Scaderile burselor si din piata petrolului l-au determinat pe administratorul Fondul Proprietatea (FP) sa isi regandeasca strategia pe 2016, compania urmand sa se concentreze mai mult pe incercarea de a lista companiilor din portofoliu, decat pe vanzarile de active.

“Pretul din piata al actiunilor are mereu un rol in orice tranzactie. Avand in vedere volatilitatea din piete, nu pot spune decat ca anul acesta ne vom concentra mai mult pe listarea companiilor din portofoliu”, a raspuns Greg Konieczny, managerul FP, intrebat in ce masura mai este Fondul Proprietatea interesat sa faca vanzari de active in conditiile in care care cotatiile actiunilor s-au prabusit in luna ianuarie.

Bursa de Valori Bucuresti a scazut in primele trei saptamani din acest an cu 11,4%, urmarind tendinta puternic negativa din pietele internationale. Barilul de petrol Brent este de asemenea in scadere in 2016, cotatia ajungand in prezent la 30,8 dolari dupa o scadere cumulata de 17,3% in ianuarie.

Ofertele secundare trebuie sustinute de oferte (n.red. de vanzare), iar asta desigur reprezinta o provocare in conditiile actuale. La 30 de dolari barilul nu ar fi foarte oportun sa vindem Petrom

Fondul Proprietatea avea de gand in acest an sa sustina listarea secundara a Petrom pe Bursa din Londra printr-o oferta proprie de actiuni, reducandu-si participatia de 19% de la compania petroliera. “Nu cred ca exista un asa-zis ‘moment prost’ pentru o listare secundara, inclusiv cea a Petrom. Totusi, ofertele secundare trebuie sustinute de oferte (n.red. de vanzare), iar asta desigur reprezinta o provocare in conditiile actuale. La 30 de dolari barilul nu ar fi foarte oportun sa vindem Petrom”, a declarat Greg Konieczny, care a mai adaugat si ca “am anuntat ca vrem sa ne reducem pachetul de la Petrom insa piata s-a intors impotriva noastra; nu ne dam batuti si asteptam un pret mai bun”.

In a doua jumatate a anului 2017 ma astept ca piata petrolului sa se echilibreze si barilul sa ajunga la 50-60 de dolari

Actionarii Petrom au aprobat in toamna lui 2015 listarea secundara a companiei petroliere pe Bursa din Londra prin emisiune de certificate de depozit(GDR), avand la baza actiuni suport, mandatul acordat in acest sens fiind valabil pana la finalul anului 2016. Planurile privind listarea secundara au fost insa trecute in stand-by avand in vedere evolutia slaba a petrolului din pietele internationale.

“Pretul petrolului este influentat puternic de oferta producatorilor. In a doua jumatate a anului 2017 ma astept ca piata petrolului sa se echilibreze si barilul sa ajunga la 50-60 de dolari”, a mai spus managerul Fondul Proprietatea.

Misu Negritoiu: Nu sunt multe blue chip-uri private in Romania care sa se listeze

Fondul Proprietatea mizeaza in acest an doar pe listarea Hidroelectrica, care, potrivit declaratiilor administratorului judiciar Remus Borza, ar urma sa desfasoare un IPO in ultimul trimestru din 2016.

Pe bursa mai sunt asteptate si companiile de stat CE Oltenia, Aeroporturi Bucuresti, Salrom, Porturi Constanta si Posta Romana. Statul a aprobat pana in prezent doar listarile CE Oltenia (momentan suspendata) si Hidroelectrica.

Bursa are nevoie in continuare de companiile mari, care pot face diferenta, iar in economia romaneasca acestea sunt in mare parte de stat, a declarat presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, prezent la conferinta care a marcat cinci ani de la listarea pe Bursa a Fondul Proprietatea.

"Companiile mari din Romania sunt blue chip-uri, daca acestea sunt detinute de stat atunci trebuie listate pentru dezvoltarea pietei. Daca sunt blue chip-uri in sectorul privat, vom fi foarte bucurosi sa facem asta, dar nu sunt prea multe. (...) Daca ne gandim la companii private cu afaceri de peste 100 de milioane de euro, atunci sunt putine. Trebuie sa privim in continuare la aceste companii mari, care pot face diferenta", a afirmat Negritoiu.

ASF a propus Guvernului ca statul sa vanda prin intermediul bursei participatii minoritare pe care le are in unele companii blue chip, a spus el. ASF a transmis analize si recomandari Guvernului, inclusiv celui actual, in care a identificat participatiile minoritare pe care statul le are in companii precum distributiile de energie, gaze, Romtelecom, si altele.

"Guvernul ar putea sa le valorifice si sa ruleze acesti bani in continuare sub alte forme de investitie in economie (...) Recomandarile trebuie discutate si cu actionarii majoritari, este un proces comun", a adaugat Negritoiu.

De cealalta parte, Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, spune ca reprezentantii pietei de capital ar trebui sa isi indrepte privirea mai mult catre companiile private, in conditiile in care societatile din portofoliul statului nu ar trebui sa fie singurele care se listeaza in piata de capital.

Sursa foto: Fondul Proprietatea

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri