UniCredit si Intesa Sanpaolo, doua dintre bancile italiene prezente si in Romania, au imprumutat 7,9 miliarde de euro, respectiv 10 miliarde de euro, de la Banca Centrala Europeana (BCE), in cadrul celei de-a treia licitatii de credite ieftine organizate joi, relateaza Bloomberg.

Intesa Sanpaolo a luat cel mai mare credit dintre bancile care au publicat date despre imprumuturile accesate in cadrul programului BCE. Banca italiana a imprumutat 12,6 miliarde de euro in precedentele doua licitatii organizate anul trecut, scrie Mediafax.

Pe langa cele doua mari banci italiene, UniCredit si Intesa, si alte institutii bancare din Italia au accesat credite de la BCE in cea de-a treia licitatie realizata de BCE. Astfel, Banco Popolare a imprumutat 5 miliarde de euro, Mediobanca, 4,5 miliarde de euro, iar Unione di Banche Italiane SCPA, 2,9 miliarde de euro. Suma creditelor luate de bancile italiene s-a ridicat la peste 30 de miliarde de euro, reprezentand o treime din totalul accesat de bancile europene in licitatia de joi.

Bancile din Europa au imprumutat 97,8 miliarde de euro de la BCE, dublu fata de suma anticipata de analisti. Prin comparatie, in cadrul primei licitatii organizate in luna septembrie a anului trecut, bancile europene au luat credite in valoare de 82,6 miliarde de euro, in timp ce, in decembrie, acestea au accesat imprumuturi in suma de 130 de miliarde de euro.

Programul de imprumuturi pe patru ani, prin care bancile vor primi finantari mai ieftine ca sa suplimenteze creditarea catre consumatori, face parte din pachetul de masuri pentru stimularea economiei adoptat de BCE in luna iunie.
UniCredit, cea mai mare banca italiana dupa active, este prezenta in Romania prin grupul UniCredit Tiriac, care include care include UniCredit Tiriac Bank SA si filialele sale UniCredit Consumer Financing IFN SA, UniCredit Leasing Corporation IFN SA si UniCredit Insurance Broker SRL.

UniCredit Tiriac ocupa pozitia a sasea in sistemul bancar romanesc dupa valoarea activelor, cu o cota de piata de 7,17%. Volumul activelor a totalizat 28,7 miliarde lei (6,4 miliarde euro) la 31 decembrie 2014, in crestere cu 4,5% fata de 31 decembrie 2013.

Profitul net individual al UniCredit Tiriac Bank a crescut cu 7% anul trecut, la 80,3 milioane lei, iar veniturile operationale totale au scazut cu 2,1%, la 1,3 miliarde lei (293,4 milioane euro). UniCredit Tiriac Bank avea la decembrie 2014 un numar de 184 de sucursale, in timp ce numarul angajatilor grupului UniCredit Tiriac a ajuns la 3.357.

Intesa Sanpaolo, a doua mare banca din Italia dupa active, este prezenta in Romania din 2008. Banca italiana si-a redus anul trecut pierderile din Romania cu 33%, de la 37 milioane de euro la 25 milioane de euro, in conditiile in care valoarea imprumuturilor neperformante a scazut cu 23,4%, la 82 milioane de euro. Activele Intesa Sanpaolo pe piata romaneasca au scazut anul trecut cu 200 milioane euro, la 1 miliard de euro, reprezentand 0,2% din valoarea totala a activelor grupului italian.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri