Rezultate financiare companii listate

Rezultate financiare companii listate

Un total de 68 companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi vor publica saptamana aceasta datele financiare aferente celui de-al doilea semestru din 2014, asta dupa ce Banca Transilvania si BRD au deschis deja sezonul raportarilor.

Majoritatea privirilor vor fi indreptate catre Electrica, producatorul de electricitate fiind la prima raportare a rezultatelor financiare de cand s-a listat pe bursa. Petrom, cea mai mare companie din Romania, este de asemenea asteptata sa isi faca raportarea semestriala marti, 12 august – in aceeasi zi cu Romgaz.

Estimare PIB Romania T2 2014

Estimare PIB Romania T2 2014

Institutul National de Statistica (INS) va publica joi o estimare cu privire la evolutia PIB in trimestrul al doilea din 2014. Ramane de vazut daca evolutia buna din primul trimestru, cand Produsul Intern Brut a crescut cu 3,9% (y/y), s-a mentinut in intervalul aprilie – iunie.

INS a publicat deja luni date cu privire la evolutia productiei industriale (crestere de 9% in primul semestru) si a resurselor de energie primara (+3,4%).

PIB in Germania si Uniunea Europeana

PIB in Germania si Uniunea Europeana

Investitorii vor afla joi informatii si despre evolutia PIB in Germania, “motorul” economic al Uniunii Europene. Economia nemteasca este asteptata sa inregistreze o crestere economica mai slaba decat Spania la finalul celui de-al doilea trimestru pentru prima oara in mai bine de cinci ani.

Germania va raporta, probabil, crestere economica mai slaba decat Spania la finalul celui de-al doilea trimestru, pentru prima oara in mai bine de cinci ani, pe fondul unei incetiniri a revenirii economiei. Potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg, Produsul Intern Brut al Germaniei a avut un declin de 0,1% in T2.

Tot joi, Eurostat va publica date despre evolutia PIB in T2 la nivelul UE.

Pregatiti-va pentru caderea PIB in Japonia

Pregatiti-va pentru caderea PIB in Japonia

Vestile proaste vor veni saptamana aceasta cel mai probabil din Japonia, a doua cea mai mare economie din Asia. Produstul Intern Brut al statului nipon este asteptat sa scada cu un procent anualizat de 7,1% in T2, fata de o crestere anualizata de 6,7% in primul trimestru, potrivit unui sondaj realizat de Reuters.

Scaderea brusca este cauzata de cresterea taxei pe consum (echivalentul TVA) de la 5% la 8% in luna aprilie.

Sedinta de politica monetara a BCE

Sedinta de politica monetara a BCE

Investitorii vor urmari cu atentie saptamana aceasta si sedinta de politica monetara pe care Banca Centrala Europeana (BCE) o va sustine joi. In piete, opinia generala este ca BCE nu va lua nicio decizie majora, insa analistii nu exclud anumite masuri de relaxare cantitativa in viitor, care sa imbunatateasca lichiditatea din sistem si care sa convinga bancile sa deblocheze creditarea.

Tensiuni geopolitice

Tensiuni geopolitice

Sistuatia din Rusia a influentat semnificativ bursele europene saptamana trecuta, iar acest lucru ar putea continua si in urmatoarele zile. Oficialii rusi au declarat anterior ca vor interzice sau vor limita importurile de produse agroalimentare din tarile care au adoptat sanctiuni economice impotriva ei.

Israelul a acceptat duminica propunerea Egiptului privind o incetare a focului de 72 de ore in Fasia Gaza, dupa ce anterior si palestinienii facusera acelasi lucru. Ramane de vazut in ce masura armistitiul va fi respectat si daca acesta va fi prelungit, reducand astfel tensiunile din regiune.

De urmarit va fi si evolutia conflictului armat din nordul Irakului, unde americanii au desfasurat vineri raiduri aeriene asupra pozitiilor insurgentilor sunniti. Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat ca acestea vor continua "daca va fi necesar", pentru protejarea diplomatilor si consilierilor militari americani.

Foto: Shutterstock / Soldier walking towards camera