Moneda nationala a inceput saptamana in depreciere fata de euro, continuand tendinta de saptamana trecuta, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs in crestere cu 0,33 bani fata de vineri, la 4,5538 lei/euro, cea mai ridicata cotatie a leului in raport cu euro din 26 octombrie 2012 pana in prezent.

Analistii sustin ca principlaul factor care influenteaza cursul leului in raport cu euro este reprezentat de mediul extern, in special de iminenta decizie a Rezervei Federale Americane (Fed) de majorare a dobanzii de referinta, care va genera migrarea capitalurilor din pietele emergente, inclusiv Romania, catre Statele Unite.

“Probabil sunt mai multi factori (care influenteaza cursul – n.r.), in primul rand legati de evolutiile internationale. In Statele Unite, dobanzile sunt asteptate sa creasca mai rapid decat se anticipa initial, si acest aspect pune presiune pe pietele emergente, inclusiv Romania, pe cursul de schimb, pe yield-uri. Acesta ar fi contextul international, care duce la deprecierea monedelor, la cresterea costurilor de finantare, a dobanzilor in general”, sustine economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

In opinia sa, insa, si contextul intern, caracterizat de un risc de derapaj fiscal-bugetar destul de mare, pune presiune pe leu.

Cu toate acestea, Dumitru este de parere ca amplitudinea miscarii din ultima perioada a cursului leu/euro, de aproximativ 0,5%, nu este una semnificativa pentru pietele financiare.

Nici pe termen mai indelungat el nu vede o fluctuatie ampla a cursului de schimb.

“Noi avem o proiectie de curs stabil in jur de 4,5 lei/euro. Nu vedem motive de apreciere. In contextul extern, cumulat cu contextul intern, in care factorii fundamentali nu prea ne ajuta, adica productivitatea creste foarte incet, nu avem un suport pentru apreciere. Dar nu ar trebui sa avem nici depreciere, sau daca ar fi presiuni de depreciere, acestea ar trebui sa fie minime”, a mai spus Dumitru.

Cu toate acestea, el nu exclude aparitia unor surprize neplacute pe plan intern din partea politicii fiscal bugetare, cu efecte asupra sentimentului investitorilor cu privire la Romania.

Putem avea un derapaj bugetar destul de amplu si lucrul acesta ar putea sa deterioreze sentimentul pietelor financiare. Daca nu se fac corectiile la timp, adica la rectificarile bugetare, nu avem cum sa ramanem cu deficitul sub 3% din PIB (in 2017 – n.r.) - Ionut Dumitru.

El sustine ca aceste corectii sunt absolut necesare, avand in vedere evolutia dezamagitoare a veniturilor bugetare pe primele doua luni ale acestui an.

Riscul derapajelor fiscale, ca factor de influenta asupra cursului de schimb, este mentionat si intr-o analiza a ING Bank. Analistii bancii spun ca acest risc este amplificat de proiectul noii legi a salarizarii bugetarilor promovat de Guvern.

In aceste conditii, analistii ING se astepta ca raportul leu-euro sa evolueze in intervalul 4,49-4,54 pentru mare parte a primului semestru din 2017.

Pentru saptamana aceasta, insa, reprezentantii bancii estimeaza un interval de variatie de 4,52-4,56 lei/euro, influentat in special de factori externi, respectiv decizia de politica monetara a Fed, planul de reforma fiscala al presedintelui SUA, alegerile din Olanda, dar si declansarea articolului 50, referitor la Brexit, de catre Marea Britanie. Dar si ingrijorarile geopolitice legate de relatiile dintre Turcia si unele state membre ale UE ar putea avea un impact asupra leului, in opinia analistilor ING,

La randul lor, analistii Erste Bank, sustin ca leul se va deprecia treptat in urmatoarele trimestre, cu aproximativ 1,6%, pana la 4,62 unitati pentru un euro in decembrie 2017.

Estimarile Erste iau in calcul, de asemenea, factori interni precum cresterea deficitului de cont curent si incertitudinile fiscale, dar considera ca cea mai mare influenta o vor avea evolutiile externe.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri