Start-up-urile din capitala tehnologiei - Silicon Valley - au adoptat un nou plan de afaceri si anume amanarea, conform publicatiei Wall Street Jornal.
MerchantCircle Inc., un start-up de Internet din California, a descris coordonatele acestui trend. Luna trecuta, proprietarul companiei, Ben Smith, a fost la New York pentru a discuta cu companiile media despre o crestere a capitalului de 50 milioane dolari, cu care planuieste sa faca achizitii pentru a alimenta cresterea MerchantCircle.

Dar cum pietele financiare s-au prabusit in aceasta luna, Smith a anulat doua deplasari la New York si un roadshow in Europa pentru a creste capitalul. Pentru moment, cresterea de fonduri pe care si-o propusese compania este amanata.

“Cand am inceput anul ne-am concentrat foarte mult pe crestere”, a declarat Smith, care in 2005 a fondat MerchantCircle, ce furnizeaza servicii de publicitate online pentru companii mici. “Acest lucru nu este foarte important in acest moment, acum ne intereseaza doar de transferul de bani”.

Schimbarea facuta s-a propagat in intreg Silicon Valley, unde executivii de start-up-uri, care au pus temelia pentru economia tehnologica, amana acum exinderea perspectivelor, apeland la reduceri voluntare, eliminand planurile de angajare si reducand cheltuielile. Schimbarea este un motiv de framantare pentru companiile nou intrate pe piata din aceasta regiune, care in mod obisnuit se focusau pe o crestere imediata prin angajarea rapida a angajatilor si pe intrarea pe piata cu noi tehnologii.

Schimbarea a fost stimulata de economia instabila si miscarea din piata, ce a lovit principala sursa de finantare a sturt-up-urilor: capitalurile de risc (venture capital). Principalele firme de capital de risc din Silicon Valley, cum ar fi Sequia Capital si Benchmark Capital, au tras semnalul de alarma, anuntand ca spectrul crizei s-ar putea extinde. Acum finantatorii fondurilor de capital au incetinit investitiile lor, facand doar 583 de tranzactii in valoare de 7,37 miliarde dolari in trimestrul al treilea, in scadere fata de 673 de tranzactii in valoare de 7,94 miliarde dolari cat a fost cu un an in urma, potrivit companiei de cercetare VentureSource.

Retragerea aminteste de scaderea brusca a industriei tehnologice de la inceputul decadei, cand fondurile de risc au inghetat, iar numeroase start-up-uri au disparut. Respectiva criza, care a inceput in 2000 si s-a incheiat in 2004, a eliminat companiile slabe si au ramas in picioare doar cele cu o disciplina fiscala foarte buna.

Dar, de asemenea, criza anterioara a condus la disparitia a unu din cinci locuri de munca din Silicon Valley, si a stimulat inovatia, dupa ce companiile s-au simtit nevoite sa prezinte noi proiecte. In mai multe trimestre din 2000 si 2001, dupa ce industria tech a fost oprita, a avut loc o slabire a productivitatii economice, potrivit Forrester Research.

Iminenta criza “va starpi companiile slabe”, dar exista riscul ca unele inovatii sa fie inabusite, a declarat Eric O'Brien, de la fondul de risc Lightspeed Venture Partners. La inceputul acestei decade, caderea industriei a determinat firmele de telecom sa fie prudente cand cumpara tehnologii de comunicatii nedovedite, fortand sfarsitul unor start-up-uri promitatoare. “Frica mea este ca unele companii ar putea sa dispara cand nu ar fi cazul”, a declarat O'Brien.

Multe start-up-uri deja au suspendat dezvoltarea de proiecte, ce ar putea afecta inovatia. Rukus Wireless, start-up din California care produce echipamente wireless, a inchis in aceasta luna cercetarea si dezvoltarea de noi produse wireless.

Ruckus este partial finantata de Sequoia Capital, care a prezentat pentru antreprenori la inceputul acestei luni perspectivele unei economii dure. Lo a declarat ca evenimentul a speriat oamenii, din pricina deciziei sale de a elimina noile dezvoltari. In plus, excutivii au renuntat voluntar la 10% din salarii pentru a demonstra ca oricine poate impartasi impasul pentru un viitor mult mai sigur”.

Aceste miscari au implicatii pentru economia din Silicon Valley, care pana nu de mult a fost blocata. Rata somajului din Silicon Valley din septembrie a fost de 6,5%, mult sub rata totala de somaj din statul California de 7,6%, potrivit Departamentului American de Angajare. Companiile au continuat sa recruteze talente tehnice, in pofida ramasitelor razboiului care a lasat spatiu liber.

Acum astfel de inflatii de angajari sunt probabil depasite. Bill Nguyen, fondatorul site-ului de muzica Lala.com, a declarat ca planuia sa isi mareasca firma in septembrie de la 35 de angajati la 70. Dar in aceasta luna, el a amanat angajarile.

Vanzarile imobiliare din Silicon Valley, care au fost intr-o perioada de declin pentru mult timp in ultima decada din cauza crizei tehnologice, a primit, de asemenea, o noua lovitura. Nguyen a declarat ca in aceasta luna a amanat inchirierea unui nou oficiu pentru care Lala a semnat la inceputul acestui an. In acelasi timp, CEO-ul Rukus Lo a declarat ca a amanat adaugarea de 5.000 de metri patrati pentru construirea de birouri pentru companie.

Totusi, nu chiar toate start-up-urile tehnologice isi amana planurile. Start-up-ul de Internet Meeboo a incasat venituri de 25 milioane dolari in aprilie, inainte de mediul dificil de finantare. Seth Sternberg, CEO Meebo, a declarat ca ramane pe pozitie pentru a dezvolta noi servicii care sa creasca veniturile.

Compania va continua sa faca angajarile si planuieste sa ajunga la 55 de lucratori, de la cei 45, pana la sfarsitul anului. Totusi, el a mentionat unele reduceri. Meebo planuia sa deschida un nou centru de date in acest an, dar au decis sa astepte 6 sau 12 luni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri