10. Primii bani de la Banca Mondiala

10. Primii bani de la Banca MondialaIn sedinta din 16 iulie 2009, consiliul directorilor din cadrul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), parte a grupului Bancii Mondiale, a aprobat primul imprumut pentru politici de dezvoltare, de 300 milioane euro, acordat Romaniei.

Banca Mondiala a virat primul imprumut, de 300 milioane euro, in contul Ministerului Finantelor Publice (MFP), iar pana la sfarsitul anului ar urma sa mai intre inca 360 milioane euro, conform reprezentantilor ministerului.

9. Alcatel-Lucent da afara 564 de angajati in Romania

9. Alcatel-Lucent da afara 564 de angajati in RomaniaCel mai mare producator mondial de retele fixe de telefonie, Alcatel-Lucent, concediaza 564 de angajati in Romania. Concedierile fac parte dintr-un plan de restructurare, care va disponibiliza 26.000 de persoane la nivel european.

Astfel, in Franta vor fi concediati 1.374, iar in Germania - 773.

In 2006, divizia Alcatel-Lucent Romania a fost desemnata centrul de coordonare regionala pentru sud-estul Europei, coordonand in prezent activitati din 12 tari, Albania, Bulgaria, Bosnia-Hertegovina, Cipru, Croatia, Grecia, Romania, Muntenegru, Macedonia, Serbia, Republica Moldova si Slovenia.

8. Lansarea Windows 7

8. Lansarea Windows 7Microsoft, cel mai mare producator mondial de software, a lansat miercuri (n.r. 21 octombrie) la miezul noptii noul sistem de operare Windows 7 despre care reprezentantii companiei spun “ca va arata daca oamenii iubesc intr-adevar Windows".

Reprezentantii grupului sunt increzatori in noul sistem de operare, lansat la trei ani dupa aparitia pe piata a Vista avand in vedere efectele pozitive inregistrate ca urmare a versiunilor experimentale testate progresiv de opt milioane de persoane din intreaga lume incepand din ianuarie.

Filiala locala a Microsoft are ca prioritate maxima in anul fiscal curent (care se va incheia la sfarsitul lunii iunie 2010) atacarea segmentului de retail.

In acest scop, compania a demarat o campanie agresiva orientata catre sectorul consumer.

Eforturile acestei campanii vor fi sustinute si de lansarea Windows 7, care va fi disponibil oficial in Romania din 6 noiembrie.



7. Tranzactie in rezidential

7. Tranzactie in rezidentialCompania Romfelt Real Estate, din actionariatul careia fac parte Dan Pascariu, presedintele Unicredit Tiriac Bank, Cristian Sima, presedintele WBS Holding si dramaturgul Adrian Lustig, a vandut unui fond de investitii un pachet de aproximativ 35 de apartamente din proiectul Doamna Ghica Plaza.

Pana in prezent, au fost vandute circa 33% din cele 616 apartamente ale ansamblului rezidential Doamna Ghica Plaza, situat in cartierul Colentina. Preturile pornesc de 56.724 euro plus TVA, pentru garsoniere si ajung la 152.000 euro plus TVA, in cazul apartamentelor cu patru camere.


6. Piata auto, la noua luni

6. Piata auto, la noua luniIn primele 9 luni, au fost comercializate 31.283 masini autohtone, in coborare cu 54% fata de perioada similara a anului trecut. Vanzarile de autoturisme noi au scazut in primele noua luni cu 54%, la 101.770 unitati, fata de perioada similara a anului trecut, cand au fost livrate 222.918 unitati, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA).

In luna septembrie au fost vandute 9.342 de autoturisme, in scadere cu 61% fata de septembrie 2008, cand au fost raportate vanzari de 24.063 unitati.

Vanzarile de autoturisme noi autohtone au fost, in luna septembrie, de 2.550 unitati, fiind inregistrat un declin de 68% comparativ cu septembrie 2008.



5. Bancherii au scos 2 mld. euro din Romania

5. Bancherii au scos 2 mld. euro din RomaniaExpunerea bancilor straine pe Romania a scazut cu peste 2 miliarde euro in trimestrul al doilea din 2009, la 84,19 miliarde euro, la valori exprimate in moneda europeana, desi la valori echivalente in dolari expunerea a crescut, arata datele Bancii Reglementelor Internationale (BRI).

Datele prezentate de BRI, privind expunerea totala a bancilor straine fata de Romania, includ creantele din afara tarii in toate valutele, precum si pe cele locale in moneda straina, de 79,17 miliarde dolari (56 miliarde euro), la care se adauga pozitiile deschise in lei ale bancilor straine fata de rezidenti romani, de 39,83 miliarde dolari (28,18 miliarde dolari).

4. Deutsche Bank a virat a doua transa din tranzactia de 340 mil. euro

4. Deutsche Bank a virat a doua transa din tranzactia de 340 mil. euroCompania de investitii imobiliare RREEF Real Estate, parte a grupului german Deutsche Bank, a incheiat cea de-a doua etapa a tranzactiei inceputa in 2008, prin care urma sa preia proiectul Upground in schimbul a 340 milioane de euro.

Tranzactia prin care RREEF Real Estate a achizitionat pentru 341 milioane de euro cele doua cladiri de birouri si proiectul rezidential Upground a fost semnata in luna mai 2008 si a fost o vanzare-cumparare la termen (forward purchase), urmand ca proiectele sa fie achizitionate la finalizarea constructiei.

A treia parte a tranzactiei ar putea fi incheiata la sfarsitul anului 2010, dupa ce ansamblul rezidential (foto) va fi finalizat.

3. Sef nou la Dacia

3. Sef nou la DaciaFrancois Fourmont, care a devenit din iulie 2003 director general al Dacia, iar din martie 2008 a ocupat functia de director general al grupului Renault in Romania, se va pensiona anul acesta si va parasi compania Dacia.

Jerome Olive (foto) va fi propus pentru functia de Administrator al companiei Dacia in cadrul Adunarii Generale din 26 noiembrie 2009 si, ulterior, pentru cea de director general al Dacia.

2. Lucian Croitoru si-a facut echipa

2. Lucian Croitoru si-a facut echipaPremierul desemnat Lucian Croitoru a prezentat componenta guvernului pe care o va prezenta in Parlament pentru votul de incredere.

Vezi cum arata componenta Guvernului

Cabinetul Croitoru intentioneaza sa mentina cotele de impozitare a venitului si profitului, precum si taxa pe valoarea adaugata (TVA) la valorile existente – 16%, respectiv 19% – pe parcursul perioadei de guvernare, arata programul de guvernare obtinut de NewsIn.


1. FMI si Comisia Europeana vin de urgenta la Bucuresti

1. FMI si Comisia Europeana vin de urgenta la BucurestiComisia Europeana a anuntat ca va trimite la Bucuresti o misiune in perioada 28 octombrie-9 noiembrie. Pentru ca aceasta a doua examinare sa fie incununata de succes, este necesar sa se se elimine riscul de derapaje fiscale de la sfarsitul anului 2009 si sa se adopte bugetul pentru anul 2010, in conditiile unui deficit bugetar care sa nu depaseasca 5.9 la suta din PIB.

Reprezentantii Fondului Monetar International, impreuna cu cei ai Bancii Mondiale, urmeaza sa vina si ei in Romania saptamana viitoare, asa cum era stabilit initial, pentru a evalua daca autoritatile romane au indeplinit conditiile impuse in acordul extern de finantare.