Ce este de fapt polistirenul?

Ce este de fapt polistirenul?Descoperit in 1839 de Eduard Simon, un farmacist din Berlin si brevetat in Germania sub forma de material termoizolant inca din 1949, polistirenul este un material polimeric, slab transparent, amorf sau partial cristalin, termic prelucrabil (termoplastic). In domeniul constructiilor este folosit de peste 60 de ani fiind fabricat din monomer stirol, o hidrocarbura mai simpla lichida, obtinuta din petrol. De asemenea, polistirenul este unul din cele mai raspandite tipuri de masa plastica, cu un consum mondial de miliarde de kilograme pe an.

Date statistice
- A fost izolata o suprafata totala de peste 2 miliarde mp (1949-prezent)
- La nivelul Romaniei, in 2009, au fost izolate peste 1,5 mil. mp locuinte
- Aplicatii: cladiri noi (27%) vs. renovari (73%)
- Utilizare produse izolare la nivel mondial: polistiren (81%), vata minerala bazaltica (17%), restul (2%)
- Factori care influenteaza consumul la nivel mondial: incalzire (55%), apa calda (21%), iluminat (14%), gaze naturale (10%).

Cand mana de lucru si calitatea materialelor sunt indoielnice

Cand mana de lucru si calitatea materialelor sunt indoielniceA devenit o practica obisnuita in constructii folosirea deopotriva a produselor de o calitate mai slaba alaturi de o mana de lucru nepregatita si nesupravegheata corespunzator. Iar ceea ce rezulta este binecunoscut – lucrari care nu rezista in timp, materiale irosite, bani aruncati pe fereastra.

Degeaba folosim produse de calitate si o mana de lucru neinstruita sau viceversa. “Cam tot ceea ce se spune despre polistiren in sine nu este adevarat. Problema principala tine de cum este acesta facut, in ce parametri, dar si cum este montat. Daca un astfel de termosistem este aplicat necorespunzator, in mediul din spatele suprafetei unde este acesta aplicat pot, intr-adevar, aparea bacterii si se pot dezvolta alte microorganisme. Acest lucru va antrena vaporii de apa si de aici rezultatul pe peretii interiori”, ne spune Sorin Cristea, reprezentantul Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania. In plus, el atrage atentia nu doar asupra modalitatii cum este acesta montat, cat in special tipului de produse utilizate in dezvoltarea intregului termosistem.

“Este gresit sa acuzam ca polistirenul, ca si material de constructii, este unic vinovat pentru eventualele probleme care pot aparea: dintr-un intreg proces de termoizolare mai fac parte atat adezivul de prindere al polistirenului de imobil/cladire cat si a vopselei care este aplicata la final si care poate avea un real impact asupra calitatii lucrarii in special asupra permeabilitatii acestora”, apreciaza Sorin Cristea.

Reprezentantul ROMEPS face referire cu precadere la solutiile aplicate pe fatadele blocurilor peste polistiren. “De ce nu s-a mentionat pana acum nimic despre tencuiala silicatica sau cea siliconica si se foloseaste doar tencuiala acrilica, o substanta care inchide porii opturand permeabilitatea - ceea ce duce la o «sufocare» a peretelui? Utilizarea unor astfel de solutii poate avea un efect foarte puternic asupra permeabilitatii si schimbului de gaze la nivelul locuintei (bloc/casa)”.

Nucleu de boli pulmonare: mit sau realitate?

Nucleu de boli pulmonare: mit sau realitate?Speriati de aparitia pe peretii apartamentelor/caselor a mucegaiurilor sau a egrasiei, multi locuitori, dar si specialisti au inceput sa ridice semne de intrebare vizavi de utilizarea acestui tip de termosistem.

Intr-un articol Wall-Street.ro din urma cu cateva saptamani, Andrei Sulyok, director general Lindab Romania, filiala locala a unuia din cei mai mari producatori de tigla metalica din lume declara ca utilizarea necorespunzatoare a polistirenului prin folosirea unuia de calitate indoielnica sau montata gresit poate conduce in timp la boli grave ale sistemului respirator care pot pune viata oamenilor in pericol.

“Una e sa ai o casa unde peretii respira si nu se formeaza acel efect de condens si alta este sa iti pui in mod constient «o punga de plastic pe cap». Daca s-ar folosi materiale de calitate si s-ar executa lucrarea cum scrie la carte prin fixarea in perete prin intermediul acelor dibluri speciale dar si daca s-ar asigura o ventilare naturala din interiorul apartamentului atunci rezultatul ar fi unul ceva mai bun. Daca nu se respecta acest lucru vom avea din ce in ce mai multi oameni bolnavi de bronsite, astm, boli de plamani – din cauza faptului ca aerul viciat din interiorul incaperii nu se evacueaza. Aerul viciat e mai periculos decat cel poluat de afara”, declara la jumatatea lunii octombrie managerul din cadrul Lindab Romania.

