Revenirea lui Ghyka la InBev, cea mai spectaculoasa mutare

Revenirea lui Ghyka la InBev, cea mai spectaculoasa mutareCea mai spectaculoasa mutare de la varful companiilor romanesti din primul trimestru al lui 2010 s-a petrecut chiar la inceputul anului, cand Mihai Ghyka (foto), 38 de ani, cu o experienta de peste 12 ani in industria berii, s-a reintors la sefia InBev, parte a grupului StarBev.

Mihai Ghyka l-a inlocuit pe Eduardo Luz la conducerea operatiunilor din Romania ale StarBev, dupa ce, la inceputul lunii decembrie 2009, CVC Capital Partners (“CVC”) a finalizat tranzactia pentru achizitionarea operatiunilor din Europa Centrala si de Est a Anheuser-Busch InBev.

Prima decizie importanta pe care a luat-o Ghyka a fost schimbarea numelui InBev, unul din cei mai importanti producatori de bere de pe piata locala, in Bergenbier S.A., preluand astfel numele celui mai important brand din portofoliu.

La inceputul anului 2008, Mihai Ghyka decidea sa ia o pauza in cariera sa de manager de multinationala, renuntand totodata si la functia de presedinte al Asociatiei Berarii Romaniei pe care o detinea la acea data.

De atunci si pana la inceputul lui 2010, el a continuat sa activeze in calitate de membru al senatului IAA (International Advertising Council), iar in 2009 a beneficiat de o bursa de studii in SUA destinata executivilor de top, Eisenhower Fellowships.

In decembrie 2008 s-a alaturat companiei de consultanta The Network, fondata de Eusediu Margasoiu, fost director de marketing la Pepsi Americas, si Cristina Gheorghe, ex-manager la P&G.

Filiala locala a grupului StarBev este unul dintre cei mai activi producatori de bere de pe piata romaneasca, detinand in industria berii pozitia a treia, conform datelor de retail audit MEMRB Romania.

Compania detine in prezent doua fabrici de bere, la Ploiesti si Blaj, are peste 750 angajati si o retea de distributie nationala.

Bergenbier S.A. produce marcile Stella Artois, Beck's, Bergenbier, Lowenbrau si Noroc si importa specialitatile belgiene Leffe si Hoegaarden.

La sfarsitul lui februarie, un alt mare producator de bere a facut o mutare importanta la nivel de top management. Astfel, Marius Melesteu, directorul de marketing al Heineken Romania, a fost numit director general al Strauss Romania, locul sau fiind luat de Paul Markovits, fostul director de marketing al Vodafone.

Melesteu a fost director comercial si apoi director de marketing la Heineken Romania (2005-2009). Anterior a ocupat functiile de brand manager si sales manager la Unilever Romania, precum si cea de country manager la Unilever Belgrade.

Paul Markovits are o experienta de peste 17 ani in marketing strategic pe pietele internationale, cu precadere pe cele din Europa Centrala si de Est.

Cum vad head-hunterii schimbarile de sefi din primul trimestru

Cum vad head-hunterii schimbarile de sefi din primul trimestruSpecialistii in recrutare de executivi (head-hunting) sunt de parere ca 2010 ar putea aduce mai multe mutari ca anul trecut, cel putin pe anumite industrii, daca nu in toata piata. Principalul argument in favoarea ideilor de schimbare ar fi nevoia de regandire a strategiei dupa un 2009 care a subrezit structura organizatiilor.

“Anul 2010 este mai important decat 2009 prin prisma faptului ca fie sunt necesare politici de supravietuire, fie, in cele mai multe dintre cazuri, este necesara repozitionarea pe piata, deoarece profilul consumatorului a suferit schimbari. Astfel se trece la schimbarea top managementului deoarece acesta este cel care traseaza politica companiei si cu atat mai mult ofera un exemplu de determinare angajatilor”, spune Irina Pintoi (foto), managing partner la firma de executive search Talentor Romania.

Potrivit lui Pintoi, cele mai active domenii in schimbari de executivi vor fi in 2010 farma, FMCG (industria bunurilor de larg consum), agricultura si distributia.

Pe de alta parte, in 2010 nu va conta in special numarul mutarilor de director general/presedinte/CEO care vor avea loc in interiorul companiilor, ci impactul lor asupra businessului si asupra angajatilor interni.

“Cand exista motive interne clare pentru schimbare atunci angajatii unei companii cunosc realitatea din interior si mesajul transmis de schimbare e de cele mai multe ori de tipul <<lucrurile se vor schimba in bine / vor merge si mai bine>>. In situatiile in care schimbarea liderului local e dictata de schimbari de tactica sau de strategie globala atunci angajatilor locali le lipseste vederea de ansamblu si au frustrari”, afirma Valentin Dima, consultant in cadrul firmei de executive search K.M. Trust & Partners.

El apreciaza ca cele mai multe schimbari de executivi din acest an vor avea loc in farma, energie, retail si servicii.

Mesajul unei schimbari la nivelul conducerii are asadar efecte imediate asupra angajatilor, a afacerii, cat si asupra strategiei viitoare a companiilor. Lucrurile par inca mai complicate din cauza contextului de criza. Prin urmare, este benefica o schimbare de sef intr-o perioada de recesiune?

“Consider aceste schimbari ca fiind benefice deoarece aduc un suflu nou si energizeaza companiile. Cunostintele CEO-ului nou se combina cu cele ale angajatilor ce cunosc mult mai bine compania si astfel rezultatul este unul favorabil companiei in ansamblul ei”, mai spune Pintoi.

Citeste si Top 7 lucruri pe care un manager trebuie sa le stie despre head-hunteri

Institutiile financiare au schimbat 13 sefi

Institutiile financiare au schimbat 13 sefiDomeniul financiar-bancar a provocat cele mai numeroase mutari la nivel de director general/CEO/presedinte in primele trei luni ale anului. Astfel, 13 institutii financiare au ales sa se desparta de conducerile lor.

In total, companiile au schimbat aproape 90 de manageri in primul trimestru.

Cea mai importanta mutare din domeniul financiar-bancar in primele trei luni ale lui 2010 a fost inlocuirea conducerii Volksbank Romania, una din cele mai importate banci de pe piata locala.

Cei schimbati au fost Gerald Schreiner (foto), ce detinea functia de presedinte de aproape cinci ani, precum si Herwig Burgstaller, vicepresedintele bancii.

Noii bancheri care vor conduce Volksbank Romania urmeaza sa primeasca aprobarea BNR, dar numele lor nu a fost precizat.

La conducerea Volksbank Romania se mai afla doi vicepresedinti, Simona Fatu si Valentin Vancea, ce nu vor fi schimbati.

De asemenea, Gilles Zeitoun a fost numit in functia de director general al Cetelem Romania, filiala locala a diviziei de consum a grupului francez BNP Paribas. El l-a inlocuit pe Daniel Boaje, al carui mandat s-a incheiat.

Gilles Zeitoun a absolvit Ecole Polytechnique din Paris, iar din 1994 este angajat al Cetelem Franta.

In perioada 1994 - septembrie 2008 a ocupat mai multe functii de conducere in cadrul grupului Cetelem, respectiv: director al departamentului Scoring si Expert System Cetelem Franta, director de risc, director Fuziuni si Achizitii, membru in Comitetul Director al Cetelem Franta.

In toamna anului 2008, Gilles Zeitoun a fost numit director general adjunct al Cetelem Romania.

O alta schimbare importanta s-a produs in randul asiguratorilor, la inceputul lunii februarie. Directorul general al Signal Iduna, Sanziana Maioreanu, a demisionat de la conducerea companiei, dupa ce s-a decis limitarea "efortului financiar din partea companiei si asteptarea unui moment favorabil pentru relansare".

Celelalte institutii financiare care si-au schimbat sefii in perioada ianuarie-martie sunt Medicredit Leasing, Aviva Pensii, Certasig, Aviva Romania, GE Money Romania, Raiffeisen Leasing, ING Fond de Pensii, Cig Asigurari si ATEbank.

Reuven Havar a renuntat la conducerea AFI Europe Romania

Reuven Havar a renuntat la conducerea AFI Europe RomaniaMutarea primului trimestru in imobiliare ii revine lui Reuven Haver (foto), israelianul in varsta de 61 de ani, ce a renuntat in luna februarie la conducerea AFI Europe Romania, dezvoltatorul centrului comercial AFI Palace Cotroceni.

Havar va continua sa lucreze in piata imobiliara, iar functia sa a fost preluata temporar de seful AFI Europe Bulgaria, Shimon Ben Hamo. Anterior, israelianul a fost director general al Prigat Romania, iar de noua ani s-a alaturat dezvoltatorului AFI Europe.

Sub coordonarea lui Havar, AFI Europe a finalizat in toamna anului trecut proiectul AFI Palace Cotroceni, cu o suprafata inchiriabila de 76.000 mp. Centrul comercial include 250 de magazine si a necesitat o investitie totala de 300 milioane de euro.

De asemenea, Troy Javaher, directorul departamentului de investitii al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle, a preluat la inceputul anului conducerea biroului din Romania, inlocuindu-l pe Thierry Delvaux, ce a ocupat aceeasi functie vreme de sase luni.

Troy Javaher va coordona in continuare divizia de investitii a companiei, ocupand, in acelasi timp, functia de managing director al Jones Lang LaSalle Romania.

Activ pe piata imobiliara din Europa de Sud-Est inca din anul 1998, Javaher a participat, de asemenea, la redeschiderea biroului Jones Lang LaSalle din Bucuresti, in anul 2007.

Cine a venit si cine a plecat in resurse umane si media

Cine a venit si cine a plecat in resurse umane si mediaMihaela Damian (foto), unul din cei mai cunoscuti consultanti de pe piata locala de executive search (recrutare de top manageri), a preluat conducerea companiei SpenglerFox Romania, dupa ce la sfarsitul lui 2009 a renuntat la sefia Stanton Chase.

Damian a lucrat in Stanton Chase in perioada 2004-2009, in ultimii trei ani fiind partener. Incepand cu 2008, ea a preluat si conducerea companiei, de la Panos Manolopoulos.

Inainte de a se alatura Stanton Chase, Damian a mai lucrat ca director de resurse umane in cadrul retailerului de telefonie mobila Germanos si in cadrul Compaq Computer Romania, unde a detinut, vreme de noua ani, diverse functii, de la administrator de vanzari la director de resurse umane.

O alta mutare importanta care a avut in loc in resurse umane este cea a Sorinei Donisa, fostul CFO al companiei de resurse umane APT Resources & Services, parte a grupului APT, ce a preluat functia de director executiv, inlocuind-o pe Marilena Petrec, ce a ramas insa actionar principal, alaturi de Andrew Littauer.

Donisa s-a alaturat echipei APT in 1998, ocupand pozitia de director economic pana in 2006, cand a preluat postul de CFO in compania APT Resources & Services.

Pe segmentul media, una din cele mai importante mutari l-a avut in prim-plan pe Pavel Stanchev, seful postului de televizune Kanal D. La inceputul lui ianuarie, Stanchev a parasit compania, dupa ce fusese numit CEO in februarie 2009, “pentru a raspunde unor noi provocari in cariera profesionala”.

O alta miscare cu rezonanta pe piata de media a fost plecarea lui Silviu Ispas de la conducerea regiei de publicitate multimedia ARBOmedia.

Directorul general al ARBOmedia.net si EMI Romania a decis sa paraseasca pozitiile pe care le detinea incepand cu data de 31 martie 2010 si sa se dedice unor noi provocari profesionale.

Silviu Ispas s-a alaturat ARBOmedia in anul 2005, dupa ce activase in pozitia de consultant timp de doi ani. Din anul 2007 si pana in octombrie 2009 a fost membru in Consiliul de Administratie al EMI AG, fiind desemnat sa dezvolte EMI Romania, societate care administreaza activitatile de publishing ale grupului ARBOmedia pe plan local.

Cu 14 ani de experienta in vanzari pe piata romaneasca, ARBOmedia este filiala uneia din cele mai mari regii de publicitate multimedia independente din Europa, cotata la Bursa din Frankfurt.

Citeste si Ce planuri are Mihaela Damian la sefia companiei de executive search Spengler Fox