Marti 1 aprilie, UBS AG anunta public o noua serie de pierderi notabile legate de criza pietei imobiliare americane, o pierdere neta de 12 miliarde franci elvetieni aferenta primului trimestru al acestui an, retragerea lui Marcel Ospel din functia de presedinte pe care a ocupat-o din aprilie 2001 – dar si intentia de a atrage capital suplimentar de 15 miliarde franci elvetieni.
Nu numai ca pretul actiunilor bancii elvetiene a castigat in acea zi aproape 12% la bursa elvetiana, dar sectorul financiar cotat la cele mai importante burse internationale a inregistrat o dinamica pozitiva notabila. Mai mult, indicele compozit al pietei americane de actiuni Dow Jones Industrial Average a castigat pe 1 aprilie 391.47 puncte (3.19%) – marcand astfel al 8-lea cel mai notabil castig absolut (in numar de puncte) al tuturor timpurilor.

www.vanguard.ro

Miercuri 2 aprilie, presedintele bancii centrale americane a semnalat in cadrul Congresului SUA pentru prima data posibilitatea precum si gradul de probabilitate ale unei recesiuni economice. ‘Apare acum probabil ca produsul intern brut nu va creste mult – daca va creste – in prima jumatate a acestui an, acesta putand chiar sa se contracte minor’, a apreciat Ben Bernanke.

Aparitia publica a lui Bernanke s-a intamplat la doar cateva zile dupa ce secretarul Trezoreriei SUA, Henry Paulson, a facut publice liniile generale ale unui plan indreptat in directia asumarii de catre banca centrala americana a unor responsabilitati extinse privind functionarea sistemului financiar.

Presedintele Rezervei Federale a mai dezvaluit pe 2 aprilie ca oferirea de catre banca centrala americana a unui ajutor financiar de urgenta gigantului Bear Stearns – masura anuntata public vineri 14 martie – a urmat avertismentului facut chiar de catre Bear Stearns cu o zi in urma, joi 13 martie, conform caruia firma intentiona sa inceapa imediat procedurile de inregistrare a falimentului. ‘Am procedat in felul in care am facut-o deoarece am considerat necesar sa pastram integritatea si viabilitatea sistemului financiar american, care la randul sau este critic pentru starea economiei’ – a afirmat Bernanke.

Joi 3 aprilie, Ben Bernanke a revenit in cadrul Congresului SUA pentru a doua runda de comentarii publice – de aceasta data in fata Senatului, si insotit la audieri de catre presedintele Rezervei Federale din New York, Timothy Geithner, presedintele Securities and Exchange Commission, Christopher Cox, precum si de sefii executivi ai Bear Stearns si J.P. Morgan.

‘Daca vreti sa spuneti ca am salvat pietele financiare in general, cred ca este adevarat. Dar am considerat ca era necesar sa facem acest lucru in interesul economiei americane’, a afirmat pe 3 aprilie Ben Bernanke. Totodata, James Dimon, CEO al J.P. Morgan, a declarat ca firma pe care o conduce nu ar fi putut sa-si asume riscul substantial al preluarii Bear Stearns fara ca aceasta actiune sa implice angajamentul bancii centrale americane. ‘Am avut literalmente 48 de ore pentru a face ceea ce in mod normal ia o luna’, a adaugat Dimon.

Alan Schwartz, CEO al Bear Stearns, a afirmat in cursul aceleiasi audieri ca desi are in continuare o situatie financiara solida, banca al carei sef executiv este inca n-a putut tine pasul cu zvonurile ultra-pesimiste lansate pe Wall Street. ‘Situatia de la Bear Stearns a fost rezultatul unei lipse de incredere, si nu al uneia de capital’ – scria pe 20 martie presedintele Securities and Exchange Commission, Christopher Cox, intr-o scrisoare adresata unor organisme internationale de reglementare a industriei bancare.

Duminica 16 martie, cand J.P. Morgan a anuntat ca va cumpara Bear Stearns oferind initial $2 pe actiune – preluand astfel active si pasive de aproape $360 miliarde pentru doar aproximativ $240 milioane – banca centrala americana si-a anuntat totodata intentia de a extinde programul creditarii de urgenta la rata ‘discount’ a dobanzii la nivelul unei liste diversificate de institutii financiare. James Dimon a declarat pe 3 aprilie ca Bear Stearns a imprumutat deja $25 miliarde prin cel mai recent program de creditare angajat de Rezerva Federala.

James Dimon a afirmat de asemenea ca pretul de $2 pe actiune – presupus de oferta initiala de preluare a Bear Stearns – s-a bazat pe o apreciere a riscurilor asumate de catre J.P. Morgan, si nu pe valoarea estimata a bancii in criza. ‘Le spun oamenilor ca a cumpara o casa nu este acelasi lucru cu a cumpara o casa in flacari’, a adaugat Dimon.

Senatorii americani au pus pe 3 aprilie o serie de intrebari despre cum anume o asemenea criza de incredere propagata in interiorul sistemului financiar american a putut exista – insa atat raspunsurile oficialilor de top ai finantelor americane, cat si cele ale sefilor executivi ai celor doua companii implicate direct, Bear Stearns si J.P. Morgan, au ramas neconcludente. ‘Nu am gasit nimic, nici macar post-factum, care sa fi putut face o diferenta’, a apreciat Alan Schwartz. Presedintele Rezervei Federale din New York, Timothy Geithner, a afirmat la randul sau ca banca centrala americana ar trebui sa aiba autoritatea si responsabilitatea de a raspunde cu o viteza si o forta adecvate perspectivelor unor amenintari sistemice la adresa stabilitatii financiare.

‘In opinia mea, pentru contribuabili ar fi fost cu mult mai costisitor daca Bear Stearns ar fi intrat in faliment si s-ar fi adaugat crizei financiare pe care o avem astazi’, a mai spus James Dimon.

Definind probabil cel mai bine morala momentului, insa, Christopher Cox a afirmat de la masa celor audiati pe 3 aprilie: ‘Nu exista nicio indoiala asupra faptului ca am invatat mai mult decat oricare dintre noi ne-am fi dorit’.

NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.

Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.



Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
VANGUARD S.A.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri