Start la investitii imobiliare

Start la investitii imobiliarePrimii care s-au aventurat intr-o noua achizitie importanta in 2010 au fost sud-africanii de la New Europe Property Investments (NEPI), acelasi fond de investitii care a realizat cea mai mare tranzactie imobiliara din 2009, respectiv cumpararea parcului comercial European Park Braila, de la BelRom Real Estate in schimbul a 63 milioane de euro.

Parcurile comerciale au ramas si in acest an in atentia NEPI, fondul de investitii platind aproape 21 milioane de euro grupului Avrig 35, controlat de omul de afaceri Alexander Hergan (foto), pentru locatiile inchiriate de operatorii Auchan si Bricostore in Pitesti. Cele doua locatii genereaza un venit net anual de 4,67 milioane de euro, potrivit anuntului facut de NEPI pe bursa londoneza.

Hipermarketul Auchan ocupa o suprafata inchiriabila de 13.600 mp si a fost deschis in luna noiembrie 2007, in timp ce Bricostore are o suprafata inchiriabila de 9.500 mp, fiind inaugurat in aceeasi perioada. Iris Shopping Center Pitesti, cu o suprafata inchiriabila de circa 33.000 mp, mai include si o galerie comerciala, cu o suprafata de circa 7.000 mp, care a ramas deocamdata in proprietatea grupului Agrig 35.

Relatia sud-africanilor cu omul de afaceri Alexander Hergan nu este una noua, NEPI cumparand in anul 2008 doua firme de la o companie din grupul Avrig 35, care detineau impreuna 18 proprietati in diferite orase din tara, cele mai multe fiind sucursalele de judet ale bancii Raiffeisen. Valoarea investitiei, dupa scaderea datoriilor, a fost de circa 46,3 milioane euro.

Din consiliul director al NEPI fac parte, printre altii, si Dan Pascariu, presedintele UniCredit Tiriac Bank, Martin Slabbert, managing director al NEPI si Steven Van Den Bossche, co-fondator al BelRom.

Moda parcurilor de retail

Moda parcurilor de retailInvestitiile fondului NEPI sunt concentrate pe piata din Romania, vizand in special proiectele de retail, industrial si birouri, care genereaza venituri sigure, insa nu sunt excluse nici pietele din Europa Centrala si de Est. Ca strategie pe termen lung, compania si-a propus sa nu investeasca pe o singura piata mai mult de 30% din fondurile totale.

Tranzactia dintre NEPI si Avrig 35 este o una conforma cu strategia de achizitie a fondului sud-african, este de parere Georgiana Anghelus (foto), consultant in cadrul departamentului de investitii al Colliers International, fiind un deal cu risc redus si incheiat la un pret corect, in conditiile actuale de piata.

„Parcurile de retail sunt investitii preferate datorita sustenabilitatii veniturilor pe termen lung. In plus, datorita posibilitatilor reduse de finantare, va fi putin probabil sa asistam la noi dezvoltari de retail, cel putin pe termen mediu-scurt”, a declarat, pentru Wall-Street, Georgiana Anghelus.

O alta tranzactie anuntata de curand a fost cea prin care grupul israelian Aura Investments a vandut dezvoltatorului Globe Trade Centre (GTC) 37% din actiunile detinute in cadrul companiei NCC, care dezvolta in Romania centrele comerciale Galleria, pentru a-si acoperi datorii in valoare de 13,6 milioane de euro. Pana in prezent, au fost deschise trei proiecte sub umbrela Galleria, in orasele Suceava, Piatra Neamt si Buzau.

Tot o investitie in piata de retail poate fi considerata si tranzactia prin care IKEA Romania a devenit parte din IKEA Group, dupa trei ani de operare sub franciza locala. Proprietarii francizei locale, actionarii companiei Moaro Trading, au decis sa vanda drepturile de operare si franciza magazinului IKEA din Bucuresti, care are o suprafata inchiriabila de 26.000 mp si 1.500 de locuri de parcare supraterana. Actionarii Moaro Trading sunt firmele Engma Beheer (75,7%), Turkmall Retail BV (24,25%) si Inter IKEA Systems BV (0,05%), potrivit datelor de la Registrului Comertului.

Un an mai bun pentru piata de investitii

Un an mai bun pentru piata de investitiiPreviziunile consultantilor pentru 2010 in ceea ce priveste piata investitiilor imobiliare sunt optimiste, astfel incat Cristian Ustinescu, directorul departamentului de investitii al DTZ Echinox, aprecia la inceputul anului ca volumul de investitii ar putea ajunge la 500 milioane de euro in acest an.

„2010 este un an foarte bun pentru investitii. Nu cred ca vor aparea acei «distress vendors» (n.r: vanzatori aflati in dificultate) pe care ii asteapta unele fonduri si daca vom asista la cateva cazuri in piata, activele detinute de acestia nu vor avea calitatea necesara pentru a putea fi transformate in scurt timp in active producatoare de venit”, a subliniat consultantul Georgiana Anghelus, de la Colliers.

Fata de anul trecut, diferenta dintre asteptarile de pret ale vanzatorilor si ceea ce ofera cumparatorii s-a diminuat, afirma Anghelus, iar cumparatorii sunt mai flexibili si mai creativi in ceea ce priveste structura tranzactiilor, avand in vedere o situatie de tip win-win.

„Comparativ cu 2009, cumparatorii, desi putini, sunt mult mai activi”, a incheiat specialistul Colliers.

Singura tranzactie finalizata in primul trimestru din 2009 a fost cea prin care fondul de investitii britanic Lewis Charles Romania Property Fund Ltd (LCSR) si-a vandut subsidiara S.C. Retail Park Magnolia S.R.L. (Magnolia), care urma sa dezvolte centrul comercial Zenith din Ploiesti. Magnolia, impreuna cu datoriile de 3,63 milioane de euro, a fost preluata de catre compania Blackpearl Property, controlata de mai multi investitori din Irlanda.