Actiunile de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au intrat oficial in piata de tip "bear", caracteriazata de pesimism generalizat, dupa inca o zi de scaderi care au impins BET, principalul indice, la o pierdere totala de peste 20% fata de cel mai mare nivel atins anul trecut.

O bursa este considerata ca intra in piata "bear" atunci cand scade cu minim 20% in decurs de cel putin doua luni. BET, indicele care urmareste evolutia celor mai tranzactionate zece actiuni din piata locala, a scazut luni cu 5%, pana la 6.018 puncte, cu 21,2% mai putin fata de maximul anului 2015, atins in luna august.

Scaderile din ultima perioada a Bursei de Valori Bucuresti au venit in contextul prabusirii barilului de petrol, dar si al trendului negativ din pietele de capital internationale.

Fundamental mi se pare de cumparat acum pentru cine investeste pe termen lung, dar oricat de bine arata piata fundamental, trebuie spus ca mai este loc de scaderi. Vanzarile accelerate din pietele emergente si caderea petrolului sunt principalele probleme. In momentul de fata nu mai sunt optimist, cel putin pe termen scurt - Dragos Manolescu, director de investitii OTP Asset Management.

Barilul de petrol Brent a scazut luni cu 1%, pana la 28,63 dolari, iar cele mai importante piete de actiuni din Europa au continuat sa aiba evolutii slabe. Bursa din Londra a pierdut 1,4%, piata din Paris a coborat cu 0,6%, iar in germania indicele DAX s-a depreciat cu 0,3%.

Continua scaderea. Afara sunt turbulente, China, petrolul. Toata lumea vinde, vand si strainii, vand si ai nostri, dupa ce saptamana trecuta au vandut mai mult strainii. Cine vinde se protejeaza, iar cine cumpara va lua dividende bune - Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a IFB Finwest

Dintre actiunile lichide tranzactionate pe BVB, cele mai mari corectii au fost suferite de Petrom (-7,7%), Romgaz (-5,5%) si SIF Muntenia (-6,9%).

Va readuce anuntul BCE optimismul pe final de saptamana?

Dupa ce a dezamagit investitorii de pe burse in decembrie 2015, Banca Centrala Europeana (BCE) este asteptata sa anunte ca este dispusa sa adopte noi masuri pentru sustinerea pietelor. Consiliul Guvernator al BCE se va intalni joi la Frankfurt in sedinta de politica monetara, aceasta fiind urmata de o conferinta de presa.

In piete se speculeaza ca BCE ar putea sa mareasca semnificativ programul de achizitii de obligatiuni si sa relaxeze politica monetara, incercand astfel sa impulsioneze inflatia si cresterea economica din zona euro.

"Teoretic BCE si-a pastrat 'munitie' la sedinta anterioara, insa intrebarea este daca isi va dori sa o foloseasca acum; daca ne uitam la piata obligatiunilor vom vedea ca titlurile de stat sunt deja pe trend ascendent din cauza ca investitorii fug de risc. Ramane un semn de intrebare cu privire la ce vor decide reprezentantii BCE. Un lucru este insa destul de sigur in prezent: fondurile care investesc in instrumente financiare cu venit fix sunt cele care vor performa in 2016", a concluzionat Dragos Manolescu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri