Toate titlurile au inregistrat ieri scaderi semnificative, majoritatea actiunilor listate la BVB ajungand la valoarea din decembrie 2006
Cotatia titlurilor financiare (SIF) a ajuns sub valoarea de la sfarsitul anului trecut, iar majoritatea actiunilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a apropiat de nivelul din decembrie 2006, din cauza pierderilor inregistrate de indicii principalelor burse internationale.

Valoarea schimburilor incheiate ieri la BVB a fost de peste 103 milioane lei (30,36 milioane euro), in crestere cu 67% fata de sedinta de vineri, iar cresterea lichiditatii a fost cauzata de scaderea accentuata a cotatiile actiunilor, spun brokerii. "La Bursa de Valori Bucuresti a dominat sentimentul de panica, mai ales in randul investitorilor mici care au vandut masiv, iar in piata au aparut ordine mari, la preturi destul de mici", a explicat citat de NewsIn Adrian Simionescu, broker la Finans Securities.

Indicele compozit al bursei, BET-C, a scazut cu 5,05% de la 5.496,91 puncte, pana la 5.219,19 puncte. Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, s-a depreciat cu 5,78%, de la 19.333,61 puncte, pana la 18.216,96 puncte. Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, a scazut cu 5,19%, de la 8.514,97 puncte pana la 8.073,33 puncte. Indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci SIF-uri, s-a depreciat cu 6,78% fata de valoarea inregistrata in sedinta anterioara, de la 57.916,81 puncte pana la 53.989,44 puncte.

"Valoarea totala a tranzactiilor a fost destul de mare, luni, pentru ca piata a scazut foarte mult si pe de o parte au aparut cei care au vandut pentru a-si limita pierderile, iar pe de alta parte, cei care considera ca preturile sunt destul de atractive pentru a cumpara", a spus, citat de NewsIn, Iulian Panait, presedintele companiei de consultanta KTD Invest.

Valoarea schimburilor incheiate cu actiunile societatilor financiare (SIF) a fost de 60,97 milioane lei (17,93 milioane euro) si a reprezentat 59,19% din rulajul total al pietei. Cel mai activ titlu financiar a fost SIF Oltenia (SIF5), cu tranzactii de 20,86 milioane lei, urmat de actiunile SIF Moldova (SIF2), cu schimburi de peste 17,49 milioane lei. Actiunile SIF5 s-au ieftinit cu 6,49%, de la 3,08 lei, pana la 2,88 lei. Actiunile SIF2 au scazut cu 6,47%, de la 2,78 lei pana la 2,60 lei.

"Titlurile societatilor financiare au pierdut aproximativ 27-28% fata de prima zi a anului, ceea ce a dus la speculatii pe aceste titluri. Din pachetele tranzactionate, probabil ca o mare parte a apartinut investitorilor straini, lichiditatea crescuta a BVB datorandu-se, in general, miscarilor pe care acestia le fac in piata", a mai spus Panait.

BET-FI s-a depreciat cu 21,11%, pana la 53.989,44 puncte, fata de maximul istoric, atins in prima zi de tranzactionare din acest an, cand a inchis la 68.440,09 puncte. BET, indicele celor mai lichide companii listate la BVB, a scazut cu 11,14%, pana la 8.073,33 puncte, fata de maximul istoric din 27 februarie, cand a inchis la 9.085,88 puncte. BET-C, indicele compozit al tuturor companiilor listate la cele doua categorii ale BVB, din care lipsesc SIF-urile, a pierdut 10,28%, pana la 5.219,19 puncte, fata de maximul istoric din 27 februarie, cand a inchis la 5.817,53 puncte.

Directorul executiv al Alpha Bank, Sergiu Oprescu, fost presedinte al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a declarat pentru The Money Channel ca nu-si aduce aminte nici o situatie in care nici macar una din societatile cotate la Bursa sa nu creasca. Singurele comparatii cu situatia inregistrata luni la BVB pe care fostul presedinte al Bursei le-a putut face au fost una in cazul petrecut cu cativa ani in urma, cand doar "una sau doua societati au reusit sa creasca in sedinta respectiva", in timp ce toate celelalte au scazut, dar Oprescu a precizat ca oricum, situatia actuala este "putin diferita". A doua situatie comparabila s-a inregistrat in anul 1998, cand a avut loc "criza ruseasca", dar la acea data pe Bursa de la Bucuresti erau listate "foarte putine societati".

"E clar ca pe undeva suntem la coada biciului, in sensul ca volatilitatea unei piete ca Romania este de asteptat sa fie mai mare si in acelasi timp sa aiba amplitudine mai mare", a declarat, cu titlu de opinie personala, directorul executiv al Alpha Bank. El a facut astfel conexiunea intre situatia de la BVB si scaderile de pe pietele din Asia si America. "Ceea ce se intampla, pe undeva ne da dimensiunea acestei amplitudini, care pe piata de capital din Romania este mai mare decat pe pietele din jur", a mai spus Sergiu Oprescu.

"Caderea de azi (n.red. ieri) a bursei japoneze (indicele Nikkei a pierdut 3,34%) a antrenat scaderi ale indicilor pe majoritatea pietelor europene", a explicat la randul sau Lupsan. Potrivit brokerului Intercapital, indicii pietelor mature afisau la ora patru (ora Romaniei) o scadere medie cu doua procente, iar indicii celorlalte piete inregistrau o depreciere de circa 3%.

Indicele GBX, al bursei din Londra, era in scadere cu 2,07%, DAX, indicele bursei din Frankfurt, pierdea 1,86%, CAC, indicele bursei din Paris, se deprecia cu 1,6%, iar ATX, indicele bursei din Viena, afisa o scadere de 2,03%, dintre indicii pietelor mature.

WIG , indicele bursei poloneze, scadea cu 3,45%, RTS, indicele bursei rusesti, arata o depreciere de 5,45%, si BUX, indicele bursei unguresti, era in pierdere cu 2,15%.

"Scaderile de pe bursele mondiale din ultimele sedinte s-ar putea opri cat de curand, dar revenirile acestora nu cred ca vor fi la fel de consistente precum pierderile", a conchis Lupsan.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri