Cum 1000 de dolari au creat o companie de miliarde

Michael Dell, fondatorul si fostul director executiv al celui mare producator de mondial de PC-uri, are doar 42 de ani, iar in 2004 era cel mai bogat om sub 40 de ani din lume.

Acum este presedintele companiei pe care a fondat-o in 1984, iar acum doi ani a renuntat la pozitia de CEO. Schimbarea s-a produs in luna iulie 2004. De fapt, Michael Dell a anuntat ca va reveni in functia de CEO ca urmare a rezultatelor sub asteptari obtinute de firma sa in al patrulea trimestru din 2006 (15,2 miliarde de dolari) sub conducerea lui Kevin Rollins care a demisionat la inceputul acestui an.

Dell a creat propria companie in 1984, cand inca era student, cu doar 1.000 de dolari. De fapt, precum lui Bill Gates care a renuntat la Harvard si Dell a considerat ca diploma nu reprezinta o conditie necesara pentru a reusi in afaceri. In cele din urma, Michael Dell a absolvit Universitatea din Texas.

Michael Dell a utilizat pentru prima oara un computer la 15 ani, cand a descompus un Apple II monta din nou. Asemenea multor tineri pasionati de IT el a vrut sa vada cum functioneaza un computer personal.

Compania fondata in 1984 a ajunsa sa aiba astazi zeci de mii de angajati in intreaga lume. Autor al unui best-seller, Dell a fost si consultantul presedintelui George W. Bushpe probleme de IT. Dintotdeauna Michael Dell a considerat ca este necesar sa atace noi piete pentru a atrage noi clienti. Astfel, a explorat majoritatea segmentelor din industria IT.

Denumit si Regele PC-ului”, Michael Dell poate fi vazut frecvent plimbandu-se prin Texas intr-un Porsche Boxster din 2004. In cazul in care vremea se strica, un Hummer H2 din 2005 este mereu pregatit pentru unul dintre cei mai bogati oameni din lume.

“Top” pare a fi cuvantul de ordine al afacerilor lui Michael Dell. Clientela companiei include majoritar companii din lista Fortune 500.

Dell a fost deseori premiat si apreciat pentru abilitatile de care a dat dovada in afaceri. A fost numit "Antreprenorul Anului" de catre revista Inc. Magazine, "Top CEO al Afacerilor Americane" de revista Worth , "Omul Anului" de revista PC Magazine si "Presedintele Anului" de revistele Financial World.

Chiar daca anul trecut veniturile sale a ajuns la 13,5 miliarde de dolari, valoarea actiunilor sale a scazut cu 13%, cea mai mare diminuarea din ultimii ani. Ce bunuri mai detine miliardarul american? Michael Dell mai detine un hotel cu 378 de camere in Hawaii, Four Seasons si restaurantul chinezesc din Indiana, Steak’n Shake. De asemenea, sotia sa, Susan Dell, a creat o linie de produse cosmetice parca Phi care sunt distribuite prin intermediul magazinelor Neiman Marcus.

Dell a coborat anul acesta pe locul treizeci in topul celor mai bogati oameni din lume realizat de revista Forbes, averea sa fiind estimata la 15,8 miliarde de dolari.

Profitul companiei Dell inregistrat in trimestrul incheiat pe 2 februarie a ajuns la cota de 673 mil. dolari.

De asemenea, producatorul mondial de calculatoare a inregistrat la sfarsitul anului trecut o crestere a vanzarilor de 5% pe piata romaneasca si preconizeaza mentinerea ritmului de dezvoltare si pentru 2007.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Start Up »Citește și
Wine4skin, cosmetice românești din inima viei și a plantațiilor de migdali
Setari Cookie-uri