Suma alocata in cadrul programului de cooperare bulgaro-elvetian se ridica la 65.000 de franci elvetieni, bani care pot fi utilizati pentru achizitia de echipamente, tehnologii si pentru alte investitii.

Potrivit lui Yotov, fermierii bulgari pot folosi laptele obtinut in gospodarie pentru a fabrica produse precum iaurt, diferite tipuri de branza, toate sub un brand propriu care va fi comercializat pe piata locala.

Potrivit Ordonantei 26 emisa de Ministerul Agriculturii din Bulgaria, crescatorii de animale nu isi pot comercializa produsele in marile lanturi de magazine, insa le pot vinde la ferma, magazine mici si piete.

Fiecare fermier va beneficia de consultanta din patea unui specialist in tehnologia lactatelor si in dezvoltarea si productia finita in industria lactatelor. In plus, acesta va primi suport in alegerea ambalajului potrivit si in etichetarea produsului finit.

Ca parte a programului de cooperare, zece fermieri bulgari vor beneficia de pregatire in cadrul unor ferme din Elvetia.

Pana acum, in cadrul proiectului a fost aprobat un proiect al unui fermier din satul Dalbok Dol care va primi suport pentru crearea propriului brand de iaurt.

Bulgaria: fiecare ferma detine in medie 5 vaci pentru lapte

Potrivit datelor Euromonitor, Romania detine cea mai mica concentratie de vaci pentru lapte per exploatatie agricola din Uniunea Europeana (trei vaci de lapte per exploatatie), in timp ce in Bulgaria media este de 5 capete pentru o ferma. Cele mai mari concentrarii se gasesc in Danemarca (141 de vaci de lapte per ferma), Marea Britanie (122) si Cipru (111).

In ciuda declinului de 16% in randul populatiei de vaci pentru lapte din UE in perioada 2001-2011, productia de lapte a crescut cu 2 miliona e de tone in 2011, la 151 de milioane de tone. Cei mai importanti producatori au fost in perioada respectiva Germania si Franta, care alaturi de Marea Britanie, Olanda, Italia si Polonia, au sustinut 70% din productia de lapte din UE.

In 2011, populatia de bovine din UE era de 86,2 milioane de capete, in timp ce vacile pentru lapte reprezentau 27% din total. In ultimii zece ani cele mai mari scaderi in numarul de bovine s-au inregistrat in Romania (32%) si Slovacia (25%).

In Bulgaria populatia de bovine numara in urma cu doi ani 560.000 de capete.

50 mil. euro pentru sustinerea fermierilor romani

Ministerul Agriculturii va pune la dispozitia fermierilor, in acest an, 50 de milioane de euro, pentru infiintarea a 1.000 de ferme familiale, a declarat ministrul de resort, Daniel Constantin.

Citeste si:

Statul va finanta proiecte din sectorul vegetal, horticol si zootehnic. In ceea ce priveste zootehnia, sprijinul este destinat celor care au 3-4 vaci si vor sa se extinda la 15-20 de animale.

Ministrul Daniel Constantin a anuntat ca in noul Plan National de Dezvoltare Rurala nu vor mai fi alocati bani pentru ferme de semisubzistenta, lucru care se intampla in prezent prin Masura 141.

"Personal, cred ca nu deschideam niciodata aceasta Masura 141 daca eram ministru. Nu cred ca a adus vreun beneficiu si nu cred ca va aduce, doar va intretine o activitate mica in gospodaria familiilor. Sunt 480 de milioane de euro care au mers catre aceasta directie si care puteau fi folositi intr-o modalitate mult mai corecta, cum ar fi de exemplu fermele de familie pentru ca venim nu cu 1.500 de euro, ci cu 50.000 de euro sa-l ajutam sa creasca cu adevarat de la doua-trei capete cate are in momentul de fata pana la 20 de capete. Acordam cei 1.500 de euro, nu facem altceva decat sa prelungim agonia", a spus ministrul.

Ministrul a spus ca, in prezent, la nivel national, sunt 800.000 de fermieri care au intre 1 si 5 hectare de teren si 11.000 de fermieri care primesc jumatate din fondurile pe care tara le are la dispozitie pentru ca acestia din urma gestioneaza jumatate din suprafata agricola a Romaniei.

Consumul mic de lapte simplu per capita situeaza Romania pe ultimele locuri din Europa, cu o medie de 12 litri de persoana, de aproximativ 5 ori mai putin decat tari precum Croatia sau Slovenia, conform studiului Euromonitor.

In privinta consumului de iaurt, situatia este similara: romanii consuma anual doar 6 kg de iaurt per capita, in timp ce vecinii bulgari au o medie de 22 kg de iaurt pe cap de locuitor.

Potrivit estimarilor jucatorilor din industrie, piata locala a lactatelor (incluzand si piata gri) se ridica la 1,3 miliarde de euro.