Ministrul pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, declara recent ca, in prezent, nu se mai taie paduri ilegal in Romania si ca fotografiile si clipurile multiple care au aparut pe Internet cu zone defrisate sunt vechi, de acum mai multi ani. wall-street.ro a aflat de la Minister ca, de fapt, in perioada ianuarie-iunie 2017, s-au dat mai mult de 2.189 de amenzi pentru taieri ilegale de paduri. Mai mult, Doina Pana isi asuma mare parte din meritele aplicatiilor care incearca sa elimine taierea ilegala a padurilor, diminuand importanta actiunilor Guvernului de specialisti condus de Ciolos.

Am intrebat Ministerul condus de Doina Pana pe ce baza s-a luat decizia intreruperii aplicatiei “Inspectorul Padurii”, informatie aparuta in media, care a fost folosita intens in 2016 pe vremea Guvernului condus de Dacian Ciolos, pentru stoparea taierilor ilegale din Romania. In replica, oficialii Ministerului Apelor si Padurilor a spus ca doreste sa precizeze urmatoarele:

• In anul 2014, la initiativa doamnei ministru Adriana Doina Pana, la momentul respectiv avand functia de Ministru Delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, s-au dezvoltat si implementat aplicatiile Woodtracking (obligatorie pentru toti operatorii economici ce pun in circulatie materiale lemnoase) si IWoodtracking (destinata agentilor constatatori – personal silvic, politisti, jandarmi etc) - cunoscute sub denumirea „RADARUL PADURILOR”. Totodata, ca urmare a colaborarii cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale, a fost creata posibilitatea ca orice cetatean, care observa in trafic un transport de material lemnos, sa poata verifica legalitatea acestuia prin apelarea numarului de urgenta 112 (o statistica a apelurilor se poate consulta accesand site-ul www.112.ro sectiunea „Informare publica”). Aceste actiuni au avut un impact major asupra reducerii taierilor si transporturilor ilegale de materiale lemnoase.

• In anul 2016, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a realizat aplicatia pentru mobil „Inspectorul Padurii” - o varianta simplificata a aplicatiei „Iwoodtracking” destinata populatiei, pe baza aceluiasi contract prin care s-a realizat „RADARUL PADURILOR” (nu asa cum gresit a comunicat doamna ministru Cristiana PASCA-PALMER prin comunicatul de presa din data de marti, 19 iulie 2016 – „Inspectorul Padurii” reprezinta rezultatul muncii unei echipe de voluntari, care si-au oferit serviciile benevol. Vorbim despre o echipa de profesionisti din domeniul IT care, din dragoste pentru mediu si pentru padure, au ales sa sprijine demersul nostru.”).

In concluzie, aceasta aplicatie („Inspectorul Padurii”) este disponibila in continuare gratuit in magazinele de aplicatii pentru platformele mobile, iar Ministerul Apelor si Padurilor nu are intentia de a „intrerupe” functionarea acesteia, puncteaza actualii oficiali ai Ministerului.

In acest moment functioneaza RADARUL PADURILOR si aplicatia pentru mobil INSPECTORUL PADURII. Ministerul Apelor si Padurilor intentioneaza dezvoltarea sistemului integrat „SUMAL”, folosind tehnologia existenta in anul 2017 (inclusiv folosirea imaginilor satelitare pentru identificarea taierilor ilegale), dar numai dupa asigurarea cadrului legal pentru aceste dezvoltari”, mai spun oficialii Ministerului.

Cu alte cuvinte, actuala conducere a Ministerului, in frunte cu Doina Pana, contesta importanta miscarilor realizate anul trecut, subliniind ca principalii promotori ai incercarilor de a elimina defrisarile ilegale apartin PSD-ului.

Acelasi ministru Doina Pana sublinia recent, intr-o declaratie video, ca in prezent, in Romania, nu se mai defriseaza ilegal, filmarile si fotografiile fiind vechi, “din 2008, sau pana in 2013”.

Cu toate acestea, amenzile, desi in numar mai mic decat anul trecut, continua sa curga.

Astfel, numarul de contraventii ianuarie – iunie au fost anul acesta de 2.189, fata de 2.828 anul trecut.

Amenzile date au fost anul acesta, in acelasi interval, de 10,2 milioane lei, in timp ce anul trecut au fost de 8,5 milioane lei.

In ceea ce priveste defrisarile ilegale, o invitam pe doamna Ministru in Dealurile Mehedintiului unde, de ani buni si inclusiv anul acesta, se continua taierile complet ilegale de paduri, de pe terenuri private, politia fiind indiferenta si/sau incapabila, in ciuda reclamatiilor multiple.

Cum consideri ca se va termina "saga padurilor"? Cine consideri ca are dreptate? Te incurajam sa comentezi.

Sursa foto: Shutterstock: TutuIonatan

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri