Pretul biletelor de tren a crescut, gradual, in ultimele opt luni, cu aproximativ 20 lei pentru trenurile intercity care circula spre vestul tarii, cele mai mici cresteri fiind de aproximativ un leu pentru trenurile personal, clasa II, din Capitala spre statiunile montane.
Guvernul a aprobat, in luna octombrie a anului trecut o ordonanta prin care tarifele pentru transportul feroviar de calatori vor putea fi majorate, trimestrial, pana la 31 decembrie 2007, cu maximum 7% peste nivelul cumulat al indicilor preturilor de consum publicati de Institutul National de Statistica neluati in calcul de la ultima majorare. Astfel, se urmareste ca pana la sfarsitul anului 2007 pretul unui bilet de tren sa se majoreze cu pana la 60% fata de pretul de la sfarsitul lunii octombrie 2006.

In luna noiembrie, anul trecut pentru un bilet la clasa I, intercity, pe ruta Bucuresti-Timisoara calatorii plateau 98,2 lei, iar dupa majorarile operate gradual s-a ajuns la un pret de 115,4, adica cu peste 17 lei mai mult. Pretul pe distanta Bucuresti-Constanta sau Craiova, la intercity, clasa I, se situa in 2006 la 58 lei, iar dupa opt luni calatorii platesc cu 10 lei mai mult. Cei care calatoresc cu trenul intercity spre Arad, Oradea sau Baia Mare, optand pentru confortul de la clasa I, platesc in medie cu 18 lei mai mult, in timp ce la clasa doua pretul este cu peste 14 lei mai mare fata de 2006.

Printre cele mai mici cresteri la tarife se numara cele operate la trenurile personal pentru distanta Bucuresti-Brasov sau Predeal, la clasa II, unde preturile au crescut cu pana la 1,8 lei. Cei care merg din Bucuresti spre litoral platesc la trenurile personal, la clasa a II a, cu 2,8 lei mai mult fata de noiembrie 2006, iar la clasa I cu patru lei mai mult. Pretul pentru trenurile personal, clasa I, din Bucuresti spre vestul tarii au crescut cu peste noua lei.

In ceea ce priveste trenurile accelerat, la clasa I, pasagerii care merg pe ruta Bucuresti-Timisoara platesc cu 13 lei mai mult, iar spre Arad sau Oradea cu 14 lei mai mult. Biletele de tren pentru rutele spre Moldova au crescut cu 17 lei la intercity, clasa I, si 4,6 lei la personal, clasa II. Cei care calatoresc spre orasele din zona Transilvaniei platesc cu 16 lei mai mult fata de 2006 la intercity- clasa I, cu aproximativ 10 lei mai mult la accelerat si rapid- clasa II, iar la personal biletele au crescut cu pina la sapte lei pentru clasa I.

Astfel, s-au facut majorari de preturi la 1 noiembrie 2006 cu 7,9%, la 1 martie 2007 cu 9,1 % si la 1 iunie 2007 cu 7,67%. Mai mult, ordonanta prevede ca urmatoarea majorare sa se faca la 1 septembrie, ultima urmand sa fie operata incepand cu 1 decembrie.

Masurile au fost justificate de reprezentantii CFR Calatori prin nevoia cresterii veniturilor proprii si compensarea majorarilor de preturi si tarife practicate de furnizorii de combustibili, energie electrica si alte produse.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri