Dezvoltatorii imobiliari sustin ca anul 2014 a insemnat iesirea din criza a pietei imobiliare, pe fondul unei cereri in crestere determinata de ieftinirea creditarii, dar si a programului Prima Casa si a TVA de 5%.

"Vanzarile au evoluat foarte bine mai ales in a doua jumatate de an, odata cu lansarea proiectului de la Arad. Astfel, ansamblul Adora Urban Village este deja vandut in proportie de 70%, iar Adora Park Arad are deja 35% din unitati vandute, din vara. Toate proiectele Adora din Romania sunt proprietatea fondului de investitii britanic Patron Capital si sunt administrate de Tagor", au declarat reprezentantii dezvoltatorului israelian Tagor.

Tagor si Patron Capital au investit in acest an 7 milioane de euro in complexul Adora Park Arad si, de asemenea, au inceput constructia la Adora Pipera, o investitie de 6 milioane euro. Tot in acest an, fondul britanic a inceput constructia la proiectul rezidential din Timisoara, Adora Forest, o alta investitie in prima faza de dezvoltare, in valoare de 7 milioane euro.

Se simte o revenire evidenta a increderii cumparatorilor, evidentiata si de evolutia vanzariilor de credite prin programul Prima Casa.

Compania a finalizat in acest an 107 locuinte in Adora Park Arad, garsoniere si apartamente de doua si trei camere, in timp ce Adora Pipera va cuprinde 76 de unitati – garsoniere si apartamente de doua si trei camere. "Se simte o revenire evidenta a increderii cumparatorilor, evidentiata si de evolutia vanzariilor de credite prin programul Prima Casa, dar nu numai. Speram ca in 2015 lucrurile sa mearga cel putin la fel de bine. Intram in 2015 cu trei proiecte rezidentiale livrate si puse la vanzare - Adora Urban Village din Bragadiru, Adora Pipera si Adora Park din Arad, plus Adora Forest din Timisoara, cu termen de livrare la primavara. In 2015 vom finaliza constructia primei etape a proiectului din Timisoara, Adora Forest. Urmeaza sa incepem dezvoltarile pentru etapa a doua a proiectelor deja livrate, prin investitii din partea Patron Capital", afirma reprezentantii Tagor.

Pentru reprezentantii Adama, dezvoltator detinut de compania austriaca Immofinanz, anul 2014 a fost unul al stabilizarii cu anumite tendinte de crestere usoara pe anumite segmente. "Evolutia vanzarilor de apartamente din portofoliul Adama confirma acest context si putem spune ca in ultimele 24 de luni am inregistrat un trend ascendent. Daca anul trecut vorbeam despre o crestere cu 25% a vanzarilor comparativ cu 2012, in 2014parcursul este si mai bun, iar la final de an avem cu 30% mai multe unitati vandute fata de 2013. Anul 2014 a fost, de altfel, anul in care am depasit 1.200 de clienti in toate proiectele Adama din Bucuresti si din tara. Un trend demn de luat in calcul, disparut in perioada de criza, este achizitionarea locuintelor din faza de constructie", a declarat Alina Necula, seful Departamentului marketing si vanzari Adama Group.

Clientii sunt mult mai informati

Investitiile Adama post-criza in piata rezidentiala locala se ridica la 16 milioane euro, exclusiv din fondurile companiei. In acest an, Adama a construit 50 de unitati premium in cea de-a patra cladire din Copou Bellevue aflat in Iasi, iar anul trecut a finalizat faza a doua din doua complexuri din Titan. "Anul 2014 este clar unul al confirmarii iesirii din criza si al unei noi reasezari, aspect sustinut de toti stakeholderii implicatii in domeniu. Dezvoltarile imobiliare au fost reluate si sunt mult mai bine conectate la cererea si necesitatile pietei, bancile arata din nou un apetit in crestere pentru creditarea clientului final, fiind in piata disponibile credite standard mai avantajoase si decat programul Prima Casa, in timp ce clientii se dovedesc a fi mult mai informati, mai atenti privind alegerea imobiliara pe care o fac", a explicat Necula.

Adama va continua investitiile in proiecte de locuite in Romania, focusul pe termen mediu fiind piata din Bucuresti si alte orase mari, unde sectorul rezidential are o dinamica ridicata. "Pe tot parcursul anului 2014, am analizat indeaproape portofoliul de terenuri pe care il detinem, si care ajunge cumulat pentru tot grupul Immofinanz in Romania la 300 hectare, am efectuat studii de fezabilitate tocmai pentru a stabili cea mai potrivita destinatie pentru dezvoltare pentru fiecare obiectiv in parte. Investitia cea mai aproape de realizare va fi, cel mai probabil, cea pe care o vom realiza in cartierul Berceni, unde avem in plan demararea unui proiect rezidential in prima jumatate a anului 2015", a adaugat Necula.

In ceea ce priveste preturile in acest an, consultantii vorbesc de o stabilizare, fara fluctuatii majore. "Desi numarul de tranzactii incheiate in acest an depaseste numarul celor din 2013, faptul ca in 2014 s-au livrat mai multe locuinte noi decat media anilor 2007-2008, altfel spus, volumul locuintelor disponibile a crescut, preturile s-au mentinut constante. Preturile variaza in functie de caracteristicile fiecarui complex rezidential in parte, in ceea ce priveste calitatea constructiei si locatia sa", a declarat Andreea Comsa, managing director la Premier Estate, cu un portofoliu de aproape 1.600 de apartamente si vile.

Care sunt preturile locuintelor

Potrivit Premier Estate, in ansamblurile din apropierea Bucurestiului, cumparatorii pot achizitiona o locuita pornind de la 600 euro/mp construit, iar in cartierele din zona periferica a Capitalei, precum Titan, preturile sunt de aproximativ 800-900 euro/mp construit. Cei care se orienteaza spre zona centrala (Tineretului, Unirii), pot cumpara un apartament cu 1.000-1.100 euro/mp construit, iar zona de nord, care chiar daca este vazuta ca cea mai scumpa, a devenit mai permisiva in ceea ce priveste preturile pentru ultimele dezvoltari rezidentiale.

"In acest an, piata rezidentiala a cunoscut o revigorare datorata stabilizarii preturilor si adaptarii locuintelor la cerintele pietei. In plus, continuarea programului Prima Casa si facilitatea fiscala de TVA 5% la locuintele pana in 380.000 lei, impreuna cu relaxarea conditiilor de creditare, atat prin micsorarea dobanzilor, cat si prin avansul minim perceput, au trezit apetitul de achizitie a cumparatorilor. Totodata, dobanzile reduse la depozite incurajeaza clientii care au facut economii sa prefere o investitie intr-o locuinta unde randamentul este mai atractiv, in loc sa depuna banii la banca in depozit la termen", considera Comsa. De la inceputul anului in Bucuresti au fost scoase la vanzare peste 20.000 apartamente, cu aproape 20% mai multe decat in aceeasi perioada a anului 2007.

"In piata exista doua categorii principale de clienti: cei care isi cauta o locuinta construita la un standard de calitate ridicat si care sunt dispusi sa plateasca un pret mai mare sau clientii care mai intai se uita la pret si nu neaparat la calitatea si locatia proiectului, preferand astfel locuintele cu suprafete mici, din complexurile rezidentiale construite in ultimii doi ani, in Capitala sau in zonele din apropierea sa", a explicat Comsa. Pentru 2015, previziunile acesteia sunt optimiste, iar asteptarile vizeaza mentinerea trendului ascendent al vanzarilor, ceea ce ar atrage investitii suplimentare din partea dezvoltatorilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri