exercitiu de PR ridicol, vine sa lanseze propunerea legislativa "Start-Up Nation - editia a III-a". Asta dupa ce pe vremea cand era ministru la rectificarea bugetara din august a redus creditele bugetare aferente acestui program cu suma de 232.570.000 lei. Pe langa asta, a lasat in urma facturi neplatite, iar multi beneficiarii au trimis, disperati, reclamatii ca sunt in situatia in care furnizorii le ridica echipamentele livrate si neachitate", arata Virgil Popescu, intr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Propunerile CNIPMMR pentru programul Start-up Nation 2020:

  • Schimbarea denumirii viitoarei sesiuni in "Start-up Tech Nation".
  • Introducerea obligativitatii achizitiei unui pachet digital care sa contina minim site de prezentare a activitatii, un soft de gestiune a datelor si semnatura electronica (25.000 lei)
  • Eliminarea diferentelor de punctaj dintre Bucuresti, Ilfov, Cluj si restul judetelor pentru o abordare unitara a programului la nivel national.
  • Acordarea de punctaj suplimentar componentei de contributie proprie.
  • Acordarea de punctaj suplimentar proiectelor cu componenta de inovare sociala (planurile de afaceri care rezolta una sau mai multe din problemele sociale ale comunitatii unde se implementeaza proiectul)
  • Acordarea de punctaj suplimentar aplicantilor care s-au intors din diaspora pentru a deschide o intreprindere prin intermediul programului Start-up Tech Nation
  • Renuntarea la departajare in functie de numarul de locuri de munca dar pastrarea obligativitatii crearii a minim unui nou loc de munca.
  • Acordarea de punctaj suplimentar asociatilor/actionarilor care nu au mai avut calitatea de asociat/actionar in alta intreprindere pana la infiintarea societatii cu care aplica.
  • Eligibitatea societatilor infiintate incepand cu data de 1 ianuarie 2018 .
  • Locurile de munca create prin program vor putea fi ocupate de angajati care nu au mai avut raporturi de munca in ultimele 6 luni
  • Introducerea restrictiei de instrainare a mai mult de 49% din partile sociale/actiune pe perioada de implementare si monitorizare a programului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri