Nissan dezvolta un sistem care foloseste functiile GPS din telefoanele mobile ale soferilor si pietonilor, monitorizand pozitia acestora in trafic si avertizandu-i pe posesori de iminenta unui accident rutier, potrivit informatiilor transmise de catre companie.

Un sistem centralizat va culege, in mod anonim, date despre pozitia pietonilor si a conducatorilor auto prin intermediul telefoanelor mobile cu functii GPS. Sistemul va anticipa apoi riscul accidentelor, folosind algoritmi complecsi care tin cont de factori precum distanta, viteza si directia unui vehicul fata de pietonii din preajma. in cazul unui pericol, sistemul va alerta computerul de bord al autovehiculului, dar si telefoanele mobile ale pietonilor in cauza, contribuind astfel la evitarea accidentelor in situatii de vizibilitate redusa.

Proiectul companiei Nissan poarta numele de Sistem de Transport Inteligent (ITS) si este dezvoltat in colaborare cu NTT DoCoMo, una din cele mai mari companii japoneze de telefonie mobila, informeaza NewsIn.

Nissan testeaza deja, in prefectura Kanagawa din Japonia, un program similar care monitorizeaza pozitia autovehiculelor prin intermediul unor emitatoare GPS instalate la bord. Informatiile sunt folosite pentru a optimiza, in timp real, sistemul de semafoare. Nissan estimeaza ca, prin decongestionarea traficului auto, emisiile de gaze de esapament se vor reduce, ceea ce va contribui la reducerea poluarii.