BCR, cea mai mare banca din Romania, a inceput anul in greva

BCR, cea mai mare banca din Romania, a inceput anul in grevaLa inceputul acestui an Federatia Sindicatelor Independente din BCR a anuntat managementul bancii ca a cerut membrilor sai sa declanseze greva generala, pe termen nelimitat, incepand de pe data de 14 ianuarie, pe fondul nemultumirilor legate de nivelul salariilor.

Ulterior, BCR a anuntat ca, pe fondul grevei, este posibil ca nu toate unitatile sa fie in postura de a servi clientii. De asemenea, BCR a mentionat ca nu va aplica penalitati pentru intarzierile la plata creditelor survenite din cauza bancii, pe fondul grevei, si va asigura functionarea bancomatelor si a aparatelor de schimb valutar.

Citeste mai multe detalii in articolul: Greva generala la cea mai mare banca din Romania.

Presedintele executiv al Erste Bank (banca mama a BCR), Andreas Treichl, declara atunci ca pretentiile Sindicatelor din BCR sunt "intr-o clara neconcordanta cu realitatea", dat fiind contextul economic actual.

Membrii Federatiei Sindicatelor Independente din BCR au intrat in greva dupa ce Cotractul Colectiv de Munca expirase in 2008 si au solicitat o crestere suplimentara a salariilor cu 3%, care se adauga la majorarea acestora cu 50% din rata inflatiei pe 2008.

Radu Ghetea, reales in functia de sef al bancherilor

Radu Ghetea, reales in functia de sef al bancherilorRadu Gratian Ghetea (foto), presedintele CEC Bank, a fost reales in functia de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), in primavara acestui an, dupa ce au circulat numeroase zvonuri ca ar urma sa fie schimbat.

Tot atunci Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank Romania, si Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, au fost realesi vicepresedinti ai Asociatiei. Oana Petrescu, vicepresedinte executiv al BCR responsabil cu operatiunile, a preluat functia de vicepresedinte in cadrul ARB, in locul lui Petru Bunescu, director adjunct al BRD, care a devenit prim vicepresedinte al Asociatiei.

Numeroase dispute au aparut intre PSD si PDL si in ceea ce priveste conducerea CEC Bank, dupa ce fostul presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Urscahe (membru PSD), a declarat, in martie, ca aceasta se va schimba, iar "cel mai potrivit pentru preluarea conducerii CEC este Enache Jiru, deoarece el a mai condus banca".

Democrat liberalii au precizat ca intentioneaza sa-l mentina pe Radu Gratian Ghetea in functia de presedinte al CEC Bank, fapt care s-a si intamplat.

BNR da cartonase rosii bancilor si cere recapitalizarea a 12 institutii de credit

BNR da cartonase rosii bancilor si cere recapitalizarea a 12 institutii de creditLa inceputul acestui an, Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca suspecteaza unele banci ca au folosit "o contabilitate speciala" pentru a raporta provizioane mai mici in 2008 si a prezenta rezultate financiare pozitive.

Astfel, BNR a demarat o verificare, suspectand, in sistemul bancar, un comportament neconform cu reglementarile pietei, prin care provizioanele din 2008 au fost trecute in 2009 pentru a putea raporta rezultate financiare pozitive, a explicat Nicolae Cinteza, directorul directiei de supraveghere din cadrul bancii centrale.

Ulterior, Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, a mentionat ca "banca centrala poate impune bancilor anumite schimbari de actionariat" daca se intrevede un risc sistemic.

In final, BNR a cerut majorari de capital in cazul a 12 banci din Romania, in valoare totala de aproximativ 4,15 miliarde lei, in urma testelor de stres aplicate la solicitarea FMI, potrivit NewsIn. Bancile trebuie sa aduca necesarul suplimentar de capital in doua transe, prima pana la 30 septembrie 2009, iar a doua pana la 31 martie 2010.

Carpatica, in probleme? Nicolae Hoanta, inlocuit

Carpatica, in probleme? Nicolae Hoanta, inlocuitUnul dintre membrii Consiliului de Administratie al BNR, Virgil Stoenescu, a creat panica printr-o serie de comentarii referitoare la situatia financiara a Bancii Carpatica.

Virgil Stoenescu a declarat, in cadrul audierilor pentru un nou mandat la BNR: "Sigur ca ar trebui sa avem si banci romanesti. (...) Nu poti sa nu ai in vedere economia reala, dar aici se pune problema garantiilor. Stiti ce probleme sunt la Carpatica? Sa dea Dumnezeu sa nu avem probleme cu Banca Feroviara".

Omul afaceri sibian Ilie Carabulea, care controleaza banca, a criticat in termeni duri declaratiile oficialului BNR. “Nu inteleg cum stie Virgil Stoenescu ca sunt probleme la Carpatica, cand eu, care sunt actionar al bancii si detin 60%, nu am auzit decat de rezultate bune…”, a adaugat Ilie Carabulea, caracterizand declaratiile lui Stoenescu ca fiind “nesabuite".

Nicolae Hoanta a fost inlocuit de la conducerea Bancii Comerciale Carpatica in octombrie, iar consiliul de administratie al bancii l-a numit pe Nicolae Surdu in functia de director general si a aprobat o conducere dualista a bancii, prin directorat si consiliu de supraveghere. Anterior, Surdu ocupase functia de director general al sucursalei Fortis Bank din Romania.

Start la Prima Casa: 16 banci intra in program. ING lanseaza o contraoferta

Start la Prima Casa: 16 banci intra in program. ING lanseaza o contraofertaStart-ul la programul Prima Casa a fost dat in iunie, dupa ce 20 de banci comerciale s-au inscris in program cu oferte in valoare totala de 1,457 miliarde euro, peste plafonul de garantii al guvernului stabilit la 1 miliard de euro.

Bancile care au depus oferte sunt Banca Transilvania, Bank Leumi, BCR, BRD-SocGen, ATEbank, Raiffeisen Bank, Volksbank, Millennium Bank, Piraeus Bank, CEC Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Credit Europe Bank, Unicredit Tiriac Bank, OTP Bank, Intesa Sanpaolo, Emporiki Bank, Garanti Bank si ING Bank Romania (care ulterior s-a retras).

Insa, dupa mai bine de o luna de cand programul guvernamental Prima Casa trebuia sa inceapa in forta, inca nu erau semnate toate conventiile de garantare cu cele 19 banci care mai erau inscrise. Fondul National de Garantare a Creditelor aprobase doar 143 de dosare pentru Prima Casa in prima luna.

Citeste care sunt pasii si cat dureaza contractarea unui credit pentru Prima Casa.

BRD a fost banca ce a acordat primul imprumut prin programul Prima Casa, de 51.500 euro, la o dobanda de 5,6%, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara fiind de 300 euro.

Una dintre problemele acestui program este ca dintre dosarele ce ajung la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, aproape un sfert, mai exact 24% dintre dosare, sunt incomplete, sustine Aurel Saramet, presedintele fondului.

Cel mai recent bilant al programului Prima Casa arata ca au fost aprobate 8.000 de dosare, dintr-un total de 8.300, iar BCR si BRD sunt bancile care au primit cele mai multe solicitari.

RBS Romania, scoasa la vanzare. Seful bancii pleaca la divizia RBS din Grecia

RBS Romania, scoasa la vanzare. Seful bancii pleaca la divizia RBS din GreciaRoyal Bank of Scotland (RBS) intentiona la inceputul anului sa vanda operatiunile din Romania, alaturi de alte 14 subsidiare si sucursale ale bancii-mama, dupa ce a afisat pierderi nete de 24,1 miliarde lire sterline (34,3 miliarde dolari) in 2008, marcand cele mai puternice pierderi din istoria corporatista britanica.

Banca britanica RBS, care are activitati si in Romania, sustinea initial ca ar putea separa operatiunile in doua entitati, o "banca buna" si una "rea", ultima incluzand si afacerile de retail din estul Europei, ce ar urma sa fie vandute. Ca reactie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat: "Am citit si eu ce a scris presa straina. Chiar m-am uitat peste bilantul bancii si arata foarte bine. RBS, fosta ABN Amro, este una dintre cele mai solide banci din Romania".

Eventuala vanzare a RBS Romania "este o decizie strategica luata la nivel de grup si nu reflecta in niciun fel situatia bancii, pozitia pe piata si performanta la nivel local", a declarat, in martie, presedintele RBS Romania, Peter M. Weiss.

Ulterior, Peter Weiss a plecat de la conducerea RBS Romania, pentru a prelua conducerea diviziei RBS din Grecia.

Avocatul Bogdan Olteanu, fost membru PNL, ajunge viceguvernator in BNR

Avocatul Bogdan Olteanu, fost membru PNL, ajunge viceguvernator in BNRPartidul National Liberal (PNL) l-a propus pentru functia de viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pe avocatul Bogdan Olteanu, fost membru PDL.

Bogdan Olteanu a primit aviz favorabil in Comisiile reunite de buget-finante din Parlament pentru pozitii executive in noul Consiliu de Administratie al BNR, iar ulterior a fost votat de Parlament si ales in functia de viceguvernator BNR. In sens opus, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, nu a primit aviz favorabil pentru postul de viceguvernator pe care a candidat.

Citeste mai multe despre Bogdan Olteanu aici.

Mugur Isarescu, cel mai longeviv guvernator, incepe un nou mandat la sefia BNR

Mugur Isarescu, cel mai longeviv guvernator, incepe un nou mandat la sefia BNRIn vara lui 2009, Mugur Isarescu a declarat ca este interesat de un nou mandat ca guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, pozitie pe care o ocupa de 19 ani, fiind, de asemenea, si cel mai longeviv guvernator din lume.

La alegerile pentru Consiliul de Administratie al BNR, Mugur Isarescu a fost sutinut de toate partidele si a primit aviz favorabil din partea comisiilor de buget si finante din Parlament. Acesta este al patrulea mandat pentru Isarescu ca guvernator al BNR.

Dupa inceperea noului mandat, Mugur Isarescu a declarat ca principalul obiectiv strategic pentru noul Consiliu de Administratie al BNR este adoptarea euro "la orizontul lui 2014-2015", tinta "ambitioasa, dar realizabila".

Patrick Gelin pleaca de la sefia BRD, a doua banca din sistem

Patrick Gelin pleaca de la sefia BRD, a doua banca din sistemPatrick Gelin pleaca de la conducerea BRD - Groupe Societe Generale, a doua banca de pe piata locala dupa valoarea activelor gestionate, motivand ca este o decizie personala de a se retrage din activitatea profesionala, dupa o cariera de 40 de ani de cariera in cadrul grupului bancar francez Societe Generale.

Candidatul propus de actionarii bancii pentru a prelua conducerea este Guy Marie Charles Poupet.

Pe timp de criza, Patrick Gelin (foto) sustine ca "este foarte important ca bancile sa-si puna in valoare rolul de consultanti, sa isi asiste clientii si sa-i ajute sa depaseasca aceasta perioada dificila”.

Afla ce a invatat seful BRD din primul an de criza.

Tranzactia anului in banking: 10% din Banca Transilvania merg la ciprioti

Tranzactia anului in banking: 10% din Banca Transilvania merg la cipriotiBank of Cyprus a cumparat ieri un pachet de 102.862.785 actiuni ale Bancii Transilvania, reprezentand 9,7% din capitalul institutiei de credit, pentru care a platit 58 milioane de euro.

Achizitia pachetului de 10% din Banca Transilvania ofera oportunitati atractive de a investi pentru Bank of Cyprus si de a castiga cota si experienta pe piata bancara din Romania.

Prin aceasta tranzactie, Banca Transilvania a fost evaluata la aproximativ 600 milioane de euro dupa intrarea grupului Bank of Cyprus in actionariatul institutiei. Horia Cirorcila, presedintele bancii, considera evaluarea "adecvata" in actualul context dificil din economie, dar sustine ca banca are un potential mult mai mare, care depinde de revenirea economiei romanesti.

"In momentul de fata suntem in media sistemului bancar. Valoarea de 600 de milioane de euro este una adecvata in contextul actual dificil de pe pietele bancare si din economie, insa potentialul Bancii Transilvania este mult mai mare. Insa, pentru a se manifesta acest potential mai ridicat, este nevoie ca economia Romaniei sa isi revina", a declarat, pentru Wall-Street, Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania.

El a explicat ca nu a primit oferte din partea grupului Bank of Cyprus si ca a aflat de tranzactie abia in dupa-amiaza acestei zile.