Noul guvern bulgar de centru-dreapta conteaza pe fostul expert de la Banca Mondiala Simeon Djankov pentru a-i gestiona finantele fragile intr-un moment in care criza risca, potrivit lui, sa se agraveze, transmite AFP, conform NewsIn.
Fost economist-sef la Banca Mondiala, Simeon Djankov, in varsta de 38 de ani, a studiat la Universitatea Economica de la Sofia, apoi la Universitatea din Viena si Universitatea Libera de la Berlin, inainte de a pleca in 1991 in Statele Unite. Acolo a studiat la Universitatea din Pittsburg si a facut un doctorat la Universitatea din Michigan.

Simeon Djankov a lucrat timp de aproape 15 ani la programe anticriza in circa 90 de tari din Asia, America Latina si Europa de Est. Specializarea sa este solutionarea problemelor din mediul de afaceri: impozite, drepturi vamale, infiintarea de companii.

Djankov se numara printre economistii cei mai citati din lume. El se declara fondatorul unui raport anual al Bancii Mondiale foarte apreciat, "Doing Business". Este si directorul unui centru stiintific creat de Banca Mondiala si Universitatea americana Harvard.

Afirmand ca perioada cea mai dificila a crizei va afecta Bulgaria in a doua jumatate a acestui an, Simeon Djankov apreciaza ca "una dintre primele sarcini" ale noului guvern este de a reduce cheltuielile publice, in coordonare cu Fondul Monetar International (FMI). Totusi, un acord cu FMI nu se va impune inainte de primavara anului viitor, declara el.

Noul ministru de finante bulgar este optimist ca tara sa va putea adera la Zona euro "in termen de doi ani". Intre timp, potrivit lui, tara trebuie sa isi mentina bugetul echilibrat pentru a putea pastra consiliul financiar (currency board), sistem de austeritate in cadrul caruia deviza nationala este legata de euro la un curs fix.

Pentru Djankov, "criza este ocazia unei restructurari" a economiei. Sectorul de constructii si lucrari publice fiind in declin, mana de lucru trebuie "orientata spre agricultura, unde fondurile europene creeaza numeroase oportunitati", si spre inaltele tehnologii.

In domeniul energiei, Djankov a apreciat ca in locul noii centrale nucleare de la Belene, un proiect care se confrunta cu dificultati de finantare, ar trebui sa incerce sa introduca tehnologii de economisire a energiei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri