10. Vodafone pierde clienti

10. Vodafone pierde clientiVodafone Romania, al doilea operator de telefonie mobila pe piata locala, a pierdut 35.000 de utilizatori in ultimul trimestru al anului trecut. Compania a inregistrat prima scadere a bazei de clienti de la finalul lunii iunie 2009.

Astfel, operatorul avea la finalul lui decembrie 9.804.000 de clienti fata de 9.839.000 in septembrie anul trecut si 9.663.000 in decembrie 2009.

Ultima data cand compania si-a diminuat numarul de utilizatori a fost intre aprilie si iunie 2009, cand Vodafone a pierdut 55.000 de clienti la 9,53 milioane.

9. BT si-a anuntat rezultatele

9. BT si-a anuntat rezultateleBanca Transilvania, prima institutie care si-a anuntat rezultatele pe anul trecut, a inregistrat un profit net de 28,15 milioane de lei in ultimul trimestru din 2010. Banca a realizat in 2010 un profit net total de 97,85 milioane lei, in crestere cu 58% fata de sfarsitul anului precedent, cand anunta un profit net de doar 61,93 milioane lei.

Banca Transilvania a obtinut un profit net cu 58% mai mare in 2010 comparativ cu cel obtinut in 2009, in principal ca urmare a veniturilor inregistrate din dobanzi si a unui control strict al costurilor, sustin reprezentantii institutiei de credit.

8. Cat au lasat la pret proprietarii de apartamente in ultimul an

8. Cat au lasat la pret proprietarii de apartamente in ultimul anPreturile medii de vanzare la apartamente, solicitate de proprietari in Bucuresti, au scazut in ianuarie cu 12-20% fata de aceeasi luna din 2010, cel mai accentuat regres fiind consemnat la unitatile cu patru camere.

In ianuarie 2011 o garsoniera a fost cotata la pretul mediu de 37.411 euro, cu 3% mai scazut decat in luna precedenta si cu 12% mai mic fata de ianuarie 2010.

Apartamentele de patru camere sunt evaluate in prezent la circa 99.000 euro, pret mai scazut cu 20% fata de aceeasi luna din anul anterior.

7. Spitalele vor fi comasate si reprofilate

7. Spitalele vor fi comasate si reprofilateMinisterul Sanatatii a demarat procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc, prin care din totalul de 435 de unitati cu paturi 111 vor fi comasate, iar alte 71 se vor transforma in centre de permanenta (policlinici) sau camine pentru varstnici. In total, 182 de unitati spitalicesti isi vor pierde personalitatea juridica.

In cazul celor 71 de unitati sanitare care vor fi reprofilate, cei aproape 800 de medici si 2.500 de asistenti medicali vor fi repartizati, dupa caz, in unitatile sanitare nou infiintate sau in cele din judetul in care au domiciliul.

Singurul spital din Bucuresti propus pentru a fi reprofilat este Spitalul Clinic Caritas. [Vezi aici lista completa cu spitalele propuse spre reprofilare]

6. Israelienii de la AFI Europe reiau investitiile

6. Israelienii de la AFI Europe reiau investitiileDezvoltatorul israelian AFI Europe, proprietarul mall-ului AFI Palace Cotroceni din Bucuresti, a anuntat reluarea planurilor de dezvoltare a centrelor comerciale in Capitala, precum si in orasele Ploiesti si Arad.

La sfarsitul anului trecut, AFI Europe a inceput constructia primei cladiri de birouri aflata in imediata apropiere a mall-ului AFI Palace Cotroceni. Intregul proiect de birouri va cuprinde cinci cladiri, cu cate 12 etaje, si va fi denumit AFI Business Park, investitia fiind estimata la 25 de milioane de euro.

AFI Europe isi mai propune ca pana la finele anului sa demareze constructia centrului comercial din Bucurestii Noi, amplasat pe platforma fostei fabrici Laromet. Proiectul se va numi AFI Palace B. Noi, va reprezenta o investitie de circa 60 de milioane de euro si va cuprinde un mall de circa 40.000 mp si patru cladiri independente ce vor alcatui in parc de retail.

5. Staer deschide sertarul insolventei

5. Staer deschide sertarul insolventeiRetailerul de mobila Staer International din Galati a intrat in insolventa. Administratorul judiciar al firmei a fost desemnat Elva Cont SPRL.

Reprezentantii Elva Cont au declarat ca numarul creditorilor Staer este de peste 150, iar valoarea totala a creantelor va fi cunoscuta dupa 7 februarie, cand trebuie afisat tabelul creditorilor.

Staer este controlata de o persoana fizica, Nicolae Stefan.

4. Primul magazin H&M din Romania se deschide in 25 martie

4. Primul magazin H&M din Romania se deschide in 25 martiePrimul magazin al retailerului suedez H&M va fi inaugurat pe 25 martie, ora 11.00, in AFI Palace Cotroceni Mega Fun. Magazinul din Cotroceni va fi amplasat pe doua etaje, la fel ca si unitatea care urmeaza sa fie deschisa in Baneasa Shopping City.

Alte magazine urmeaza sa fie inaugurate in cursul anului in centrele comerciale Bucuresti Mall, Unirea Shopping Center, Plaza Romania si Baneasa Shopping City din Bucuresti, precum si in proiectele Iulius Mall din Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

3. Cu ce modificari vine Prima Casa in 2011

3. Cu ce modificari vine Prima Casa in 2011Modificarile aduse programului Prima Casa in varianta din 2011 urmaresc, in principal, sa ofere clientilor posibilitatea de a analiza o oferta mai larga de locuinte sau de a construi imobile mai usor, dar intaresc si garantiile bancilor participante. Programul va continua in acest an in limita unui plafon de garantii de 200 milioane euro, semnificativ mai mic fata de cel de anult trecut, dar care va fi suplimentat la momentul epuizarii.

In varianta din 2011 a programului este instituita o garantie suplimentara pentru banci, mai exact gaj fara deposedare asupra soldurilor tuturor conturilor deschise la banca, pe toata durata finantarii.

O modificare tehnica prevede faptul ca in cazul daunelor partiale produse locuintelor achizitionate sau construite prin intermediul programului a caror valoare este de pana la 20% din suma asigurata (fara sa depaseasca echivalentul a 10.000 de euro), societatea de asigurare efectueaza plata direct catre proprietarul locuintei.

2. Impactul crizei din Egipt asupra economiei mondiale

2. Impactul crizei din Egipt asupra economiei mondialeOdata cu startul crizei politice din Egipt si a rebeliunilor sociale, scenariile privind evolutia conflictului influenteaza atat comertul global cat si pietele bursiere.

Majoritatea analistilor politici sustin faptul ca o iminenta prabusire a regimului Mubarak va genera instabilitate politica in regiune, in tari precum Iordania, Siria, Maroc, Sudan, Yemen si Algeria.

Situatia extrem de volatila la nivel national, a determinat agentia Moody's sa reduca ratingul de tara al Egiptului, cu o treapta, la "Ba2", si sa schimbe perspectiva la negativa, de la stabila.

1. 10.000 de euro pentru tinerii antreprenori

1. 10.000 de euro pentru tinerii antreprenoriTinerii in varsta de pana la 35 de ani vor primi finantare nerambursabila de maximum 10.000 de euro pentru infiintarea de microintreprinderi, dar trebuie sa angajeze minimum doua persoane si sa reinvesteasca anual 50% din profit.

Alte facilitati acordate debutantilor in afaceri sunt scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe durata nedeterminata.

Ajutorul financiar rezervat tinerilor care infiinteaza microintreprinderi va fi eliberat pe baza de facturi si nu intr-un mod necontrolat.

Vezi Ce trebuie sa stii despre programul 10.000 de euro pentru tineri