Terenul de 224 de hectare pe care va fi ridicat proiectul Baneasa si care apartinea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB) a reprezentat o miza imensa pentru multi investitori din domeniul imobiliar. Profesorul Ioan Alecu, rectorul USAMVB, spune ca a primit destule oferte de asociere pentru acest teren. „Ofertele pe care le-am primit erau jenante ca pret si vizau in principal vanzarea ulterioara a terenului. Impreuna cu Senatul Universitatii am decis sa acceptam oferta de a ne asocia in vederea dezvoltarii acestui proiect imobiliar care va aduce bani Universitatii si peste 100 de ani. Iar pana cand firma va incepe sa inregistreze profit, universitatea are garantat un venit minim anual de 560.760 de dolari. Unul dintre cei mai inversunati contestatari ai proiectului este omul de afaceri Gigi Becali, proprietar al mai multor terenuri in zona.

El sustine, intr-o scrisoare adresata Parlamentului Romaniei, ca modalitatea prin care terenul a intrat in proprietatea Baneasa Investment nu este legala invocand in sprijinul acestei afirmatii mai multe articole din Legea nr. 213/1998. „La data la care a fost incheiat contractul de asociere, terenul nu facea parte din domeniul public sau privat al statului, deoarece in speta nu sunt incidente prevederile legii nr. 213/1998, privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, ci prevederile Legii nr. 84/1995, in raport de care baza materiala a USAMVB, inclusiv terenurile agricole, reprezinta proprietatea de drept a acesteia“, spune Mihai Mateescu, directorul general al Baneasa Investments.

Potrivit lui Mateescu, Gigi Becali a dorit sa incheie, in urma cu cinci ani, pentru aceeasi suprafata de teren, un parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB), insa Senatul Universitatii a refuzat oferta ca fiind „neserioasa“. USAMVB s-a asociat in anul 2000 cu o serie de investitori privati cu scopul de a crea si dezvolta proiectul Baneasa, infiintandu-se astfel compania Baneasa Investments.

Universitatea, care detine 49,88% din actiuni, a contribuit cu terenul pe care se va dezvolta intregul cartier Baneasa, fapt care a scutit investitorii de o serie de cheltuilei importante legate de achizitionarea terenului. Este stiut faptul ca valoarea de piata a oricarei constructii este data de zona unde este amplasata aceasta, iar terenul de 224 hectare, delimitat de DN 1 si aeroporturile Baneasa si Otopeni, pe care compania Baneasa Investment va pune in opera proiectul, reprezinta la ora actuala, potrivit specialistilor imobiliari, unul dintre cele mai valoroase amplasamente din Romania. Terenul a fost evaluat inainte de asociere la circa 1.000 de miliarde de lei.

O alta problema care a starnit o serie de controverse este legata de investitia privind viabilizarea amplasamentului. Baneasa Investments a donat Consiliului General al Municipiului Bucuresti 30 de hectare de teren, motivand ca acest cartier nu va fi unul exclusivist si rezervat. „Pentru a putea deveni domeniu public, terenul care corespunde viitoarelor trasee ale drumurilor – respectiv 30 de hectare – a fost donat, fara sarcini, Primariei“, se arata intr-un document al Baneasa Investment.

Problema care se pune in acest moment este cine va plati pentru lucrarile de viabilizare ale amplasamentului (alimentare cu apa, canalizare etc.), in conditiile in care 30 de hectare de teren din interiorul orasului au devenit domeniu public? Conform principiilor de dezvoltare ale Bucurestiului, Municipalitatea este obligata sa aduca utilitatile la limita proprietatii, indiferent de dimeniunile acesteia, insa Primaria detine acum o suprafata importanta de teren chiar in interiorul cartierului.

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a spus ca in principiu Primaria viabilizeaza domeniul public, fara a face specificatii clare referitoare la acest caz. „Legat de acest aspect, Baneasa Investment doreste sa accentueze faptul ca donatia propusa si acceptata de CGMB a fost facuta fara sarcini, ceea ce inseamna ca Primaria nu are nici o obligatie de a face ceva in schimbul acestei donatii.

Mai mult decat atat, Primaria, prin Planul de Urbanism Zonal, a impus companiei noastre trasarea unor drumuri care au ca scop fluidizarea traficului in zona de nord a Capitalei“, arata Mihail Mateescu. Consilierul municipal Doru Giugula vede, insa, in spatele acestei donatii o „ilegalitate“ prin care bucurestenii vor plati in cele din urma utilitatile pentru acea zona. „Eu am propus in Consiliu ca firma care deruleaza proiectul sa doneze 30% din locuinte Primariei pentru a le transforma in locuinte sociale, iar Municipalitatea sa faca utilitatile“, spune Giugula.

Proiectul Baneasa in cifre

• Proiectul dezvoltat de firma Baneasa Investments va fi realizat etapizat, pana in 2015, in partea de nord a Bucurestiului, pe un teren cu o suprafata de 224 hectare, si va include birouri (cu o suprafata de 120.000 de metri patrati), centre comerciale (mall, hipermarket, magazin de mobila, bricolaj, articole sport, galerii de mobila etc., pe o arie de 170.000 de metri patrati) si 3.000 de case individuale, colective sau apartamente in vile.
• Cifra de afaceri generata de agentii economici atrasi in aceasta zona va fi de aproximativ 20 de miliarde de euro in urmatorii zece ani, respectiv o medie anuala de 2 miliarde euro. Se estimeaza ca zona centrului comercial va genera venituri de 1-1,2 miliarde euro anual, zona de afaceri va genera intre 600 si 700 milioane euro pe an, iar cea a micului comert si a serviciilor va aduce in medie 100 milioane euro pe an.
• Municipalitatea va incasa din taxe directe si indirecte, in urmatorii zece ani, peste 770 de milioane de euro.
• Actionarii Baneasa Investments, sunt : USAMVB detine 49,88% din actiuni, restul titlurilor fiind in posesia mai multor firme - Herastrau SA (21,6%), International Business and Trading Corporation din Marea Britanie (11,9%), Comaliment (11,4%), SC ASD Miorita (5%). Persoana fizica Andrei Mihai Bejenaru are o participatie de 0,007%.