O comparatie intre preturile solicitate pentru diferite apartamente scoase la vanzare in marile orase ale tarii, precum Bucuresti, Timisoara, Cluj s.a.m.d., ilustreaza o situatie paradoxala, in opinia analistilor Imobiliare.ro, si anume faptul ca unitatile locative vechi sunt, in unele cazuri, chiar mai scumpe decat cele nou-construite, insa situatia ar fi si mai accentuata in orasele secundare.

"Aceste aspecte tin in mare masura de structura ofertei de pe piata. O prima explicatie este ca, dat fiind faptul ca au fost primele construite, blocurile vechi beneficiaza, de regula, de un amplasament mai bun, chiar in interiorul aceluiasi cartier - sunt situate stradal, au acces facil la mijloacele de transport, obiective culturale, magazine, scoli etc. Constructia de blocuri noi, pe de alta parte, este foarte limitata de disponibilitatea loturilor pentru constructii, astfel ca terenurile achizitionate de investitori sunt, de fapt, ceea ce a ramas in urma dezvoltarilor rezidentiale traditionale si a putut fi achizitionat la un pret acceptabil", potrivit analistilor Imobiliare.ro.

Oferta actuala din piata pe segmentul nou ar fi reprezentata in buna masura de apartamente construite in perioada de boom unde accesul a fost pus pe volum, iar stocul de apartamente s-a acumulat in criza.

Pretul apartamentelor vechi este intr-adevar apropiat de cel pentru locuintele noi, uneori chiar mai mare, insa, conform Imobiliare.ro, acest aspect va fi corectat de noua generatie de locuinte noi ce va avea un concept bazat pe nevoile cumparatorilor. In buna masura, proiectele noi vor beneficia de un amplasament bun, datorat ieftinirii terenurilor in criza si revalorizarii unor loturi cu un amplasament foarte bun si acces facil la punctele de interes.

Ce preturi la apartamente sunt in Cluj, Iasi sau Timisoara

Cluj ilustreaza cel mai bine acest paradox al preturilor. Aici, suma medie solicitata pentru apartamentele vechi se situa, la finele lunii trecute, la 1.261 de euro pe metru patrat util; spre comparatie, o unitate locativa nou-construita putea fi achizitionata cu 1.174 de euro pe metru patrat. Discrepanta se mentine si la o analiza mai detaliata, pe zone: in perimetrul central, spre exemplu, un apartament vechi costa, in medie, 1.408 euro pe metru patrat, fata de 1.375 de euro pe metru patrat, la cat ajunge unul nou; in zona semicentrala, o locuinta construita inainte de 1990 are o valoare medie de listare de 1.283 de euro pe metru patrat, in vreme ce una noua ajunge la 1.214 euro pe metru patrat. Nu in ultimul rand, in cartierele periferice locuintele vechi au un pret mediu cerut de 1.190 de euro pe metru patrat, fata de 1.045 de euro pe metru patrat pentru cele noi.

In Timisoara preturile practicate pe cele doua segmente de piata sunt foarte apropiate: 1.024 de euro pe metru patrat util pe vechi si, respectiv, 1.014 euro pe metru patrat pe nou. Totusi, zona centrala este singura in care apartamentele noi sunt mai scumpe decat cele vechi, ajungand la o medie de 1.250 de euro pe metru patrat, fata de 1.119 euro pe metru patrat. In zona semicentrala, o locuinta in bloc vechi costa 1.035 de euro pe metru patrat, iar una in bloc nou 1.032 de euro pe metru patrat. La periferie insa, o unitate locativa construita inainte de 1990 poate fi achizitionata cu 1.011 euro pe metru patrat, fata de 982 de euro pe metru patrat una noua.

Capitala face exceptie de la aceasta anomalie a preturilor – per ansamblu, cel putin. Aici, locuintele din blocurile vechi costau, la finele lunii trecute, 1.062 de euro pe metru patrat util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro; cele noi, pe de alta parte, aveau un pret mediu cerut de 1.201 euro pe metru patrat. In zona centrala, valoarea medie de listare pentru un apartament vechi este de 1.295 de euro pe metru patrat, fata de 1.500 de euro pe metru patrat pentru unul nou. In zona semicentrala, un cumparator ar trebui sa plateasca 1.179 de euro pe metru patrat pentru a locui intr-un imobil construit inainte de Revolutie, fata de 1.342 de euro pe metru patrat pentru o locuinta mai noua.

Doar in cartierele periferice, unde in ultimii ani s-au construit multe proiecte low-cost (multe dintre ele chiar la marginea orasului), pretul mediu pe nou este mai mic decat cel pe vechi, respectiv 863 de euro pe metru patrat, fata de 924 de euro pe metru patrat.

In Iasi, pretul mediu cerut de vanzatori se situa la 873 euro pe metru patrat util pe piata veche si, respectiv, 927 euro pe metru patrat pe cea noua. In zona centrala, un apartament vechi costa 1.133 euro pe metru patrat, iar unul nou 1.300 de euro pe metru patrat. In cartierele semicentrale, o locuinta construita inainte de Revolutie ajunge la 875 euro pe metru patrat, in vreme ce una construita din 2000 incoace are o valoare de listare de 970 euro pe metru patrat. Dar in zona periferica apartamentele vechi sunt mai scumpe decat cele noi, la un pret de 850 euro pe metru patrat, fata de 793 euro pe metru patrat.

Sursa foto: Diaconu Daniel / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri