A scazut interesul cumparatorilor din piata rezidentiala pentru proiecte de locuinte aflate in constructie din lipsa predictibilitatii. Exista o incertitudine cu privire la finantare. Daca platesti acum avansul pentru un apartament care va fi terminat peste 6 luni, nu ai siguranta ca vei mai putea lua atunci un credit pentru Prima Casa sau daca vei apela la un credit ipotecar, ce avans vei avea, a declarat Gabriel Voicu, manager al diviziei New Homes la Coldwell Banker.

"In acelasi timp, a crescut interesul pentru unitati locative deja finalizate, deoarece oamenii au putut sa cumpere in conditiile de finantare din prezent fara sa isi mai asume nici un risc pe viitor. Este adevarat insa ca inca se vand apartamente in stadiul de proiect, de la dezvoltatori consacrati", a declarat Gabriel Voicu (foto). Managerul Coldwell Banker arata, de asemenea, toamna lui 2016 s-a incadrat in tiparul intregului an.

"Piata imobiliara a fost sub impactul Legii Darii in Plata si al alocarii sporadice a fondurilor pentru Prima Casa. Toate aceste incertitudini au dus la o scadere a nivelului de tranzactii in piata rezidentiala, in principal pentru proiectele care au fost dependente de acest program. Sunt proiecte care isi bazeaza vanzarile in proportie de pana la 70% pe Prima Casa. In conditiile lipsei fondurilor, acesti dezvoltatori au incercat sa recupereze vanzarile prin alte metode de finantare, dar tot au inregistrat scaderi de pana la 15%", a mai spus Gabriel Voicu.

Legea Darii in Plata, mai mult fum fara foc

"Ma bucur ca nu este atat de mult dezbatuta Legea Falimentului Personal, pentru ca riscam sa ajungem la acelasi impact psihologic pe care l-a avut si Legea Darii in Plata. Si sa va spun de ce! Am tot discutat de Legea Darii in Plata cam din luna noiembrie a anului trecut. Au fost fel de fel de supozitii si simulari. Auzisem la un moment dat ca vor fi date in plata zeci de mii de apartamente care se vor intoarce in piata si o vor dezechilibra. Iata ca suntem la trei luni de cand Legea a intrat in vigoare si avem doar 4-5.000 de dosare, ceea ce inseamna ca nu a avut un impact urias", a declarat Gabriel Voicu.

In opinia sa, si bancile si-au schimbat de doua ori comportamentul in mai putin de 6 luni. "Inainte de aprobarea Legii Darii in Plata s-au dus cu avansuri spre 30%, dar vazand ca impactul nu a fot atat de puternic si-au recalculat riscul si acum avansurile s-au intors din nou in zona de 15-20%".

Mai grav este insa pentru investitori, spune manageru Coldwell Banker. "Aceasta lipsa de predictibiltate afecteaza in mod special investitorii. Suntem in discutie cu un numar de investitori mari sau fonduri de investitii care vor sa aduca bani in Romania pe piata rezidentiala. Dar, aceasta lipsa de predictibilitate ii impiedica sa isi faca un plan de afaceri. Exista insa si un impact important asupra economiei, pentru ca piata rezidentiala atrage undeva la 500 milioane euro sub forma de investitii directe. Dar, la fel de bine sunt si activitati conexe, precum: mobila, consulatanta s.a.m.d. Vorbim, asadar, de un impact total de peste 1 miliard de euro".

Cele mai fierbinti zone din piata rezidentiala in 2017

"Din studiile pe care le realizam la Coldwell Banker reiese ca anumite proiecte rezidentiale ar putea sa nu fie finalizate pana la urma pana la finele lui 2016, ceea ce va reduce estimarea noastra de la inceputului anului de 14.000 de locuinte livrate pana in 2017. Cu toate acestea, sunt sigur insa ca vom depasi cele 11.000 de unitati locative livrate in 2015", apreciaza Gabriel Voicu.

In opinia sa, interesul dezvoltatorilor de rezidential s-a mutat insa in 2016, comparativ cu anii precedenti, de la zonele marginase ale Capitalei catre vest si nord, unde in ultimii ani au fost construite proiecte importante de birouri.

"Spatiile de birouri atrag rezidentialul. Am observat de la inceputul anului ca se schimba putin polii demografici. Practic, se observa o dezvoltare a zonelor care initial au fost foarte atractive pentru spatii de birouri. Este un pas normal, ca in acele zone sa se dezvolte si segmentul rezidential. Zonele respective sunt si foarte ofertate din punct de vedere al terenurilor, precum: Barbu Vacarescu, Bulevardul Poligrafiei si zona de Nord a Capitalei care dispune de terenuri. Astel, vine al doilea val de rezidential, dupa dezvoltarea de birouri. Cumva este si nomal, deoarece se pare ca trecem la un nou nivel in piata rezidentiala", a mai spus managerul Coldwell Banker.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri