Piata locala de birouri trece prin schimbari majore, iar acest lucru este datorat in mare parte sufocarii zonei de nord a Capitalei, ceea ce a generat o cerere crescuta pentru dezvoltari in alte zone ale Bucurestiului.

O serie de dezvoltatori au simtit aceasta suprapopulare de proiecte de birouri in zona de Nord si au achizitionat terenuri in vest si centru – vest, iar un mare castig aici l-au avut israelienii de la AFI Europe, care au creat un pol de afaceri de jur imprejurul centrului comercial AFI Palace Cotroceni.

Cum terenurile fostelor fabrici din zona de centru-vest au fost scoase la vanzare, dezvoltatorii imobiliari si investitorii de profil au asteptat trecerea crizei si au demarat in ultimele luni proiecte importante in zona de centru-vest.

Skanska, Forte Partners, CA Immo sau Vastint (IKEA) sunt doar cativa dezvoltatori care au demarat proiecte importante de birouri in zona de centru-vest, viitorul punct de atractie al orasului, dupa cum este vazut de specialistii din piata.

„In piata de birouri a existat un dezechilibru semnificativ in ultimii cinci ani: zona Barbu-Vacarescu -Dimitrie Pompeiu s-a dezvoltat accelerat, in timp ce zona de centru-vest si zonele ultracentrale au avut un ritm mai lent, putine proiecte au fost demarate si de regula acestea au fost de suprafete mici sau medii. In ultima perioada am remarcat, insa, un interes in crestere atat din partea dezvoltatorilor cat si din partea companiilor pentru zona Orhideelor – Politehnica si credem ca in urmatorii trei–patru ani aceasta zona va fi in lumina reflectoarelor iar stocul de birouri aferent va recupera partial decalajul fata de zona de centru-nord. Pe termen mediu si lung consideram ca o dezvoltare echilibrata a trei sau patru zone de birouri in Bucuresti, poate aduce ca beneficii o diminuare a traficului auto si o dezvoltare mai echilibrata a zonelor in care se construiesc proiecte rezidentiale, care de obicei urmeaza proiectelor de birouri”, a declarat Alexandru Petrescu, managing partner al companiei de consultanta ESOP Consulting.

O treime din inchirierile de birouri s-au realizat in zona de centru-vest

Ponderea tranzactiilor de birouri din zona de centru-vest a Capitalei a crescut la o treime (33%) din totalul pietei de inchirieri, de la doar 10%, cat inregistra la inceputul acestui an, situandu-se pe pozitia a doua in top ca importanta in decizia de relocare a companiilor.

Potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara ESOP Consulting, numarul proiectelor mari de birouri din zona de centru-vest a explodat in perioada octombrie 2015- aprilie 2016, atragand atentia managerilor companiilor in cautare de sedii noi.

Subzonele Orhideea-Politehnica si Cotroceni au fost varf de lance si au atras tranzactii de birouri care au insumat 50.209 mp, numai in primele sase luni din 2016, conform datelor centralizate in Forumul principalelor companii imobiliare de pe piata de birouri. Acest volum reprezinta mai mult decat dublu comparativ cu valoarea tuturor tranzactiilor din aceasta zona la nivelul anului trecut. In 2015, in zona de centru –vest s-au incheiat contracte de inchiriere de 19.000 mp.

In S1 2016, cei mai mari chiriasi de spatii de birouri care au incheiat tranzactii in zona de centru-vest au fost: BCR, un contract de preinchiriere intr-un spatiu de birouri de 20.000 mp, intr-o cladire de birouri aflata inca in constructie, Misys, un contract tot de preinchiriere de 8.000 mp si Adobe, care si-a reinoit un contract de 6.500 mp intr-o cladire din zona.

Alte contracte mari, realizate in primele luni din 2016 in Bucuresti, in celelalte zone, au fost cele incheiate de Telekom, pentru un spatiu de birouri de 13.000 mp (o reinoire de contract in zona de centru-nord), IBM pentru un spatiu de 10.000 mp si Vodafone cu 4.300 mp, in zona de centru-sud.

Zona de centru-vest atrage clientii zonelor din centru-nord, nord si din ultracentral

In topul zonelor de birouri din Bucuresti conduce zona de centru-nord, cu un total de 81.842 mp si o pondere de 54% din totalul tranzactiilor, in primul semestru din 2016. Din acest an insa, zona de centru-nord are concurenta serioasa, pierzand din cota de piata circa 14% numai in ultimele sase luni (la nivelul intregului an 2015 ponderea a fost de 68%).

Pe locul doi in top in S1 2016 se afla zona de centru-vest, pe locul trei zona ultracentrala (la mare distanta insa ca volum de primele doua si cu o pondere de 6%), urmata de zonele de centru-est si centru-sud, fiecare cu un procent de 3%. In restul zonelor unde s-au incheiat tranzactii in 2016, de sud si de vest, volumul insumat abia atinge 1% din total.

Comparativ cu anul trecut, zona de centru-vest a crescut cu 23% din cota de piata, in timp ce zona de nord a scazut cu 7% si zona ultracentrala cu 4%.

”Credem ca perioada urmatoare, zonele de centru-vest si de centru-nord vor fi in prim plan si in aceste zone se va livra cel mai important stoc de birouri, ambele oferind o buna infrastructura de transport public, metrou in special. Zona de centru–nord are ca principale avantaje competitive proximitatea aeroportului si a zonei rezidentiale pentru expati, iar zona de centru-vest proximitatea de campusul universitar Regie – Grozavesti unde exista forta de munca pentru domeniul IT&C si a cartierelor de locuinte din sectoarelor cinci si sase, pentru angajati”, a mai precizat Alexandru Petrescu.

Dezvoltatori cu renume si importante grupuri internationale de investitori si-au anuntat planurile de a dezvolta proiecte imobiliare in zona de centru-vest.

Cel mai recent nume este dezvoltatorul lituanian Hanner, care a anuntat ca va intra pe piata de birouri din Romania printr-un prim proiect in zona Grozavesti din Capitala, asta dupa ce a cumparat de la Forte Partners terenul fostei fabrici de bere Grivita, in schimbul a 5 milioane de euro.

Tot in zona Grozavesti si-a anuntat planurile de dezvoltare si Forte Partners, care va construi doua proiecte de birouri in imediata vecinatate a Pasajului Basarab, investitie care va depasi 100 de milioane de euro, iar in imediata vecinatate a proiectului austriecii de la CA Immo dezvolta proiectul Orhideea Towers.

Tot in zona vor avea loc si dezvoltarile unor noi proiecte de birouri din partea Vastint, dizivia imobiliara a grupului IKEA (Business Garden Bucharest, in 3 faze), precum si un nou proiect al Skanska la nivel local.

Potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE, stocul actual de birouri Clasa A din Capitala a depasit pragul de 1 milion de metri patrati, stabilind un record istoric in Bucuresti.

Pentru prima data in Romania, Bucurestiul a inregistrat peste 1 milion de metri patrati de spatii de birouri de clasa A in Bucuresti, stocul total de spatii de birouri la sfarsitul primului semestru fiind de 2,49 milioane mp.

“Exista un numar mare de cerinte ferme, reprezentate exclusiv, in curs de tranzactionare, acum, pe piata, multe extinderi, cerere noua de spatii de birouri. De aceea, apreciem ca cererea totala va ramane la nivelurile constante de acum in urmatoarele trimestre din 2016 si va ajunge la aproximativ 350.000- 400.000 mp”, spune Mihai Paduroiu, head of advisory & transaction services office, in cadrul CBRE Romania.

Zona Grozavesti – Politehnica, noul „El Dorado” imobiliar

Actualele dezvoltari de proiecte de birouri vor conduce la un nou ciclu de dezvoltare in sectorul rezidential, ceea ce ar face ca zona Grozavesti – Politehnica sa devina un „El Dorado” in anii urmatori.

Constructiile de apartamente noi, in ansambluri rezidentiale situate in zona Orhideea - Politehnica din Capitala au luat avant, pe masura ce planurile anuntate de catre dezvoltatorii de spatii de birouri au inceput sa prinda contur in proximitate. In aceasta zona sunt anuntate peste 1.600 apartamente, intr-o zona unde viitoarele spatii de birouri vor acomoda peste 20.000 angajati noi, pana in 2018.

In urmatorii doi ani, stocul de locuinte noi va depasi 2.500 unitati in zona

Angajatii firmelor care se vor muta in aceste spatii de birouri vor avea de unde alege locuinte aproape de birou, dintr-un total de peste 1.600 unitati aflate deja in lucru in varii stadii de dezvoltare in zona Orhideea –Grozavesti-Vasile Milea, in sapte mari ansambluri rezidentiale - 20th Residence, Onix Residence, Exigent One, Cotroceni Residence, Politehnica Park, Grozavesti Splai Residence, si Novum Invest Residence.

La acestea se adauga peste 200 de alte apartamente de vanzare in proiecte mai mici, pe stradute adiacente Splaiului Independentei. La oferta de inchiriere mai intra si un stoc de 500-600 locuinte noi cumparate de investitori in ultimii ani (din cele peste 1.000 unitati, date in folosinta in alte cateva proiecte printre acestea fiind Orhideea Gardens, 19th Residence etc.)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri