Gandul

GandulIn ziua in care europarlamentarul Adrian Severin spune ca, „daca ar fi dupa coruptie”, Franta ar trebui scoasa din Schengen, la Paris, doi ziaristi inarmati trec prin sistemul de securitate de pe aeroport pentru a demonstra cum pazeste Franta granitele Europei, scrie Gandul pe prima pagina. Doi reporteri ai revistei Envoyé Spécial au reusit sa se imbarce in avioane, aeroportul din Marsilia si pe Roissy-Charles de Gaulle (Paris), avand asupra lor o arma semiautomata cu calibrul de 9 milimetri.

Tot pe prima pagina, Gandul publica un articol despre “planul secret al PSD-PNL-PC” de desfiintare a PDL: “Daca facem asta, PDL poate ramane cel mult cu Aradul lui Gheorghe Falca”. Coalitia formata din PSD, PNL si PC ar putea avea candidati unici la alegerile locale si legislative, in incercarea de a desfiinta practic PDL, lasandu-l fara alesi locali si fara parlamentari.

Conform unor surse din PSD si PNL, propunerea privind candidatii unici ii apartine presedintelui pesedist Victor Ponta, care le-a prezentat-o, miercuri, si liderilor PNL si PC, Crin Antonescu si Dan Voiculescu.

Evenimentul zilei

Evenimentul zileiEvenimentul zilei publica pe prima pagina un reportaj de la Ocna Mures, unde zeci de oameni se aventureaza zilnic in zona fostului magazin Plus, pentru a recupera marfa care poate fi valorificata. Pana pe 4 ianuarie, bunurile companiei Plus au fost pazite de politie si de jandarmerie. Dupa retragerea acestora, zona a fost luata cu asalt de „pescarii” care aduna tot ce se poate. In fiecare zi, la primele ore ale diminetii, zeci de localnici, in special de etnie roma, ies la „pescuit” de produse alimentare, pe care spun ca le aduna pentru uz personal si nu pentru vanzare.

Romania libera

Romania liberaUrmasii grofilor iau Transilvania inapoi”, este articolul cu care deschide Romania libera, un documentar ce prezinta o parte din cele mai importante cereri de retrocedare ale mostenitorilor fostilor nobili din Ardeal.

Zeci de mostenitori ai fostilor nobili maghiari din Transilvania carora comunistii le-au luat averile si-au cerut inapoi proprietatile si, in multe cazuri, le-au si obtinut. Este vorba despre sute de mii de hectare de teren, paduri, conace si cladiri importante din Cluj, Targu Mures sau Targu Secuiesc.

Tot pe prima pagina, Romania libera face trimitere catre un material despre “tortionarul lui Lucian Blaga”, profesorul Emil Petrovici. Scriitorul clujean Horia Muntenus cere autoritatilor locale sa schimbe numele strazii Emil Petrovici, situata langa Gara Mica. El a descoperit ca profesorul Emil Petrovici, despre care locuitorii strazii care ii poarta numele nu stiu nimic, a fost unul dintre tortionarii lui Lucian Blaga. Mai mult, el a fost cel care a orchestrat excluderea din Universitatea din Cluj a marelui poet si filosof.

Curierul National

Curierul NationalPregatiti-va pentru superinspectori, avertizeaza Curierul National. Acestia vor avea acces neingradit in spatiile controlate si drept la respect din partea celui controlat. Inspectorii vor incasa lunar un spor de pana la 30% din salariul de incadrare, precum si 1% din prejudiciul recuperate.

Florea Pirvu, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) atrage atentia asupra faptului ca stabilirea unor astfel de atributii si de recompense pentru organele de control nu sunt compatibile cu reglementarile din comunitatea europeana. "Ne indreptam spre niste mecanisme care nu sunt in regula vizavi de ceea ce inseamna democratie si, mai mult decat atat, nu sunt compatibile cu reglemenarile din comunitatea europeana. Este inadmisibil ca organele de control sa poata face orice la om acasa.

Financiarul

FinanciarulDe ce mai are nevoie statul de un acord cu FMI, se intreaba Financiarul pe prima pagina. Mugur Isarescu, Gheorghe Ialomitianu, Emil Boc si Traian Basescu s-au intalnit ieri la Banca Nationala pentru a stabili parametrii unui nou acord cu Fondul Monetar. Vom fi obligati sa adoptam noi masuri de restrangere a cheltuielilor.

Acordul in vigoare incheiat de Romania cu FMI si Uniunea Euro¬peana va fi continuat de unul de tip preventiv, parametrii acestuia fiind stabiliti, ieri, in cadrul unei intalniri la cel mai inalt nivel gazduita de Banca Nationala. Surse guvernamentale au aratat ca valoarea aranjamentului ar putea fi de 3,6 miliarde de euro, bani care ar intra in conturile BNR in cazul aparitiei unor presiuni pe curs.

Adevarul

AdevarulGolaniile care l-au terminat pe Mutu” este articolul cu care deschide Adevarul de azi. “Briliantul“, care implineste maine 32 de ani, a ramas fara echipa, este permanent hartuit financiar, iar viitorul sau fotbalistic e incert, scrie ziarul. Cu doua suspendari la activ si cu o amenda de 17 milioane de euro din partea gruparii engleze Chelsea, Adrian Mutu pare sa-si fi compromise definitiv cariera.