Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a propus in Comisia pentru agricultura incheierea unui acord politic pe urmatorii sapte ani pentru refacerea irigatiilor, in timp ce presedintele comisiei, Nini Sapunaru (PNL), a solicitat un acord pentru agricultura, sub patronajul lui Klaus Iohannis.

"O sa propun Comisiei pentru Agricultura, apoi si partidelor politice, sa incheiem un acord politic pe urmatorii sapte ani, astfel incat sa finantam reabilitarea infrastructurii secundare pe zona de irigatii. Noi am facut tot ce am putut. Avem 600 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare si mai avem nevoie de un miliard pentru reabilitarea infrastructurii principale. In bugetul pentru 2016, aceasta suma va fi inclusa in bugetul Ministerului Agriculturii pentru Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, care sa investeasca. Trebuie sa mergem sa investim, pentru a nu mai da atatia bani pe despagubiri", a spus Constantin, scrie Mediafax.

El sustine ca este nevoie de un acord politic, pentru ca un singur an, cat mai are actuala guvernare, nu este suficient pentru finalizarea proiectului. "E nevoie de un acord politic, pentru ca nu ne ajunge un singur an pentru a reabilita toata infrastructura si am avea nevoie de sapte ani. Astazi se pot iriga 700.000 de hectare. Am avut contracte pentru 300.000 de hectare, dar s-au irigat in jur de 150.000-160.000 de hectare. Motivele sunt multiple, in primul rand avem costuri foarte mari. Chiar daca am dus apa aproape de fermieri, au fost zone in care nu au putut iriga, pentru ca nu au avut acele pompe", a spus Constantin.

In replica, presedintele Comisiei pentru agricultura, Nini Sapunaru, s-a aratat nemultumit de planul propus de ministrul de resort. "Deocamdata nu vedem decat ca exista un plan, urmeaza sa se investeasca niste bani. E clar ca posibilitarea de a intra pe infrastructura principala pe Planul Juncker se indeparteaza din ce in ce mai mult si va trebui sa facem singuri. Ne asteptam la treaba asta de vreo doi-trei ani de zile", a completat Sapunaru.

Nini Sapunaru a precizat ca este nevoie de un acord politic pentru intreaga agricultura, care sa atraga si investitorii straini pe termen lung. "Un plan compact pe agricultura nu inseamna doar un plan pe investitiile in irigatii, ci si o intelegere la cine finanteaza agricultura, cine o garanteaza. Ne asteaptam la o perioada de boom, dar vine o perioada de recesiune in fata si in agricultura nu mai putem astepta la Doamne-Doamne sa vina ploaia. Sub patronajul presedintiei poate fi gandit un asemenea acord, dar nu doar un acord pentru irigatii, ci cu referire la tot ce inseamna agricultura. Trebuie un pact politic pe 10-15 ani, nu pe sapte ani", a spus Sapunaru.

El este de parere ca un canal Siret-Baragan ar fi viabil doar daca ar fi folosit pentru irigatii, nu si pentru transportul fluvial. "Decat sa ne gandim ca vin chinezii si ne fac canalul Siret-Baragan, poate gasim investitori strategici din Uniunea Europeana care sa vina sa investeasca. Un canal de irigatii nu costa mai mult de 1,1-1,2 miliarde de euro. Canal navigabil nu se mai poate face. Multe fonduri private ar dori sa investeasca in agricultura, dar doresc sa vada un plan pe termen lung, ca sa isi poate scoate banii. Nu investeste nimeni in canalul Siret-Baragan pentru urmatorii cinci-sapte ani, ca acest plan isi scoate banii in 20 de ani", a conchis Sapunaru.

Saptamana trecuta, Ministerul Agriculturii a anuntat ca vrea sa aloce anual, timp de sapte ani, 145 milioane euro pentru modernizarea sistemului principal de irigatii, infrastructura secundara putand beneficia de fonduri europene in valoare de peste 430 de milioane de euro. Sistemul de irigatii din Romania este distrus in proportie de 90%, astfel ca din 3,3 milioane de hectare irigabile in 1989 in prezent sunt utilizate doar 300.000 de hectare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri