Bancile au mizat, la licitatia de titluri de stat organizata saptamana trecuta de Ministerul de Finante, ca dupa platile de peste trei miliarde euro efectuate in lunile iulie si august, statul va plati mai mult pentru obligatiunile emise cu scadenta la cinci ani.
Cu toate acestea, Finantele au respins toate ofertele institutiilor de credit, intrucat au considerat ca randamentul cerut este prea mare. Bancile au subscris titluri de stat de 770,8 milioane lei, peste valoarea indicativa, de 500 milioane lei.

„Nu cred ca cineva poate sa zica care ar trebui sa fie randamentul corect. Oricum, pentru scadenta la cinci nu este cerere mare, poate doar companiile de asigurari si fondurile de pensii sa fie interesate. In ultima perioada a existat o presiune exercitata de mediul extern, iar conditiile de lichiditate s-au mai intarit”, a explicat, pentru wall-street.ro, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

El spune ca presiunea de crestere a randamentelor la titlurile de stat nu are un fundament, deoarece situatia economica locala arata mult mai bine decat in cazul altor tari din Europa.

Refuzul de joi al Ministerului de Finante a fost cel de-al treilea din acest an. La cea mai recenta licitatie pentru astfel de obligatiuni, din 4 august, Finantele au acceptat un randament mediu in crestere de la 7,3% la 7,35%.

Analistii spun ca in viitor statul va trebui sa-si diversifice solutiile de finantare.

„Titlurile de stat pe termen mediu (MTN) ar putea fi o alternativa, insa conditiile prezente sunt destul de volatile, depinde foarte mult de contextul international. Nu cred ca Ministerul de Finante are, in prezent, probleme de lichiditate”, a precizat, pentru wall-street.ro, Lucian Anghel (foto), economist-sef la BCR.

Finantele au anuntat ca saptamana viitoare vor selecta un consultant juridic pentru extinderea programului MTN, care va permite emiterea de titluri de stat in dolari pe pietele internationale.

In schimb, unii analisti considera ca bancile vor un randament mai bun la obligatiunile emise de stat in lipsa creditarii mediului privat.
„In prezent, Ministerul de Finante nu are nevoie de bani, dar cand va avea nevoie va permite ca randamentele sa creasca. Pe de alta parte, cand bancile vor realiza ca nu au ce face cu fondurile disponibile vor lasa dobanzile mai jos”, ne-a spus Dragos Cabat, Managing Partner al companiei de consultanta Financial View.

Secretarul general al CFA Romania, Adrian Mitroi, a precizat ca in ultima perioada Ministerul de Finante a fost principalul formator de lichiditate din piata, luand astfel locul Bancii Nationale a Romaniei.

„Asteptarile pietei pentru licitatia pe cinci ani au fost de 0,2 – 0,25 puncte procentuale peste randamentul de la ultima sedinta. Respingerea cererilor pe termen lung va conduce ca pretul platit de stat sa creasca pentru titlurile pe termen scurt. Randamentele la obligatiunile de stat sunt in continuare mari, dar ar fi nemaipomenit ca acestea sa scada, deoarece ar insemna un deficit bugetar mai mic”, a mentionat Adrian Mitroi.

Ministerul de Finante vrea sa imprumute, de pe piata interna, in aceasta luna 4,7 miliarde lei, dupa ce in august a atras 2,6 miliarde lei, cu mult sub valorea programata, de 4 miliarde lei. De la inceputul anului, statul a imprumutat aproape 11 miliarde de euro prin emisiuni de titluri de stat si prin vanzarea de eurobonduri, ceea ce inseamna echivalentul 8% din PIB.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri