Costurile medii anuale cu plata despagubirilor acordate de asiguratori ca urmare a producerii de catastrofe naturale au crescut de 8 ori incepand cu anii 1970, la 40 miliarde de dolari, iar tendinta ascendenta a valorii despagubirilor acordate se mentine, potrivit unui raport Allianz.

Allianz Risk Pulse

Statisticile prezentate in raportul Allianz Risk Pulse arata ca in perioada 2000-2009, inundatiile au avut cea mai mare frecventa dintre toate tipurile de catastrofe naturale care s-au produs. Astfel, dintr-o medie de 387 de catastrofe naturale produse in aceasta perioada, 173 au fost inundatii. In anul 2010, dintr-un total de 373 de catastrofe naturale, aproape jumatate (182) au fost inundatii.

Printre factorii care favorizeaza producerea inundatiilor, specialistii Allianz includ schimbarile climatice, regularizarea cursurilor raurilor, masurile de compactare a solului si de consolidare a terenurilor, care merg mana in mana cu agricultura intensiva.

Risk Pulse arata, de asemenea, ca, in ultimii 40 de ani, costurile medii anuale cu plata despagubirilor acordate de asiguratori ca urmare a producerii de catastrofe naturale s-au multiplicat. Daca in anii '70 acestea se situau in jurul valorii de 5 miliarde de dolari anual, in anul 2010 discutam despre despagubiri de 40 miliarde de dolari. Iar tendinta de crestere a valorii despagubirilor acordate de asiguratori se mentine, nu doar ca urmare a evolutiei modului de manifestare a unor factori pur fizici, cum ar fi de exemplu cresterea cantitatii de precipitatii, ci in stransa legatura cu evolutia situatiei socio-economica.

Studiul precizeaza ca tot mai multi oameni migreaza spre zone urbanizate, cu expunere ridicata la riscuri, unde si valoarea activelor eventual asigurate este superioara. Aceste realitati favorizeaza cresterea costurilor cu daunele generate de producerea unor astfel de evenimente catastrofice, in viitor.

De altfel, datele statistice arata ca inundatiile care au produs cele mai multe victime au avut loc in regiuni cu o densitate ridicata a populatiei, precum China si India, iar inundatiile care au generat cele mai mari pierderi materiale s-au produs in lumea industrializata - China, Germania si Statele Unite -, unde deseori insuficienta masurilor de precautie si a investitiilor pentru preventie amplifica nivelul pagubelor inregistrate.

Potrivit Allianz, nici Romania nu este ferita de astfel de dezastre naturale. In vara anului trecut, inundatiile au afectat succesiv zone intinse de pe aproape intreg teritoriul Romaniei si au afectat 481 de localitati din 37 de judete. Aproape 20.000 de persoane au fost evacuate din locuintele lor; circa 4.000 de gospodarii au fost avariate, dintre care 863 au fost complet distruse. In total, pagubele produse de inundatiile din vara lui 2010 se ridica la peste 875 milioane de euro, conform evaluarilor facute de autoritati. Estimarile arata ca numai 2-3% din aceasta suma a fost acordata drept despagubiri de catre asiguratori pentru pagube produse de inundatiile din vara anului trecut.

"Este important ca si in Romania, la fel ca in multe dintre tarile in dezvoltare, sa creasca gradul de constientizare in legatura cu riscul de inundatii, iar acest lucru sa determine o mai buna pregatire a populatiei si autoritatilor pentru eventualitatea producerii unor inundatii, realizata prin investitii cu caracter preventiv si protectie prin asigurare", potrivit comunicatului companiei.

Allianz, companie germana fondata in anul 1890 la Berlin, este unul dintre cei mai importanti jucatori din Europa in domeniul asigurarilor si, totodata, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare din lume. Grupul Allianz este prezent in Romania, prin Allianz-Tiriac Asigurari, companie care se situeaza pe pozitia a doua in piata de profil, cu prime brute subscrise dupa primul semestru din 2011 in valoare de 460,3 milioane de lei, in scadere cu 14,5% comparativ cu aceeasi perioada din 2010, de la 538 milioane de lei. Profit brut a fost de 5,5 milioane de lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri