Cu o baza de 36 milioane de utilizatori si incasari anuale de peste 20 milioane de lire sterline, Miniclip este al doilea site dupa Facebook detinut integral de proprietarii sai, Rob Small si Tihan Presbie. O simpla animatie i-a propulsat spre succes, scrie startups.co.uk.
Cu doar sase luni inainte de criza .com, in 2001, cei doi parteneri de afaceri lansau site-ul de jocuri animate Miniclip.com, adresandu-se segmentului de 10-16 ani. Desi criza afectase majoritatea afacerilor online din acea perioada, Miniclip a reusit sa capteze atentia publicului.

Atat Small, absolvent al unei scoli de management, cat si colegul sau, Presbie, initial broker, nu aveau cunostinte solide despre mediul online, dar se aratau pasionati de jocurile video. “Pe atunci majoritatea companiilor media, cum este Disney, isi redefinau continutul video online, dar intampinau probleme cu plasarea aplicatiilor pe Internet, deoarece clientii se conectau in general prin dial-up”, a afirmat Small pentru startups.co.uk.

Acesta a decis sa invete dezvoltarea si utilizarea aplicatiilor Flash, creand prima versiune a site-ului si cateva jocuri. Pentru primul an de activitate, antreprenorii s-au bazat pe finantele personale, insa o aplicatie interactiva le-a garantat milioane de utilizatori si atentia advertiserilor care isi doreau un loc pe site-ul Miniclip.

Aplicatia de succes s-a numit “Dancing Bush”, infatisandu-l pe presedintele american dansand intr-o postura amuzanta. “Am trimis aplicatia doar la cateva mii de persoane, dar era timpul potrivit sa ajunga in toata lumea. Aproximativ 100.000 de oameni l-au jucat, ceea ce ne-a transformat automat dintr-un start-up intr-un business promitator”, a declarat Small.

La numai doua luni de la lansarea aplicatiei, site-ul primise doua milioane de accesari, ceea ce i-a incurajat sa adauge si mai multe aplicatii de gen. “Era destul de simpla, a costat aproape nimic, dar am realizat ca prin asocierea cu un subiect tare, impactul poate fi imens”, vorbeste Small de aplicatia “Dancing Bush”.

Popularitatea site-ului a atras si o retea de sute de dezvoltatori de jocuri online, de la freelanceri din Ucraina, pana la echipe bine cotate din America. Veniturile din advertising si taxa de abonament pentru cele mai populare jocuri au adus afacerea pe profit in numai doi ani de la lansare.

In 2006, incasarile au reprezentat 12 milioane de lire sterline, iar anul trecut cifra s-a dublat, fapt care a atras atentia fondurilor de investitii. “Multi investitori au venit cu propuneri de cumparare, incluzand 60-70 fonduri de investitii. Preferam sa controlam noi afacerea, mai ales in ritmul unei cresteri rapide”, spune Small.

Asemeni fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, care a respins oferta de un miliard de dolari a gigantului Yahoo, Rob Small si Tihan Presbie refuza vanzarea companiei, motivand ca pot face fata si singuri boom-ului de aplicatii online si demonstrand ca afacerile online, avand la baza si cele mai simple idei, pot aduce profituri de milioane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri