Astfel, potrivit directorului ANAR, in anul 2007 va fi demarat un amplu program de reabilitare a tuturor plajelor de pe litoralul romanesc, care in ultimii ani au fost grav afectate de fenomenul de eroziune.

"Exista zone unde, anual, dispare aproximativ un metru si jumatate din latimea plajelor din cauza eroziunii, un astfel de exemplu fiind zona sudica a statiunii Mamaia. Astfel, am putea ajunge ca, peste 15 ani, daca nu intervenim acum, sa povestim copiilor nostri ca Romania avea plaje. Exista riscul ca pana in anul 2025 sa se uneasca uscatul cu marea", a adaugat Mihalovici, citat de NewsIn.

Directorul ANAR a explicat ca deja a fost efectuat un studiu pentru a putea vedea ce este de facut in acest sens si cum se va putea interveni. Astfel, in urma acestui studiu s-a hotarat ca este nevoie de aproximativ 800 de milioane de euro pentru demararea acestui proiect de nisipare a plajelor, bani care care vor proveni atat de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), de la Guvernul Romaniei, dar si din credite externe sau fonduri structurale.

"Lucrarile se vor desfasura unitar, de la nord spre sud, pe intreg litoralul, in urmatorii trei-patru ani, vom incerca sa lucram in afara sezonului estival, pentru a nu da peste cap turismul", a completat directorul ANAR.

Dupa ce vor fi reabilitate plajele se vor mari cu peste un metru, iar unele chiar se vor dubla, fata de infatisarea actuala.

Plajele ar putea functiona cu program

De asemenea, din urmatorul sezon estival exista posibilitatea ca turistii sa aiba acces la plaja doar pana la orele 18:00 -19:00, restul timpului urmand sa fie dedicat curateniei. "Vom incerca sa introducem un program, in functie de caracterul plajelor, strategia este deja finalizata si va fi supusa dezbaterii publice", a spus directorul Directiei Apelor Dobrogea - Litoral, Ionel Manafu.

Acesta a explicat ca eventuala introducere a unui program care i-ar obliga pe turisti ca dupa orele sase-sapte seara sa paraseasca plajele va fi facuta pentru a se pastra curatenia plajei. Potrivit lui Manafu, in sezonul estival litoralul nu poate fi curatat corespunzator din cauza ca turistii fac plaja pana la ore tarzii.

Autoritatile au dat drept exemplu Bulgaria, unde turistii pot sta la plaja doar pana la ora sase seara, dupa care se face curatenie.

Potrivit lui Manafu, in prezent exista 18 utilaje de curatenie, pentru care s-au investit, in 2006, peste un milion si jumatate de euro, fata de doua utilaje, cate erau in 2005.