Romania ar trebui sa renunte la cota unica “IERI”, pentru ca, desi a redus birocratia, acest sistem de impozitare a permis cresterea coruptiei si a evaziunii fiscale prin eliminarea globalizarii veniturilor, sustine prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu. In opinia sa, pentru a recupera din decalajul de dezvoltare fata de tarile membre ale zonei euro, trebuie reintrodus impozitul pe venitul global. Pe de alta parte, oficialul BNR admite faptul ca mai este de lucru la eficientizarea cheltuielilor publice si, mai ales, la cresterea gradului de colectare a veniturilor la buget.

“Solutia pentru corectarea gravelor distorsiuni din societatea capitalista romaneasca actuala, dincolo de perfectionarea cadrului juridic comercial, o constituie, in opinia noastra, efectuarea unui “due diligence” la nivel national dupa aproape 30 de ani de la Revolutie, asa cum se realizeaza frecvent in sectorul corporatist modern. Introducerea cotei unice din anul 2005 a redus birocratia, dar a crescut coruptia si evaziunea fiscal prin eliminarea globalizarii veniturilor. Acest demers consta in examinarea modului de asezare a veniturilor si averii in societate prin globalizarea veniturilor individuale si impozitarea lor cu cote moderat progresive (exemple: Cehia, Polonia, Slovacia, Letonia incepand cu 2018, Germania, Olanda, Spania etc.), concomitent cu declaratii de patrimoniu ale persoanelor fizice si finalizarea cadastrului national”, a explicat Florin Georgescu in cadrul unei prezentari sustinuta la seminarul EU-Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.

Potrivit acestuia, in urma realizarii obiectivelor mentionate, se va cunoaste puterea contributiva a fiecarui cetatean si aseza sarcina fiscala individuala pe baza acestor informatii. In plus, se vor putea combate coruptia si evaziunea prin corelarea, pe viitor, a fluxului de venituri declarate cu stocul de avere detinut.

Sistemul din Spania functioneaza ... online

Pe de alta parte, prim-viceguvernatorul BNR sustine ca impozitul pe venitul global va trebui sa contina si un sistem de deduceri, mult mai elaborat decat cel din perioada 2001 – 2004 (cand a functionat un astfel de sistem in Romania), care sa contina sisteme de pensii private, asigurari medicale, dobanda la creditul ipotecar, donatii etc.

“Acum se pot aplica mai multe deduceri, exista mijloace de informatii, nu trebuie consultant”, a mentionat Georgescu.

El a dat ca exemplu sistemul din Spania in care, insa, contribuabilul nu interactioneaza cu Fiscul decat daca are nelamuriri referitoare la decizia de impunere, pentru ca acolo platitorii de venituri raporteaza platile efectuate catre un cetatean, deducerile i se aplica automat, pentru ca si institutiile la care participa (pensii, sanatate, caritate etc.) raporteaza la Fisc, iar contribuabilul primeste online decizia de impunere si plateste tot electronic impozitul.

Referitor la cotele de impunere, oficialul BNR spune ca acestea nu trebuie sa fie descurajante.

In opinia sa, sunt exagerate discutiile cu privire la numarul celor care vor fi obligati sa depuna declaratia de venit (8 milioane), avand in vedere ca, in 2004, doar 2,8 milioane de persoae depuneau declaratia, pentru ca ceilalti nu obtineau alte venituri in afara de salariu.

“Cred ca acum sa fie 2,7 milioane….Daca se vrea! Daca nu se vrea, stam asa, cu cota unica, nu globalizam nimic, dar cerem - servicii de sanatate mai bune, sosele…si nu o sa avem niciodata”, a mentionat Georgescu.

Partea de colectare a veniturilor, mult ramasa in urma

Intrebat fiind in ce masura un astfel de sistem ar fi echitabil in actualele conditii de eficienta a cheltuielilor publice si de incasa a veniturilor, oficialul BNR a spus ca, in privinta cheltuielilor s-a progresat, prin modificarea legislatiei achizitiilor publice, prioritizarea investitiilor, Legea salarizarii unitare, insa in privinta colectarii veniturilor mai sunt multe de facut.

“Nu poti sa colectezi mai mult daca nu ai instrumente. Este mult ramasa in urma partea de colectare a veniturilor fata de partea de cheltuieli. (…) Nu exista insrumente de colectare adecvate, nici IT-ul la Finante nu este foarte evoluat. Deci acolo trebuie lucrat - la legislatie, institutie si dotarea tehnica, logistica, infrastructura”, a mai spus Georgescu.

Acesta a mai adaugat, citand si un comunicat al BERD, ca in Romania reformele structurale sunt respinse de grupuri care beneficiaza de monopoluri, rente sau sinecuri, “si atunci platesc ceilalti prin lipsa de servicii publice, de venituri bugetare, de infrastructura fizica”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri