Trei mari companii energetice europene, Eni din Italia, EDF din Franta si BASF din Germania, s-au alaturat oficial grupului rus Gasprom ca actionari ai proiectului gazoductului South Stream, care va concura conducta Nabucco sustinuta de UE, transmite Novinite preluat de Mediafax.
Eni, EDF si BASF, prin intermediul subsidiarei Wintershall, au semnat un acord prin care vor detine o participatie cumulata de 50% la tronsonul submarin al South Stream.

"Este un acord angajant intre actionari, oficializarea colaborarii dintre companii pentru concretizarea proiectului South Stream", a declarat un purtator de cuvant al proiectului.

Pentru tronsonul terestru al gazoductului, Gazprom a infiintat companii mixte cu companii din Austria, Bulgaria, Croatia, Grecia, Ungaria, Serbia si Slovenia.

South Stream, care va transporta gaze rusesti catre sudul si centrul Europei via Marea Neagra si Bulgaria, ocolind Ucraina, a fost initial o companie mixta intre Gazprom si Eni, cu participatii egale, dar compania italiana a acceptat ulterior sa cedeze o parte din actiuni altor parteneri.

Potrivit acordului semnat vineri, Eni va pastra o participatie de 20%, iar Electricite de France (EDF) si Wintershall vor avea cate 15%. Gazprom detine o cota de 50%.

Participantii la proiect vor prezenta bancilor planul de investitii in trimestrul al doilea din 2012, a declarat Paolo Scaroni, director general al Eni.

Scaroni a confirmat ca tronsonul submarin al conductei, din Rusia pana la Varna, in Bulgaria, va costa 10 miliarde de dolari, iar costul total al proiectului este estimat la 21,5 miliarde de dolari.

Rusia intentioneaza sa puna in exploatare South Stream in 2015. Conducta va transporta pana la 63 de miliarde de metri cubi de gaze anual, pe sub Marea Neagra catre Europa Centrala si de Sud, diversificand rutele de tranzit, precum Ucraina, cu care Rusia este in prezent in conflict din cauza pretului gazelor.

In prezent, 80% dintre gazele livrate de Rusia statelor europene tranziteaza Ucraina.

South Stream va porni din Novorosiisk, de pe coasta ruseasca a Marii Negre, si va ajunge la Varna, sectiunea submarina urmand sa aiba 900 de kilometri.

In Bulgaria, conducta se va bifurca, iar un tronson va merge in Grecia si sudul Italiei si un altul in Austria si nordul Italiei, prin Serbia, Croatia si Slovenia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri