BNR: Semn in relaxarea politicii monetare

BNR: Semn in relaxarea politicii monetareBNR a coborat dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 9%, in urma deteriorarii peste asteptari a mediului economic in primul trimestru si a redus de la 18% la 15% rezervele minime obligatorii la pasivele in lei, pentru asigurarea unei lichiditati permanente in piata si de la 40% la 35%, pe cele in valuta.

Astfel, nivelul rezervelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie la Banca Nationala a Romaniei scade, incepand cu perioada de constituire 24 iulie-23 august, de la 18% pana la 15% din resursele atrase (pasive) in lei si de la 40% la 35% la cele in valuta.

De la inceputul lui 2009, BNR a coborat dobanda cheie cu 1,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 9%.

Analistii subliniau ca situatia economiei romanesti s-a agravat peste asteptari in primul trimestru si ca, in aceste conditii, actualul nivel al dobanzii de politica monetara este prea ridicat.

Tranzactie de peste 200 mil. euro in telecom

Tranzactie de peste 200 mil. euro in telecomGrupul Cosmote a semnat acordul de achizitie al companiei Telemobil, care administreaza reteaua de telefonie mobila Zapp, tranzactia fiind evaluata la peste 200 mil. euro.

Citigroup Global Markets Limited (CITI) si NM Rotschild and Sons Limited au avut rolul de consultanti financiari ai Cosmote pentru tranzactie. Achizitia este supusa, intre alte conditii, aprobarii autoritatilor relevante din Romania.

Zapp este cel mai vechi operator de telefonie mobila de pe piata din Romania. Compania si-a lansat operatiunile comerciale in anul 1993. In prezent, detine o licenta CDMA in banda 450 MHz si o licenta 3G in banda 2100 MHz. Reteaua 3G a companiei acopera 23 de orase din Romania. In 2008, veniturile Zapp s-au ridicat la 61 milioane Euro, in timp ce baza de abonati depasea 374.000.

Cosmote a intrat pe piata de telefonie mobila in anul 2005, prin achizitia Cosmorom. Compania a raportat pentru primul trimestru al acestui an un profit inainte de deprecieri si amortizari (EBITDA) de circa 13 milioane de euro si o crestere a numarului de clienti cu 44%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.




Piata de M&A nu trece de 1 mld. euro la 6 luni

Piata de M&A nu trece de 1 mld. euro la 6 luniIn primele sase luni din acest an, pe piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania au fost incheiate 78 de tranzactii (dintre care numai 43 de valoare anuntata), ce au totalizat sub 1 miliard de euro. Aceasta situatie se traduce printr-un declin de peste 75% al valorii pietei de M&A, corespunzand unei scaderi de 18% a numarului tranzactiilor comparativ cu perioada similara a anului precedent, potrivit Raiffeisen Investment.

Astfel, potrivit calculelor Raiffeisen Investment, valoarea tranzactiilor raportate a fost de 379 milioane de euro.

Sectoarele cu activitatea cea mai intensa, atat in valoare, cat si in volum au fost cele de real estate, servicii financiare si cel industrial.

Piata de M&A va continua sa fie influentata de criza financiar-economica si in perioada urmatoare, un alt factor care incetineste reluarea activitatii fiind lipsa benchmark-urilor pentru evaluari, atat pe fondul unor asteptari din partea vanzatorilor necorelate cu conditiile pietei, cat si al ezitarilor puternice ale cumparatorilor, crede Ioana Filipescu, managing director Raiffeisen Investment Romania.

Octavian Radu isi pregateste exit-ul din RTC

Octavian Radu isi pregateste exit-ul din RTCOmul de afaceri Octavian Radu, proprietarul grupului de firme RTC Holding si unul din cei mai cunoscuti antreprenori de pe piata locala, a anuntat inceperea unui proces de extindere a actionariatului, care se va finaliza cu listarea sau vanzarea diviziilor grupului.

Astfel, Octavian Radu vrea sa atraga actionari prin intermediul unui proces care va avea patru faze si o durata de 3-4 ani. Omul de afaceri va continua sa ramana actionar la firmele pe care le va cota la bursa.

RTC Holding este unul dintre cele mai mari grupuri de retail, distributie si servicii de pe piata locala, si a fost fondat in 1990. Cifra de afaceri cumulata a tuturor afacerilor grupului s-a ridicat la 125-130 de milioane de euro in 2007, potrivit datelor existente pe site-ul ministerului de Finante, iar numarul mediu total al angajatilor a depasit 2.200 de oameni.

Din grupul RTC fac parte Diverta (lant de retail de carte), Rafar (fashion si hospitality), Proffice (distributie birotica si papetarie), TCE (transport si logistica), Sistec (IT), Flaro (productie articole pentru industria auto, electronica si electrotehnica, articole de birou si articole scolare), Rimobi (imobiliare si constructii), Q Power (energie) si Sebra (francize din industria ospitalitatii).

Isarescu avertiseaza asupra unui eventual "soc inflationist"

Isarescu avertiseaza asupra unui eventual "soc inflationist"Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, considera ca majorarea impozitelor are si costuri inflationiste, in timp ce o crestere a TVA-ului poate provoca un "soc inflationist".

Isarescu a precizat ca ajustarea dezechilibrelor nu se poate face fara o temperare a cresterii economice. In plus, majorarea unei taxe importante este "total neavenita" si nu se justifica nicio discutie pe aceasta tema, in conditiile in care un impozit mai mare pe o baza de impozitare mai mica ar avea efecte negative asupra economiei.

Pe de alta parte, nimeni nu poate vorbi de optimism, in conditiile in care Romania a semnat un acord ce prevede scaderea PIB cu 4%, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a mentionat ca exista o "nota de speranta", economia rezistand bine la ajustarea deficitului extern.

Isarescu a precizat ca economia a rezistat bine a ajustarea deficitului de cont curent si ca momentele de criza au fost depasite, mentionand ca, pe piata monetara, dobanzile au revenit in apropierea dobanzii de politica monetara.


Piata de publicitate online in primul semestru, sub nivelul din 2008

Piata de publicitate online in primul semestru, sub nivelul din 2008Pe o piata de media mai mica cu 35-45% fata de aceeasi perioada a anului trecut, publicitatea online a reusit deocamdata sa scada cu "doar" 20-25% in primele sase luni ale acestui an. Cu toate acestea, principalii jucatori ai industriei de profil plaseaza piata de publicitate online sub nivelul atins in aceeasi perioada din 2008.

Printre principalele tendinte in piata de publicitate online se numara ipsa din peisajul publicitar a anumitor categorii mai afectate de criza, o acutizare a bataliei pentru bugete intre medii, planuri si lansari amanate pe fondul crizei financiare, si, implicit, vanzari in scadere.

Potrivit estimarilor realizate de principalii jucatori din industria de publicitate online, piata din Romania s-a situat in primul semestru din 2009 la o valoare cuprinsa intre 7,5 mil. euro si 9 mil. euro.

Printre industriile care au continuat sa investeasca in mediul online se numara FMCG-ul si telecomunicatiile, in timp ce scaderi semnificative s-au inregistrat in sectoarele auto, financiar-bancar si imobiliare.


Bancile taie din dobanzi

Bancile taie din dobanziO serie de banci printre care Banca Comerciala Romana (BCR) si Intesa Sanpaolo Bank au reactionat deja la masurile de politica monetara adoptate de BNR, reducand dobanzile la diferite credite.

Astfel, BCR, cea mai mare banca din sistem, reduce dobanzile la credite in lei si depozite in lei si euro. Noile dobanzi vor fi aplicate creditelor nou acordate precum si, in cazul celor cu dobanda variabila, creditelor aflate in sold. Nivelul curent al dobanzilor la creditele corporate acordate de BCR porneste de la 13% (in functie de valoarea ROBOR si de profilul de risc al clientului).

De asemenea, Intesa Sanpaolo Bank a diminuat dobanzile cu pana la 4 puncte procentuale pentru creditele de nevoi personale fara garantii si 2.25 puncte procentuale pentru creditele cu garantie ipotecara.

La randul sau, BRD Finance, unul dintre cei mai importanti jucatori din piata creditelor de consum, lanseaza o noua gama de produse de creditare auto in lei, cu valori reduse ale dobanzii anuale si fara comision de acordare. Pe langa reducerea dobanzilor anuale, in medie cu 2 procente (valorile incepand de la 11%), BRD a eliminat si comisionul de acordare a creditului pentru noile produse de finantare.

Dacia, la 10 de la preluarea de catre Renault

Dacia, la 10 de la preluarea de catre RenaultConstructorul de automobile Dacia a aniversat pe 2 iulie 2009 zece ani de la preluarea de catre Renault, transformandu-se in acest timp dintr-o marca nationala intr-o marca internationala, cu produse comercializate pe 4 continente.

In cinci ani, vehiculele platformei X90 (platforma Logan) au ajuns sa fie vandute pe 70 de piete ale lumii, din care in 60, sub marca Dacia. Pana la sfarsitul lunii mai 2009, au fost vandute peste 1.450.000 de vehicule Logan si Sandero, din care peste 950.000 sub marca Dacia.

In 2008, Dacia a exportat 172.886 unitati. Compania a produs 242.385 unitati si a livrat 257.854 masini.

Renault a investit in Romania 1,5 miliarde de euro de la preluarea Dacia, in 1999, si are, in prezent, 18.000 de salariati.

Vanzarile Dacia in Europa s-au dublat in mai

Madoff a primit pedeapsa maxima: 150 de ani de inchisoare

Madoff a primit pedeapsa maxima: 150 de ani de inchisoareBernard Madoff, fost presedinte al Consiliului de Administratie al Nasdaq si autorul celei mai mari fraude din istorie a fost condamnat la 150 de ani de inchisoare de un tribunal din New York.

Procurorii solicitasera ca Madoff, in varsta de 71 de ani, sa fie condamnat la 150 de ani de detentie.

Bernard Madoff a pledat vinovat in luna martie pentru 11 capete de acuzare, printre care frauda, spalare de bani si furt. Finantistul a pus la punct o schema Ponzi, un vehicul ilegal de investitii care aduce castiguri investitorilor mai vechi cu bani de la noii investitori si care depinde de o serie constanta de noi investitii.

Cititi si Cazul Madoff: Ce trebuie sa retina un investitor




40% dintre romani isi pastreaza obiceiurile legate de concedii

40% dintre romani isi pastreaza obiceiurile legate de concediiObiceiurile de vacanta ale romanilor legate de destinatii si transport nu se modifica semnificativ in acest an, in jur de 40% dintre romanii cu varste peste 15 ani urmand sa plece in concediu anul acesta, conform unui studiu GfK.

In topul destinatiilor de vacanta, malul romanesc al Marii Negre ocupa primul loc. Desi cei mai multi aleg Romania pentru petrecerea concediului, cand vine vorba de a calatori in strainatate, Turcia, Italia, Grecia si Spania sunt, atat in 2008, cat si in 2009, cele mai vizitate destinatii.

De asemenea, muntele reprezinta un punct de atractie pentru 22% dintre persoanele care au concediu, in special pentru cei din Dobrogea si Bucuresti.