Reprezentantii ROMEPS, dar si studii in acest sens, arata ca placile de polistiren expandat contin in proportie de 98% aer, 2% fiind reprezentat de celule specifice ale acestui tip de material – ceea ce face ca aceasta compozitie sa aiba un coeficient mare de termoizolare si o greutate redusa.

Pe de alta parte, American Lung Association (ALA) mentioneaza intr-o serie de studii proprii ca polistirenul expandat este un material sigur pentru sanatatea locatarilor datorita lipsei fibrelor care pot dauna plamanilor.

O alta cauza a dezvoltarii de boli pulmonare ar tine de dezvoltarea bacteriilor si mucegaiului.

In acest sens, dintr-un studiu al SGS US, o companie specializata in testarea materialelor de constructii reiese ca polistirenul nu a permis dezvoltarea a cinci timpuri de spori cunoscuti ca fiind reponsabili cu mucegaiul din locuinte.

“Permeabilitatea la vapori in combinatie cu rezistenta mare la apa il recomanda ca material de fatada si inglobare in materiale de zidarie sub forma de placi sau de granule”, sustin producatorii de profil.

Foto: captura insuranceproviders.com


Inflamabil sau nu?

Inflamabil sau nu?Polistirenul NU arde, explica Sorin Cristea, vicepresedinte ROMEPS, insa poate deveni inflamabil in anumiti parametri.

“Polistirenul nu arde, daca este realizat corect si este ignifugat. Un astfel de material are un punct de topire situat la 100 grade Celsius si la 380 de grade Celsius incepe sa degaje gaze (hidrocarburi). Spre comparatie, vata bazaltica incepe sa degaje gaze la 650 de grade, insa o data incalzita aceasta ramane in starea incandescenta pentru mult timp, sustine Cristea.

S-au tot adus in discutie in ultimele luni cazurile mai multor constructii care au fost mistuite de flacari si care se pare ca utilizau ca izolator termic polistirenul.

“In acest moment nu exista nicio autoritate si nu exista nicio legislatie in vigoare care sa oblige producatorii sa mentioneze pe ambalajul produsului care este gradul de combustibilitate/inflamabilitate al acestuia. In prezent, din peste 60 de companii producatoare de polistiren numai cateva detin teste facute in cadrul unui institut specializat anexat Pompierilor. Acest tip de testare ar trebui sa fie obligatoriu pentru toti producatorii”, a mai precizat reprezentantul ROMEPS.

Este vata bazaltica o alternativa viabila? Ce solutii exista?

Este vata bazaltica o alternativa viabila? Ce solutii exista?Lucia Matei, director de marketing in cadrul Knauf Insulation, explica pentru Wall-Street.ro ca atat polistirenul cat si vata bazaltica sunt foarte bune pentru izolatia termica atata timp cat sunt respectati parametri de aplicare, dar si modul in care cele doua solutii sunt instalate.

“Montajul este foarte important. Pot aparea defecte in cazul in care cele doua tipuri de solutii de termoizolare sunt aplicate necorespunzator si in acest fel poate creste riscul de a-si pierde din proprietati si de a intretine arderea sau isi pierde din eficienta termoizolarii”, apreciaza Lucia Matei.

Reprezentantul producatorului de vata bazaltica spune ca alegerea tipului de produs pentru o izolare corespunzatoare tine in mod special de proiectant – care decide ce tip de termoizolare se potriveste cel mai bine locuintei.

In ceea ce priveste izolarea cu vata bazaltica a blocurilor de mari dimensiuni, Lucia Matei explica pentru Wall-Street.ro ca exista deja o serie de cladiri din Capitala care au fost invelite cu acest tip de izolare.

“Vata bazaltica are intr-adevar o greutate mai mare decat a polistirenului, dar acest lucru nu afecteaza in niciun fel structura de rezistenta a unei cladiri”, sustine directorul de marketing al Knauf Insulation.

Alexandru Pascal, specialist tehnic in cadrul Knauf Insulation a tinut sa explice ca punctul de topire al vatei bazaltice in caz de incendiu/foc este de peste 1.200 de grade, dublu fata de cat declarau, intr-un studiu comparativ, reprezentantii ROMEPS.

Potrvit reprezentantilor Knauf Insulation in acest moment ponderea utilizarii vatei minerale bazaltice in lucrarile de izolare termica din Romania este de 5% in timp ce utilizarea polistirenului detine o cota de 95%.